Koja su ograničenja probne vozačke dozvole?

polaganje

Kada je vožnja u pitanju, kao i sveopšte ponašanje u saobraćaju, pravila se menjaju nekoliko puta godišnje, kako bi se umanjili događaji koji dovode do strašnih nesreća. Najpre se sama obuka vozača promenila, budući da danas polaganje za vozačku dozvolu zahteva dosta više vremena nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu, odnosno, periodu od pre nekoliko godina.

Međutim, promena koja je takođe došla, bilo je i uvođenje probne vozačke dozvole koja je do septembra trajala godinu dana, a od septembra se zakon po njihovom pitanju ponovo promenio, pa sada nakon obuke vozača dobija se probna dozvola koja traje od 2 do 4 godine i za sobom „vuče“ dosta drugih pravila.

Polaganje za B kategoriju

Kako je polaganje za B kategoriju motornih vozila prvo na redu kod novih vozača, tako i krećemo od njega samog. Nakon višemesečne obuke vozača u auto školi, kandidat koji je položio testove i praktični deo ispita, dobija probnu vozačku dozvolu. Ukoliko u trenutku polaganja kandidat ima 17 godina, onda mu se izdaje vozačka dozvola koja traje sve do navršene 21. godine života. Ukoliko, pak, kandidat ima 19 godina, onda će njegova probna vozačka dozvola trajati 2 godine. 

Međutim, sama činjenica postojanja i određenog trajanja probne vozačke dozvole nije komplikovana, niti išta smeta, već ograničava druga pravila za novog vozača. Najpre, vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme da upravlja vozilom u periodu od 23h do 6h, a ranije je bilo do 5h, međutim i to pravilo je izmenjeno. Pored toga, probna vozačka dozvola ne dozvoljava da vozač bude i pod najmanjim dozvoljenim dejstvom alkohola koje iznosi 0,20 promila. Uz to, korišćenje telefona je i uz hands free uređaje zabranjeno, a ukoliko automobil prelazi snagu od 80 kilovata u vozilu mora biti i član porodice koji ima trajnu vozačku dozvolu najmanje 5 godina. 

Polaganje za C kategoriju

Obuka vozača za C kategoriju već sama po sebi ima ograničenja po pitanju godina kandidata koji se prijavljuje, te godina kada može da polaže završni ispit, ali svakako, ukoliko u trenutku polaganja za C kategoriju kandidat još uvek poseduje probnu vozačku dozvolu za B kategoriju, obe vozačke će biti probne do isteka ove za B kategoriju. Ukoliko je kandidat prošao probni period za B kategoriju i dobio trajnu dozvolu, onda će dobiti trajnu dozvolu i za kategorije koje predviđaju dobijanje probne vozačke dozvole.  O uslovima za upis za C kategoriju možete pronaći na https://www.autoskolapavlin.com/kategorija/c-kategorija/.

Kroz obuku vozača, kandidati uče pravila koja se tiču vožnje i ponašanja u saobraćaju koja važe za trajnu vozačku dozvolu, ali neka od njih se menjaju dok je na snazi probna dozvola. Na auto-putu, vozač sa probnom vozačkom dozvolom može da se kreće najvećom brzinom od 110 kilometara na čas, 90 kilometara na čas na motoputu, dok je na ostalim putevima najveća moguća brzina 90% od dozvoljene brzine. To znači da u naseljenom mestu gde je ograničenje 50 km na čas, vozač sa probnom dozvolom može da se kreće najviše sa 45 km na čas.

Ono što najčešće zanima sve vozače jesu kazneni poeni, pa umesto 18 dobijenih kada se oduzima dozvola, probna vozačka dozvola se oduzima sa 9 kaznenih bodova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *