Koji materijal odabrati za termoizolaciju?

termoizolacioni sistemi

Ako ste se odlučili da ugradite termoizolaciju onda ste doneli veoma bitnu odluku koja će uticati na trajnost i kvalitet vašeg doma. Termoizolacija donosi mnoge prednosti a jedna od njih je svakako velika ušteda novca.

To svakako nije mala odluka s obzirom na to da je to veliko finansijsko ulaganje. Ali, ukoliko ste se već odlučili da se upustite u to onda ćete ubrzo videti na koji način će vam se isplatiti.

Prednosti termoizolacije

Veoma bitna stvar kada donosite odluku za termoizolaciju je da uzmete u obzir da će ona automatski povećati vrednost građevine ukoliko se odlučite da je stavite na prodaju. S obzirom na to je potrebno dosta uložiti samim tim se i povećava vrednost, ali imajte na umu da je ugradnja termoizolacije za ceo vek građevine. Zbog toga je veoma isplativa investicija. Pored toga, termoizolacija održavanjem konstantne temperature štedi i električnu energiju, što znači da vam je do sada investicija već isplativa. Kvalitet termoizolacije se meri prema niskoj vrednosti koeficijenta toplotne provodljivosti i jedinica za merenje toga se naziva lambada. Imajte na umu da što je niža vrednost to je vaš dom zaštićeniji od spoljnih uticaja.

Materijali za termoizolaciju

Kada govorimo o materijalima za termoizolaciju često se povede pitanje da li je bolje rešenje stiropor ili kamena vuna. Mišljenja su podeljena, jedni kažu da je stiropor jeftinije rešenje dok drugi više veruju u kvalitet kamene vune.

Stiropor je veoma otporan na vodu što je jedna od njegovih prednosti. Takođe, ne morate brinuti o termitima jer stirpor nije hranljiv za njih. Sa druge strane stiropor je veoma lako zapaljiv materijal i u tom slučaju prednost se daje vuni koja ima izuzetnu toleranciju na visoke temperature. Takođe, vuna ima prednosti kao što su propuštanje pare i na taj način vazduh je svežiji u unutrašnjosti prostorije. Kamena vuna ima nižu vrednost koeficijenta toplotne provodljivosti koja je bitna kada je u pitanju termoizolacija. Vodite računa da što je niža vrednost to je kvalitetnija izolacija. I jedan i drugi materijal su ekološki materijali stoga nisu opasni za zdravlje ljudi. Prednost kamenoj vuni se mora dati i kada je u pitanju zaštita objekta od starenja i propadanja. Zbog svoje čvrstine i otpornosti na vlagu i plesni, vašoj građevini produžava životni vek.

Cena materijala

Kada se govori o ceni ova dva materijala tu se prednost daje stiroporu jer je jeftiniji. Cena stiropora debljine od 5 cm je oko 1,7 eura po kvadratnom metru, dok je cena kamene vune nešto više. Iako je kamena vuna možda skuplja svakako bismo dali prednost njoj s obzirom na već pomenute prednosti, ali izbor je na vama.

Dakle,  sudeći prema ovim informacijama kamena vuna je definitivno u prednosti u odnosu na stiropor. Pored odgovarajućeg materijala jako je bitno izabrati i dobrog profesionalca koji će izolaciju odraditi dobro i sa kim ćete moći da se konsultujete u vezi materijala. Vodite računa i tome ko vam radi izolaciju jer kao što smo i pomenuli to je velika investicija i ne bi bilo dobro ukoliko se ona ne odradi na pravilan način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *