Kuda na letovanje: Krit

krit-compressed (1)

Ne priznajemo da se sezona letovanja završava jer – se ne završava! Iako uskoro dolazi septembar to ne znači da treba da zaboravite na planiranje svog odmora, tačnije letovanja, naročito ukoliko svoj odmor i dalje niste iskoristili. Dakle, to smo rešili – idete na letovanje! Sada nam preostaje drugi deo priče, a to je odabir mesta na koje biste otišli. Svakako, ovo pitanje zadaje mnogo veće glavobolje, naročito ako je potrebno da uskladite više ljudi, više različitih interesovanja i temperamenata, a činjenica da svako želi nešto drugačije vam dodatno komplikuje život. Kako pronaći mesto koje je dobro za odmor, koje ima lepe plaže, ali i nudi dobar provod, a uz sve to ima i nešto za videti, odnosno, nije tipično „letovalište“ mesto? Pa, sačuvajte zavaljivanje za kasnije jer smo vam pronašli destinaiju koju ćete odmah poželeti (ali i morati) da „bukirate“ – Krit!

Sve posebnosti Krita

Krit je zaista posebno mesto i nije ni nalik već pomenutim tipičnim „letovalište“ destinacijama. Pre nego što počnemo u detalje, važno je naglasiti da Krit zaista može da zadovolji svaki tip turiste u vama ili vašem društvu što, priznaćete, ovom mestu daje jedan veliki plus!

Najpre, letovanje na Kritu je posebno jer se samo ostrvo nalazi na posebnom mestu – na krajnjem jugu Grčke je na sred puta između Evrope, Azije i Afrike, a baš ovakav geografski položaj mu omogućava da obiluje bogatom i jako zanimljivom kuturnom baštinom. Krit je najveće grčko ostrvo, a peto je po veličini u oblasti Mediterana i to odmah nakon Sicilije, Korzike, Sardinije i Kipra. Krit zapljuskuju i tri mora Libijsko, Egejsko i Jonsko i da, ni mi ne mislimo da su ova „sveta trojstva“ slučajna! Geografija Krita je posebna i zbog prilično razuđene obale, pa tako ovo ostrvo obiluje brojnim uvalama i poluostrvima koja čine kritske plaže još lepšim i neverovatnijim. Takođe, na Kritu se, kao i na Krfu nalaze brojni maslinjaci. I, kad smo već kod plaža, zaista je teško izdvojiti one koje su najlepše, ali među njima su svakako peskovite plaže Vai, Malia i Matala, kao i šljunkovita plaža Falasarna koja se nalazi otprilike na 63 kilometra od Hanie.

Dakle, ako vam je važno da po ceo dan uživate na plaži – nikakav problem! Potrebno je samo da odaberete jednu od toliko zaista očaravajućih plaža! Ukoliko pak želite nešto luksuznije i raskošnije, a i bogat noćni život vam je na pameti, onda morate da posetite Hersonisos, grad koji je uzbudljiv i zanimljiv kako danju, tako i noću. Tokom dana obavezno posetite nacionalne restorane i taverne, a za noć ne brinite – provod je zagarantovan! Ovaj grad je poznat po jako lepoj arhitekturi i očaravajućim plažama tako da će se sigurno naći za svakoga po nešto. Elounda je pak poznata po malim kamenim plažama koje su nešto intimnije, kao i najluksuznijim hotelima u celoj Grčkoj. Ako posetite ovaj grad, nemojte se čuditi ako naletite na neke od najpoznatijih imena u svetu politike i muzike!

Na kraju, ako vam je važno i da tokom svog letovanja nešto vidite i naučite, Krit vam i u ovom slučaju izlazi u susret! S obzirom na to da je Krit mesto nastanka prve eropske civilizacije, Minojske civilizacije, ovo ostrvo vam može otkriti veliki broj velelepnih građevina i umetničkih dela iz tog perioda, a u tom slučaju obavezno posetite Knosos kao i Arheološki muzej. Na Kritu se nalazi i najduži i najlepši kanjon u Evropi, pa nemojte zaobići ni kanjon Samarija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *