Kome poveriti otkup zlata?

Svako teško vreme sa sobom nosi i nove načine borbe sa finansijskim poteškoćama, ali bi se za otkup zlata moglo reći da je metod ustaljen odavno, u prethodnim periodima svetskih ekonomskih kriza.

zlatan nakit

Prodaja porodičnog nakita i dragocenosti nije bila retkost na početku i u posleratnim godinama XX veka, a u deceniji za nama otkup zlata je na našim prostorima ponovo doživeo ekspanziju.

U trenucima odlučivanja na takav korak, uvek se najpre gleda koja je najveća suma koja bi se mogla dobiti za otkup zlata, odnosno predmeta od ovog plemenitog metala koje poseduje svaka porodica. Trebalo bi, ipak, prst na čelo staviti i kada na red dođe pitanje kome prodati, tačnije poveriti otkup zlata.

Radnje za otkup zlata na svakom koraku

Svedoci smo nicanja mnogobrojnih objekata sa firmama tipa „Otkup zlata“, „Najpovoljnije cene za otkup zlata i srebra“, „Menjačnica / Otkup zlata“.

Deluje kao da se na svakom ćošku zlato kupuje i prodaje, kao da je u pitanju svakodnevna stvar. Najviša stopa nezaposlenosti ikada zabeležena primorala je ljude da se odreknu svega da bi došli do novca, a upoređujući ponude za otkup zlata, najčešće se ispostavlja da radnje čije poslovanje sumnjivo deluje daju i za nijansu višu cenu. Na veliko izneđađenje građana, otkupljivanje zlata se jedno vreme vršio i u frizerskim salonima, koji sigurno nisu objekti namenjeni ovakvim transakcijama.

Šta kaže zakon za otkup zlata?

U maju 2011. godine registrovan je zakon čija je tema otkup zlata, tačnije Zakon o kontroli predmeta od dragocenih metala, čije je usvajanje pokrenuto tek nakon kontrole zlatara od strane radnih grupa.

Zlatari su imali poteškoće sa snabdevanjem, pošto im ni Narodna banka Srbije ni rudnici nisu obezbeđivali dragocene metale kao sirovine za rad, dok su otkup zlata nelegalno vršile menjačnice i frizerski saloni. Nakon usvajanja, objavljeno je da se u Zakonu izričito napominje da su zlatare jedine radnje koje su specijalizovane za otkup zlata, jer se njegovom izradom i bave. Objekat koji je, dakle, registrovan za vršenje delatnosti proizvodnje predmeta od ovog dragocenog metala, i koji ima jasno istaknutu firmu, jedini je legalni objekat za otkup zlata. Trenutno ima 883 prijavljene zlatare, kako govore podaci Direkcije za mere i dragocene metale, odnosno 883 objekta namenjena za otkup zlata.

To, međutim, nije sprečilo menjačnice i ostale radnje koje su vršile otkup zlata da nastave da se bave ovim poslom, jer su mnoge izvršile preregistraciju nakon što je Zakon stupio na snagu. Nabavivši i opremu neophodnu za tačnu procenu vrednosti, koju doduše ne koriste, ovakvi objekti i dalje kao primarnu delatnost vrše otkup zlata, iako se proizvodnjom predmeta od ovog plemenitog materijala ne bave.

Kome se obratiti ako prodajete zlato?

Na ovo često pitanje može se odgovoriti na samo jedan način – otkup zlata treba poveriti isključivo zlatarama i zlatarima, odnosno onima koji se bave i prozvodnjom nakita i predmeta od ovog dragocenog metala. Zlatare, prvenstveno, poseduju svu opremu neophodnu za određivanje cene za otkup zlata, kojom mogu pouzdano odrediti njegovu vrednost.

Kako se firme specijalizovane isključivo za otkup zlata bave njegovom daljom preprodajom, to se može desiti da iste ponude nešto veći iznos od zlatara. To, međutim, ne treba uzimati olako, jer će izvesno doći do neprijatnih posledica po sve učesnike u ovakvoj vrsti poslovanja vezanim za otkup zlata, pa će se platiti skuplje od male razlike u ceni. Zato treba dobro voditi računa i ne nasedati na bajkovita obećanja. Dobro je znati i da zlatare nakon transakcija vezanih za otkup zlata izdaju i zakonski predviđenu potvrdu, sa potpisom i pečatom, kao dokaz legalne kupoprodaje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *