Koliko Košta Znanje?

ucenje-stranih-jezika-online

Kažu da znanje nema cenu, što donekle jeste tačno – znanje je nešto što niko ne može da vam oduzme. Međutim, kako bismo prošli sve od osnovne preko srednje škole do fakultera a možda i master diplome, a da ne govorimo o privatnim školama i akademijama za nove veštine, potrebno je odvojiti prilično veliku sumu novca, koju neki roditelji i nisu u stanju da odvoje a danas ćemo, kroz upoređivanje cena i troškova školovanja videti i zašto je sve teže priuštiti sebi kvalitetno obrazvanje.

Osnovna škola

Pohađanje osnovne škole u Srbiji je besplatno, ali da li je zapravo? Kako biste za samo prvi razred opremili svog budućeg osnovca potrebno vam je ukupno tri hiljade dinara kako navodi Blic. Međutim, tu se priča ne završava jer svom školarcu morate obezbediti pribor, posebnu svesku za svaki predmet, i to će vas koštati između dodatnih dve do tri hiljade dinara.

rancevi-za-skolu4

Tu naravno nije uključen novac za mini ekskurzije, kao ni novac za užinu, pokloni za učiteljice za 8. Mart, tako da kada se sve izračuna, jedna školska godina, koštaće roditelje okvirno oko četrdeset do pedeset hiljada, ako u obzir uzmemo da školska godina ima 180 radnih dana, i da je prosečna količina novca koju dete dobija za užinu dvesta dinara. Za roditelje đaka viših razreda, ta cena je još veća s obzirom da se samo udžbenici kreču oko sedam do osam hiljada, a treba uračunati i ekskurziju u osmom razredu kao i troškove male mature, tako da one u završnoj godini osnovne škole očekuje godišnji trošak u iznosu od otprilike sto hiljada dinara, a učenike od petog do sedmog razreda nešto manji trošak u iznosu od šezdeset hiljada dinara.

Srednja škola

Naravno, srednje obrazovanje takođe je u srbiji besplatno, ali opet moramo uzeti u obzir udžbenike. Samo za prvi razred gimnazije potrebni su svi ovi udžbenici, koji kada se sve cene saberu, kumulativno koštaju između 12 i 16 hiljada dinara. To je ogromna suma koju roditelji moraju izdvojiti početkom septembra, a naravno, opet su tu užine, mini ekskurzije, pokloni za razredne starešine, što znači da će prosečnog đaka prvog razreda srednje škole godina koštati oko 75 hiljada dinara. Ta cena veća je za đake završnih godina, jer opet imamo veliku maturu, eksukrziju, izrade diplomskih radova, što ceo trošak podiže na okvirno iznad sto hiljada dinara.

Privatne škole

Kako većina roditelja nije zadovoljna znanjem koje njihova deca dobijajaju u državnim školama, posebno kada je u pitanju engleski jezik, za koji su roditelji svesni da je integralni deo budućeg profesionalnog i akademskog života njihove dece, često se bacaju u potragu za privatnim školama. U Beogradu se cene na godišnjem nivou kreću između pedeset hiljada za predškolce, i sedamdeset za srednjoškolce i polaznike viših nivoa. To je suma koja izuzetno opterećuje kučni budžet, ali ako želite da vaše dete stekne najbolje znanje engleskog jezika koje znate da je vitalno za njegovu budućnosti, uložićete u to znanje. Naravno, nije nužno platiti toliku sumu jer postoji sjajan kurs engleskog jezika u Beogradu na popustima, koji umnogome olakšavaju kućnom budžetu a i dalje pružaju vašoj deci vrhunsko obrazovanje.

Fakultetsko obrazovanje

Za samu prijavu za polaganje prijemnog ispita, studentska služba mora dobiti potvrdu o oplati koja se zavisno od željenog fakulteta kreće između sedam do deset hiljada dinara. Nakon što dete završi sa prijemnim ispitom, roditelji se nadaju da će njihov budući student biti na budžetu jer su školarine gotovo astronomske, a evo samo par primera.

knjige

Jedna školska godina na filološkm fakultetu koštaće vas 119 hiljada dinara, a u to naravno ne ulaze udžbenici, prijave ispita, overe semestra, studentski dom ili privatni smeštaj, ukoliko niste iz Beograda, a tu su naravno i troškovi života. Konačnu cifru teško je odrediti, ali vas godina sigurno neće stajati manje od 400 hiljada dinara, i to ukoliko student dobije pravo življenja u studentskom domu i živi na skromnom mesečnom budžetu. Ukoliko se vaš buduči student odluči za IT polje i pohađanje ETF-a, godišnja školarina stajaće vas od 108 do 243 hiljade dinara godišnje, zavisno od željenog smera, a tu su naravno i već pomenuti troškovi života.

Da, znanje u Srbiji definitivno košta, i roditelji moraju daleko unapred da se pripremaju kako za osnovnu tako i za srednju školu i studije svoje dece, utoliko više ukoliko je željena opcija privatni fakultet, gde se cene školarina ne mogu ni uporediti sa onim na državnim fakultetima, tako da želimo svim studentima i roditeljima da steknnu pravo na budžet i bar malo olakšaju sebi proces školovanja.

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *