Koliko će vas koštati polaganje vožnje?

instruktor vožnje-compressed

Jedna od stvari o kojoj razmišljamo kada je polaganje vožnje u pitanju jeste i cena polaganja. Polaganje vožnje uključuje mnoge stvari i kada se sve to skupi to može biti finansijski udar za jednu porodicu. Zato kada odlučite da polažete vožnju treba da budete sigurni da u tom trenutku imate da izdvojite onoliko koliko je potrebno i da li ćete moći da se uskladite sa ostalim stvarima. U daljem tekstu biće naznačene okvirne cene, jer one variraju od auto škole do auto škole, da li ste spremni za polaganje za motor, za motor do 125cm, automobil ili nešto četvrto. Zato pre upisa, treba da se raspitate koliko traže određene auto škole.

Polaganje teorijskog dela – oko 11.000 dinara

Kada se upišete u auto školu prvo ćete polaga teorijski deo. To je prvi korak kako biste nastavili sa polaganjem vožnje i ostalim koracima. Teorijski deo se sastoji ukupno od 40 časova i to će vas ukupno koštati oko 11000 dinara. Potrebno je da idete na svih 40 časova i da budete odgovorni i pažljivi na tim časovima. Bez položenog teorijskog dela nećete moći da nastavite sa polaganjem vožnje. Znači, kada već plaćate bilo bi dobro da se pripremite i da položite testove iz prvog puta, jer to isključivo zavisi samo od vas.

Lekarsko uverenje – oko 2000 dinara

Pre nego što krenete sa polaganjem vožnje biće potrebno da izvadite lekarsko uverenje koje će vas koštati oko 2000 dinara. Inače toliko će vas lekarsko uverenje koštati u državnim zdravstvenim institucijama. U privatnim zdravstvenim institucijama će vas koštati oko 4000 dinara. Imajte u vidu da ni u državnim nećete mnogo da čekate, tako da vam se više isplati da lekarsko uvernje izvadite u državnim zdravstvenim istitucijama. Ovo uverenje vam važi šest meseci i u tom periodu bi trebalo da položite vožnju.

Polaganje praktičnog dela – oko 40.000 dinara

Časovi će vas koštati oko 40.000 dinara i ta cena nije mnogo izmenjena u odnosu na prethodne propise. To će vam ujedno biti i najveći trošak kada je polaganje vožnje u pitanju. Morate da izvozite minimum 40 časova, što znači da je ovo minimalna cena koju ćete platiti. Međutim, ukoliko želite da vozite još časova i ukoliko smatrate da niste dobro savladali tehniku vožnje, onda ćete morati da uplatite još nekoliko časova. Može se dogoditi i da neke časove vožnje dobijete gratis. To se obično dešava ako padnete vožnju prvi put, onda će vam instruktori verovatno nekoliko časova pokloniti. Nemojte na ovo da gledate kao na trošak, u časove treba najviše ulagati. Jednostavno, svaki dinar će se isplatiti.

Polaganje prve pomoći – oko 8000 dinara

Kako biste nastavili i završili polaganje vožnje, moraćete da prođete i prvu pomoć. To znači da ćete za prvu pomoć morati da izdvojite oko 8000 dinara. Prva pomoć se sastoji od dva dela. Prvi deo su časovi, predavanja o tome  kakve su sve situacije moguće u saobraćaju. Nakon toga sledi i praktičan deo gde se učite i kako stvarno nekome da pomognete ko se nađe u teškoj situaciji. Prva pomoć će vam značiti i u ostalim segnementima u životu. Međutim, na obuci je uglavnom fokus na onim situacijama koje se mogu dogoditi u saobraćaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *