Lekoviti sastojci i svojstva po kojima je aronija jedinstvena

sok od aronije

Aronija je naročito zanimljiva istraživačima koji i dalje proučavaju njene vrednosti i kojih je mnogo.

U ovom tekstu pišemo o samo nekima od njih.

Gavni sastojci aronije

  • Sadrži vitamine B2, B6, B9, E, A, C i redak vitamin P.
  • Sadrži minerale kalijum, mangan, jod, fosfor, molibden, gvožđe.
  • Sadrži tanin, katehin, flavonid, biofenol, antocijanin, folnu kiselinu…

Aronija – najvažnija svojstva

  • Aronija osnažuje imuni sistem naročito u periodima prehlade, virusa i gripa.
  • Štiti srce, reguliše krvni pritisak, ali i holesterol, stvarajući zaštitu od začepljenja.
  • Blagotvorno deluje na migrene i jake glavobolje, kao i na određene bolesti poput alchajmerove bolesti, demencije i arteroskleroze.
  • Pomaže kod čišćenja organizma, odnosno izbacivanju loših materija iz organizma poput teških metala i radioaktivnih elemenata.
  • Smanjuje grčeve u stomaku i bolove u želucu, leči čir na želucu.
  • Štiti oči, redovna upotreba aronije smanjuje rizik od katarakte, kao i rizik od drugih upala i infekcija očiju.
  • Čisti i regeneriše jetru, blagotvorno utiče na pravilno izlučivanje žuči i leči upalu žučnih kanala.
  • Podstiče pravilan rad štitne žlezde.
  • Reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi.
  • Ima antikancerogeno dejstvo.
  • Popravlja krvnu sliku, naročito kod anemičnih osoba.
  • Održava kožu vitalnijom, osvažava je i usporava starenje.

Ovo su samo neki od razloga koji bi trebalo da budu dovoljni da vas ubede u to da je pravo vreme da upotrebljavate aroniju. Ukoliko vam se ne dopada sveži plod aronije, uvek možete svežu aroniju da unesete na drugi možda vama prijatniji način, a to je putem proizvoda dobijenog od aronije. Mislimo na sok od aronije, ali ne bilo kakav, već matični sok od aronije, koji je 100% prirodan, potiče od bobica aronije i ne sadrži nijedan drugi sastojak, jer kada kažemo 100% prirodan, to i mislimo. Matični sok je hladno ceđeni sok od voća ili povrća napravljen neposredno posle branja voća ili povrća. Što znači istog dana kada je aronija ubrana tada je sok i napravljen, a zašto se žuri? Pa zato što tako aronija čuva sva svoja lekovita svojstva. A to omogućuje prosti proces dobijanja soka pasterizacijom ili presovanjem, bez ikakavih dodataka, dakle  matični sok od aronije ne sadrži šećer, konzervans, boju, zaslađivače, aditive niti bilo šta drugo što može  uticati na to da samo voće izgubi neka od svojih prirodnih zdravih svojstava.

Kako pravilno i u kojim količinama konzumirati matični sok od aronije?

Ovo je vrlo bitno pitanje, zato što ne treba preterivati sa matičnim sokom, sok treba piti tri puta dnevno i to u vidu triju rakijskih čašica. Kako su matični sokovi jači i oporiju na ukusu, naročito aronija sok treba piti pre jela, lagano u pauzama, dakle iz nekoliko puta. Ukoliko ste podložni mučnini ili ostetite mučninu nakon prvog konzumiranja matičnog soka od aronije pijte ga zajedno sa vodom ili pokušajte da pijete sok nakon većeg obroka. Osobe sa nešto slabijim imunitetom treba da piju do tri čašice dnevno, dok je za osobe koje žele održavati svoj jak imunitet dovoljna i samo jedna čašica matičnog soka od aronije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *