Koja sve dodatna oprema za bicikle postoji i čemu služi?


Istorijski podaci pokazuju da je prvi bicikl kao prevozno sredstvo nastao u Evropi u 19. veku. Iako se od tada do danas menjala njegova namena i dizajn, menjala se i njegova uloga kroz razvoj društva. Nekada je korišćen isključivo kao prevozno sredstvo na ljudski pogon za prelazak od jednog do drugog mesta. Vremenom je postao odličan izvor rekreacije za mnoge ljude, a razvila se i posebna olimpijska i takmičarska disciplina koja uživa veliku pažnju. 

Bilo da ste rekreativac u ovom sportu ili pak profesionalac postoji nekoliko stvari iz dodatne opreme koje vam mogu olakšati transport i korišćenje ovog prevoznog sredstva na ljudski pogon. 

Zaštitna oprema važna je pri svakoj vožnji

Kod dužih staza i većih izazova u smislu neravnog područja i vama nepoznatog uvek je preporučljivo da nosite zaštitu opremu. Pre svega obezbedite adekvatnu kacigu za glavu jer u slučaju pada koji mogu biti vrlo nezgodni važno je da zaštitite glavu od jakog udarca. Budite sigurno da pravite najbolji izbor tako što ćete osigurati i da postoji dobra prozračnost sa jedne strane, a sa druge strane da dobro prijanja vašoj glavi i da pruža dovoljnu otpornost na udarce. 

Za početnike se savetuje i nošenje ostale zaštitne opreme za kolena i laktove. 

Ovome treba dodati i značaj naočara koje štite od UV zračenje i ujedno od neprijatnosti koje mogu da izazovu mušice i sitni insekti pri većim brzinama vožnje za vaše oči. 

Setovi svetala za bezbednu noćnu vožnju i trube

Pored toga što ćete sebe obezbediti dodatnom zaštitnom opremom važno je da u saobraćaju osigurate minimalni rizik od povrede od strane drugih učesnika. Setovi svetala dostupni su u svim radnjama koje se bave prodajom ove vrste opreme, možete ih poručiti i putem online prodavnica. 

Prednje svetlo treba da bude snažno i da vama omogući preglednost kada sunce zađe, a ujedno i dovoljno jako da budete vidiljivi na putu za druge učesnike u saobraćaju. To važi i za zadnje svetlo. 

Pored toga upozorenje u rizičnim saobraćanjim situacijama možete poslati jasno putem trube ili zvonceta, zato ako ih nemate, preporučuje se kupovina istih. 

Nosač bidona i bidon za sigurno mesto za vodu i energetske napitke

Bidon predstavalja najčešće plastičnu ili aluminijumsku bočicu za vodu i druge naptike koji vam omogućavaju da imate uvek pri ruci tečnost tokom vašim avantura. Da bi bočica stajala sigurno i bila vam svakog časa pri ruci možete kupiti nosač za bidon kao deo dodatne opreme. Obično su dizajnirani tako da su neupadljivog i nenametljivog izgleda i jednostavni za korišćenje i montiranje. 

Izbor je veliki tako da ćete moći da odaberete najkompatibilniji vašem modelu i vašem ukusu i potrebama. 

Nosači za bicikle za automobile – za lakši transport

Ako želite pravu avanturu van mesta u kojem živite, a treba do tog mesta i da stignete svojim automobilom, transport vam značajno mogu olakšati dostupni nosači za bicikle. Postoji nekoliko vrsta i oblika, a na izbor nosača za bicikle najviše će uticati to koji tip automobila vozite kao i za koliko komada vam je on potreban i koje su težine. Postoje krovni nosači za bicikle koji se lako i jednostavno montiraju na krov automobila i uglavnom odgovaraju svim tipovina vozila.

Druga vrsta su nosači za bicikle koji se kače na prtljažnik, odnosno peta vrata. Tu morate biti obazrivi pri odabiru jer ne odgavara svaki tipu i modelu automobila koji vi vozite. Njihova nosivost je veća. Takođe postoje i nosači za bicikle za kuku za vuču. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *