Koji su najčešći kriterijumi za kupovinu stana?

Portrait Of Happy Young Couple Sitting On Floor Looking Up While Dreaming Their New Home And Furnishing

Svaki čovek teži tome da se nakon nekog perioda života odvoji od svojih roditelja, osnuje svoju porodicu i obezbedi joj krov nad glavom. To nije nimalo jednostavna odluka s obzirom da sa sobom nosi određene troškove kao i ulaganja.


Isto tako, rešavanje stambenog pitanja je odluka koja se ne donosi svaki dan. Zbog toga je važno dobro razmisliti kakvu nekretninu želite da imate kako biste na kraju bili zadovoljni izborom. U samom tekstu opisaćemo na šta biste sve trebali da obratite pažnju kada krećete u potragu za idealnim stambenim prostorom.
Za početak, prilikom izbora nekretnine, bilo da li tražite da kupite ili je izdavanje stanova vaša opcija trebali biste da zadate neke kriterijume kojih ćete se pridržavati. Na taj način znatno ćete suziti izbor i bićete koncentrisani samo na one stanove koji se uklapaju u vaš plan. Stanove koji se ne uklapaju treba odmah eliminisati kako bi vam njihovo razgledanje ne bi bespotrebno oduzimalo vreme.

Najpre odredite lokaciju

Lokacija vam danas u većini slučajeva utiče na cenu stana po kvadratu, naročito ukoliko nekretninu kupujete u nekom većem gradu poput Beograda. Stanovi su u Beogradu vrlo traženi, pa se zbog toga tržište nekretnina sve više razvija. Danas se u našoj prestonici gradi više nego ikad. Dosta novca iz državne kase ide upravo na izgradnju mnogih stambenih zgrada s obzirom da se sve više naših državljana, ali i stranaca odlučuje da svoj krov nad glavom nađe na nekoj od lokacija našeg glavnog grada.
Poznato je da se radi o milionskom gradu kojeg čini čak sedamnaest opština koje se nalaze bliže ili dalje od samog grada. Ukoliko vas isključivo interesuju stanovi u Beogradu, trebali biste da znate da cenu kvadrata nećete isto platiti za stan na Vračaru od recimo stana na Bežanijskoj kosi. Dakle, lokacijski gledano, cene se mogu drastično razlikovati, pa shodno tome u zavisnosti od toga sa koliko novca raspolažete zavisi koliki stan ćete moći da kupite na izabranoj lokaciji.

Kvadratura stana kao i spratnost su česti kriterijumi

Prilikom donošenja odluke, često se u obzir uzima koje je površine stan, koliko spavaćih soba ima kao i kakav je generalno raspored u njemu. Danas možete naći stanove veće kvadrature koji imaju samo jednu spavaću sobu, kao i one manje sa dve. Ukoliko imate porodicu, dosta funkcionalniji za život može vam biti manji stan upravo zbog boljeg rasporeda.
S obzirom da se na tržištu nekretnina cena određuje po kvadratu, što je stan veći to ćete morati da izdvojite više novca, i obrnuto.
Mnogima je prilikom odabira stana važno na kom spratu se stan nalazi. Starijim osobama, kao i porodicama sa malom decom mnogo više odgovaraju stambeni prostori koji se nalaze na nižem spratu, naročito ukoliko zgrada nema lift.

Stara ili nova zgrada, pitanje je sad?

Ako na trenutak bacite pogled na oglase, videćete da u ponudi imate kako stanove stare gradnje tako i stanove u novijim zgradama. Razlike među njima definitivno postoje. Većina daje prednost novoj gradnji s obzirom da u takav stan neće morati dodatno da ulažu novac, što nije slučaj sa stanovima u staroj zgradi naročito ukoliko nije skoro renoviran.
Novoizgrađeni stanovi najčešće imaju grejanje na gas, pa su takvi stanovi daleko ekonomičniji za razliku od stanova u zgradama koje su izgrađene pre dvadesetak i više godina kod kojih je grejanje na struju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *