Lečenje upale desni

nega-zuba

Upala desni ume da bude vrlo nezgodna i nelagodna pojava. Često se desi kada je najmanje očekujemo. Upravo u tom i leži problem. Upalu desni nikada ne očekujemo, ona se samo desi. Naravno da postoje određeni simptomi ali je većina njih toliko učestala da smo jednostavno navikli da živimo sa njima i da ne obraćamo pažnju na njih. Dakle, upala se desi kada to ne očekujemo, odnosno, kada mislimo da ne treba toliko da vodimo računa o svojoj oralnoj higijeni.

Nikada ne bi trebalo da smanjimo nivo brige o svom oralnom zdravlju, ali to se, s vremena na vreme, svima nama desi. Pravi podvig predstavlja lečenje, odnosno pravilno tretiranje ovog nezgodnog oboljenja kada nas zadesi. Iz tog razloga smo se potrudili da vam izdvojimo nekoliko rešenja kada je reč o lečenju upale desni.

Povećan broj pranja zuba

Počnimo od najlakšeg, od onog koji zavisi samo od vas samih. Zvuči vrlo prosto, ali skoro nikada nije tako. Posebno ukoliko se u obzir uzme činjenica da ako ste već oboleli od upale desni, to znači da ste nešto radili pogrešno. Problem upravo leži u tome. Možda je vaša tehnika pranja zuba pogrešna i možda povećanje broja puta neće doprineti nečemu boljem. Međutim, svakako vredi pokušati jer vas neće koštati ništa i oduzeće minimalnu količinu vremena. Ukoliko se zaista ispostavi da vaša tehnika pranja zuba nije na dobrom nivou, možete konsultovati različite izvore kako biste svoju metodu pranja unapredili i kako bi vaši zubi ponovo zablistali. U svakom slučaju, povećan broj puta može biti jako koristan, ukoliko je uopšte potreban i moguć.

Skidanje kamenca

Za ovo vam već treba zubar i njegov lični savet. Ova opcija je najrealnija i ukoliko imate upalu desni, sasvim sigurno ćete biti upućeni na skidanje kamenca. Samo skidanje ume da bude nezgodno jer je to u suštini turpijanje vaših desni, ali su rezultati izuzetni. Ubrzo nakon skidanja kamenca osećate poboljšanje. Osećate napredak kada je reč o vašem dahu, ukusu hrane koju konzumirate i generalnom utisku o zdravlju vaših usta. Ova procedura se preporučuje minimum jednom godišnje a u zavisnosti od toga koliko imate potrebe za ovakvom intervencijom, možda ćete morati i češće da je upražnjavate. Naravno, to ne treba da radite na svoju ruku već treba da konsultujete svog zubara koji će sam odrediti da li vam je procedura neophodna, a zatim i njenu učestalost. Bez obzira, ovo je jedna od najboljih metoda za ublažavanje upale desni koja postoji, svejedno u kojoj god fazi da se nalazi. Takođe, kada se sve uzme u obzir, vrlo je zahvalna jer bol brzo prođe, reši problem i nije preterano skupa, ukoliko ćete se okrenuti privatnim ordinacijama.

Antibiotici

Ovu soluciju nikako ne smete preduzimati na svoju ruku jer su ipak u pitanju lekovi koji moraju biti propisani. Naravno, recept i savete treba da traite od svog lekara, od svog zubara i da dopustite njemu da posmatra ceo slučaj. Sve upale desni su privremene ukoliko se pravilno tretiraju. Ukoliko ne radite dobro, to može stvoriti ogromne probleme u budućnosti za vas. Zato odmah kod zubara ako osećate da imate problem i dopustite mu da vam dodeli pravilnu terapiju za vaše stanje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *