Kožna oboljenja koja se javljaju u dečijem uzrastu

dete svrab psorijaza

Većina roditelja mališana se bar jednom u životu suoči sa nekim vidom kožne infekcija ili nekog kožnog oboljenja, jer se ona javljaju na njihovoj koži iz brojnih razloga, počev od naslednih i genetskih faktora, preko alergija na hranu, supstance iz kozmetike, do stresa, pa i neadekvatne nege kože. Činjenica je da je dečija koža jako osetljiva, pa samim tim i podložna nastajanju brojnih promena koje čine da se razvijaju bakterije koje dovode do brojnih problema koji se sa manje ili više truda uglavnom daju srediti, što je najvažnija informacija za sve one koji se susretnu sa nekom promenom na koži svog deteta. Oboljenja do kojih dođe su brojna, ali evo nekih od najčešćih.

Pelenski dermatitis

Skoro da nema deteta koje bar jednom u životu nije imalo problem sa pelenskim dermatitisom, jer se radi o oboljenju koje nastaje vrlo lako i brzo usled delovanja hemijskih materija iz mokraće i stolice, kada se bakterije, posebno kandida i stafilokoke odmah razmnožavaju na koži koja je u pelenskoj regiji vlažna. Prvo dolazi do nastajanja crvenila, najpre je ono blago, pa onda sve jače, a ukoliko se odmah ne deluje dolazi do nastanka sitnog crvenog osipa koji prelazi u mehuriće koji pucaju, nastaju citne ranice, koje izazivaju svrab, ali i bol. Najvažnije je da dete uvek bude suvo, da se pelenska regija tretira mlakom vodom, ne sapunima, te da se koža potpuno osuši. Menjanje pelene nakon uriniranja i defekacije, izbegavanje vlažnih maramica, ne ostavlja prostora nastanku pelenskog dermatitisa, kao i preventivno korišćenje kreme na bazi cinka i pantenola.

Dečija psorijaza

Iako je psorijaza najčešće oboljenje kože koje se vezuje za odrasle, onda je česta i u dečijem periodu. Dečija psorijaza može nastati iz različitih razloga, od naslednog faktora, preko opalog imuniteta, pa tako i kao rekacija na neku alergiju i slično. Međutim, dečija psorijaza se razlikuje dosta od one koja se javlja kod odraslih. Skoro uvek se javlja simetrično, ne na jednom, već na oba kolena ili lakta, nekad na vlasištu, trupu, i prati je crvenilo uz prekrivenost srebrno-belim ljuspama koje otpadaju. Najveći problem jesu neprijatan osećaj, svrab i peckanje, a dečija psorijaza, kao i kod odraslih, može ući u remisiju, pa onda doći i do pogoršanja stanja. Dijagnostikovanje se vrši kroz kliničku sliku i histaminološke nalaze, a onda se uključuje lokalna terapija, koja kada ne daje rezultate biva smenjena sistemskom. Dečija psorijaza uglavnom pokazuje trend povlačenja i nestajanja delovanjem terapije, zbog čega i jeste drugačija od one kod odraslih osoba.

Atopsijski dermatitis

Još jedna vrsta dermatitisa koja je vrlo česta kod dece jeste atopijski, sa kojim veliki broj mališana ima problem. Radi se o izrazito suvim delovima kože, bez sjaja, koji osim svraba, može izazvati i peckanje i neprijatan osećaj. Do druge godine, atopijski dermatitis se uglavnom javlja na predelu vrata, lica, nekad na vlasištu i oko članaka, a onda u periodu do adolescencije se širi na zglobove, kolena, laktove. Najvažnije je utvrditi uzrok nastanka, jer je povezan sa alergijama, respiratornim infekcijama, ali i emotivnim stresom, nekim drugim faktorima, što uz lokalnu terapiju daje odlične rezultate u lečenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *