Koji su rančevi za decu najbolji?

four-schoolkids-classroom_23-2147667414

Koliko god zvučalo primamljivo kupiti školski ranac na rasprodaji, roditelji bi trebali da imaju na umu neke druge činjenice vezane za ranac koji će njihovo dete nositi najmanje jednu školsku godinu.

Sam ranac za školu je neophodno sredstvo koje služi deci za nošenje školskih knjiga , svesaka, školskog pribora, užine, opreme za fizičko i likovno i treba da im pomogne svakog dana, od polaska u školu do povratka kući.

Danas deca teže ka rančevima sa omiljenim super herojima ili likovima iz crtaća, ali to ne mora da znači da je taj ranac pravi. Roditelji bi pre same kupovine trebali da provere kvalitet i uvere se da je ranac odgovarajući za njihovo dete. Trebalo bi da se uvere da svi zipovi rade kako treba, da se kopče lako otvaraju, da je ranac dovoljno prostran i čvrst da izdrži teret školskih knjiga i svesaka.

Na šta posebno obratiti pažnju kod rančeva za decu

Velika ponuda kada se biraju rančevi za decu roditeljima otežava pravilan izbor i zato je potrebno obratiti pažnju na nekoliko stavki prilikom kupovine odgovarajućeg ranca.

Naramenice. Uske zategnute naramenice na rančevima su odgovorne za oštećenje nerava i poremećaj cirkulacije u ramenom pojasu, dok su rančevi za decu sa jednom naramenicom odgovorni za nepravilno držanje i grčenje mišića vrata i ramena. Zato je prilikom kupovine odgovarajućeg modela, potrebno obratiti pažnju na same naramenice ranca. Školski ranac sa širokim trakastim naramenicama će omogućiti ravnomernu raspodelu težine ranca i smanjiti rizik od nastanja povreda.

Materijal od kojih je ranac izrađen. Delovi ranca koji prijanjaju uz telo deteta, poput panela koji ide uz leđa i naramenica, bi trebali biti izrađeni od materijala koji diše, kako se dete ne bi ubrzano znojilo prilikom nošenja ranca. Pojedini rančevi za decu su izrađeni od poliestera ili najlona jer ih to čini otpornijim na vodu, omogućava se lako čišćenje i ujedno čine ranac lakšim.

Kapacitet ranca. Rančevi decu bi trebalo da budu dovoljno prostrani kako bi u njih stale neophodne školske knjige i sveske. Ali je isto tako neophodno i da ranac ne bude prevelik jer će imati kontra efekat na dečija leđa i uticaće na njegovo držanje prilikom nošenja ranca. Poželjno je da rančevi za decu imaju dodatne pregrade sa strane koje nude lak i brz pristup stvarima koje se nalaze unutar tih pregrada.

Neophodni dodaci. Kao dodatna zaštita od ostalih učesnika u saobraćaju noću, mnogi rančevi za decu se danas proizvode sa reflektujućim panelima. Ukoliko dečiji ranac nema te panele, preporuka je da ih roditelji sami dodaju u cilju poboljšanja bezbednosti dece u saobraćaju. Pojedini proizvođači koriste čičak trake za zatvaranje pregrada ranca, dok se većina danas odlučuje za patentne zipove koji se lako zatvaraju i traju duže.

Sve više rančeva namenjenih deci koji tek polaze u prvi razred ima točkiće od dodatne opreme, a sve u cilju ublažavanja opterećenja na dečija leđa. Postoje i rančevi za decu koji imaju mogućnost montiranja točkića, tako da ukoliko roditelji to žele, mogu sami montirati točkiće na ranac.

Problem je težina rančeva za decu

Renomirani istraživači iz Nemačke dokazali su tvrdnju da rančevi za decu ne bi trebali biti teži od 15% težine deteta koje ih nosi. Danas su i učitelji i roditelji svesni da to nije moguće, jer bi to praktično značilo da jedan đak prvak koji ima 25kg ne bi smeo da nosi ranac teži od 2,7kg.

Roditelji su ti koji bi trebali da pomognu detetu da spakuje ranac i pravilno rasporedi teret koji će nositi na leđima. Sve teške knjige i sveske bi trebale da idu do leđa deteta, dok bi lakše sveske trebale biti ravnomerno raspoređene napred ili u ostale pregrade ranca.

Ipak, svesni problema smanjenja težine školskih rančeva, preporuka pomenutih istraživača je da ukoliko nije moguće smanjiti težinu ranca, da se dete motiviše da se bavi odgovarajućom fizičkom aktivnošću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *