Koje vrste mašina za rad na visinama postoje?

masine za rad na visinama

Budući da je u savremenom svetu sve napredovalo, a posebno tehnologija i sav alat kojim se obavljaju najrazličitiji poslovi, tako su se pojavile i mašine za rad na visinama, koje se u najvećoj meri koriste u građevinskim poslovima koji su i te kako olakšani, mnogi koji nisu bili zamislivi su najnormalnije omogućeni, a uz sve to, vreme koje je potrebno za završetak radova je neuporedivo sa vremenom koje je bilo trošeno u prošlosti.

Osim što je olakšan rad na građevini i sličnim poslovima, mašine za rad na visinama nisu uštedele vreme rada, već su omogućile bolji čovekov rad, te bezbedniji rad na poslovima koji su izuteno opasno. Naravno, pre rada na njima, potrebno je da se mašina u potpunosti proveri, te kada se utvrdi da je sasvim ispravna i spremna za rad, mašina za rad na visinama može biti pokrenuta i može početi poseo da se obavlja. S obzirom na to da su u velikoj meri olakšale rad, tako je bilo logično da će se razvijati, pa samim tim postoji i više vrsta mašina za rad na visinama, a više onjima možete pročitati na sajtu firme Sab D.o.o.

Viljuškari

Među najpoznatijim mašinama za rad na visinama, za koje znaju i potpuni laici, svi oni koji nemaju mnogo znanja o ovim mašinama, jesu upravo viljuškari, odnosno, čeoni viljuškari, koji se koriste u skladištima, velikim ostavama, marketima, gde je potrebno robu velikog tereta prevesti s jedne na drugu stranu, u čemu su ove mašine veoma efikasne i lake za rad.

Vertiklani liftovi

Budući da smo krenuli sa viljuškarima, onda odmah da povežemo i vertikalne liftove, koji su namenjeni sličnim poslovima, za prenos velikih tereta u nekim velikim marketima, skladištima, te su efikasni za rad, a i bezbedni za radnike i svu okolinu.

Samohodne korpe

Mašine za rad na visinama dele se na dizel i električne, te one koje imaju korpe ili one sa platformom. U okviru onih sa korpama, izdvajaju se samohodne korpe koje se koriste kako za spoljašnje, tako i za unutrašnje radove.

Samohodne korpe su veoma tražene i popularne, jer omogućavaju da se priđe teško dotupnim mestima na velikim visinama, zbog čega su odlične za rad na konstrukciji, ali i za radove i održavanje instalacija, jer se uz njih lako prelaze sve prepreke i dolazi se do mesta na kojem je potrebno raditi. Postoji više vrsta samohodnih korpi, a koja će se koristiti zavisi isključivo od posla koji je potrebno obaviti i njegove težine.

Samohodne makazaste platforme

Pored onih sa korpama, tu su i mašine za rad na visinama sa platformama, a tu se razlikuju one dizel i električne, od čega dalje zavisi i njihovo dosezanje visina, te nošenje tereta. Koriste se kako za unutrašnje, tako i spoljašnje građevinske radove, ali se dosta koriste i u održavanju objekata.

Teleskopski viljuškari

Značaj ove mašine za rad na visinama je zaista ogroman, jer je omogućila prenos ogromnih tereta s jedne tačke do druge, na velikim visinama. Teleskopski viljuškari imaju različite nastavke, viljuške, kuke, korpe, te se mogu koristiti za različite terete, zbog čega je ova mašina od velikog značaja za mnoge građevinske radove koji se izvode.

 

Tekst na sličnu temu pročitajte ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *