Koje osobe mogu imati problem sa hemoroidima?

Smatra se da su hemoroidi manje ozbiljan zdravstveni problem koji se javlja kod starijih osobe. Ipak nije baš tako. Savremen način zivota sa sobom nosi svoje prednosti, ali i mane. Pa tako su hemoroidi postali sve učestaliji problem i kod mlađih osoba, a posebno je bitno naglasiti da je od velike važnosti da se sa tretmanom te bolesti počne na vreme, jer se kasnije mogu javiti neke neprijatnosti.

hemoroidi u trudnoci

Hemoroidi, u narodu se koristi i izraz šuljevi kada se govori o ovoj bolesti, se najčešće javljaju kao posledica nepravilne ishrane. Pa tako oni koji konzumiraju, na primer, velike količine ljute hrane, podstiču često pražnjenje creva i time stvaraju pogodno tle za nastanak ove neprijatnosti. Pored ljute hrane, problematična je i prezačinjena hrana, zatim masna, kao i česta konzumacija pekarskog peciva.

Sami po sebi, hemoroidi su sastavni deo svakog organizma, i to zdravog. Oni pripadaju venama koje se nalaze na samom kraju debelog creva, i kada su zdravi, u obliku su manjih izbočina. Ali konstantan pritisak na zadnji deo debelog creva, utiče na te vene tako da se one deformišu i šire, što za posledicu ima mnogo veće izbočine i stvaranje čvorića, često i na spoljašnjoj strani anusa, a sve to je posledica upravo hemoroidalne bolesti, ili jednostavnije hemoroida.

Bez obzira kojom profesijom se neko bavio i šta radio, svako može imati problema sa hemoroidima. Na ovom mestu izdvojićemo neke grupe i navesti šta kod njih konkretno dovodi do nastanka šuljeva.

Trudnice su rizična grupa

Kod ove grupe, kraj trudnoće je najrizičniji, iz razloga što u tom periodu plod pritiska zadnji deo probavnog trakta. U tezim slučajevima, tokom porođaja može da dođe do problema, odnosno njihovog pucanja usled velikog naprezanja, što za posledicu ima krvaranje. Zato trudnice trebaju biti posebno oprezne kada se radi o ovoj tegobi.

Možda je za nekoga iznenađenje, ali i sportisti imaju problema sa hemoroidima

Za nastanak hemoroida se često vezuje verovanje da ono pogađa samo fizički neaktivne osobe. To nije tačno, jer sa njima problem imaju i sportisti, osobe koje su konstantno aktivne i uvek u pokretu. Problem kod njih nastaje kao posledica naprezanja, jer često upravo sportisti guraju svoje telo do maksimuma, a kao posledica toga u velikom broju slučajeva stvara se veliki pritisak na zadnji deo debelog creva, što dovodi doozbiljnih anusnih tegoba koje često vode ka hemoroidima.

Osobe koje često sede su ugrožene

Sama činjenica da se usled dugog sedenja povećava pritisak na završetak debelog creva i splet krvnih sudova koji se tu nalazi, povećava rizik da takve osobe imaju komplikacije sa hemoroidima. U sedećem položaju se stvara ubedljivo najveći mogući pritisak na anus, i to je upravo razlog zašto se kod neaktivnih osoba ili osoba čiji posao zahteva konstantno sedenje javlja ovaj problem. Savet za njih je da obavezno na svakih pola sata naprave kratku pauzu koja uključuje ustajanje i šetnju, jer je to efikasan način kako sprečiti nastanak hemoroida.

Hemoroidi su nasledni

Ukoliko su hemoroidi mučili roditelje, njihova deca imaju veće predispozicije da će se susreti sa njima iz prostog razloga što su metabolizam, kao i vrsta prokrvljenosti krvnih sudova na kraju debelog creva nasledni. Zato u tom slučaju treba biti posebno obazriv i raditi na prevenciji koja uključuje i sređivanje ishrane, fizičku aktivnost i poštovnje saveta doktora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *