Koje su godine najbolje za majčinstvo?

rano majcinstvo

Mnogo toga stoji između žene i njene želje da se ostvari kao majka, te se danas žene odlučuju na trudnoću u svojim kasnim 30-tim, kao i ranim 40-tim godinama. Savremeno društvo postavilo je visoke standarde i veliku mogućnost izbora, ali i promašaja u promišljanju porodice, te se danas žene sa prvim trudnoćama součavaju sve kasnije.

Ako ste jedna od onih žena kojima je bilo potrebno izvesno vreme da promisle svoj profesionalni, ali i partnerski život, trebalo bi da znate da savremena medicina pruža mogućnost da se proceni Vaša reproduktivna moć i njeno trajanje za budući period.
Reč je o analizama plodnosti, koje se vrše laboratorijski i putem ultrazvuka (kojim se procenjuje broj jajnih ćeija), koji zajedno mogu pružiti informaciju koja Vam može biti od značaja za donošenje odluka u daljem životu, prvenstvenog vezanih za preostalo vreme do ulaska u menopauzu.

Navedenom metodom se zapravo vrši procena ovarijalnih rezervi, od strane lekara-stručnjaka iz oblasti ginekološke endoktrinologije.

Dakle, radi se laboratorijski test iz krvi, u kobinaciji sa ultrazvukom. Uobičajena procedura je da se oba pregleda rade u periodu ciklusa, (2) drugog odnosno, (3) trećeg dana ciklusa.

Hormoni čije se vrednosti labaratorijskim testom iz krvi sagledavaju su: folikostimulirajući hormon (FSH), estradiol, Antimilerov hormon (AMH) i inhibin B.
Inhibin B je hormon koji se stvara u jajnicima i koji vrši supresiju folikostimulirajućeg hormona, FSH, koji luči hipofiza i čija je uloga stimulacija rasta folikula.

AMH je hormon koji kontroliše preterani rast folikula i na taj način čuva ovarijalne rezerve.

Estradilol je jedna forma estrogena koje luče nadbubrežna žlezda kao i jajnici, sa značajnom ulogom u začeću, čije niske vrednosti mogu da ukažu na ulazak u menopauzu, odnosno postojanje preuranjene menopauze.
Time se laboratorijskim testom kreira hormonalni profil žene.

Ultrazvučni pregled daće sliku broja folikula, promera 2mm čijim pucanjem dolazi do ovulacije i time prožiti uvid u samu ovulaciju, kao i sliku volumena jajnika i protoka krvnih sudova male karlice.

Ne postoji opšta saglasnos o broju folikula potrebnih za začenje, jer se kriterijumi u stručnoj literaturi razlikuju, ali se vrednosti od 11 do 30 posmatraju kao prosečan odnosno normalan broj potreban za začeće, odnosno kao dobar fertilni potencijal.
Trebalo bi napomenuti da broj folikula opada sa godinama, ali zato postoji i mogućnost zamrzavanja jajnih ćelija, koje će ženama prožiti šansu da svoj biološki časovnik usklade sa mogućim izborom partnera.

Prednosti dece starijih majki

Po istraživanjima najprestižnijih univerziteta u Londonu, na uzorku kognitivnih testova 18.000 dece, najinteligentnija su deca majki koje su rodile u svojim tridesetim godinama, koje nije dobilo biološko objašnjenje, ali jeste sociološko, koje kaže da su žene u 30-tim uglavnom u stabilnom profesionalnom i emotivnom okuženju, te da ta se ta opušenost reflektuje i na trudnoću.
Ipak, u ovirima svojih bioloških ograničenja i spram opšteg zdravstvenog stanja, najbolje vreme za prvu trudnoću je opet individualno.

Međutim sve više teorija govori u prilog toma da je žena emotivno najspemnija za majčinstvo upravo u svojim 30-tim, odnosno 40-tim godinama, te da određeno životno iskustvo koje majke tih godina imaju, znatno utiče da lakše prebrodne sve izazove majčinstva, naročito u prvom periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *