Ljubavni filmovi koje morate pogledati bar jednom u životu!

Neki ih obožavaju, a neki osporavaju. Kojem god taboru da pripadate, jedno je sigurno – svet filma bez ljubavnih filmova nikada ne bi bio isti. Razlog popularnosti ljubavnih filmova uopšte nije banalan, a tome u prilog govore brojni psiholozi i psihijatri koji su se bavili ovim fenomenom. Gledanje srceparajućih ili pak romantičnih scena može vas opustiti, učiniti da se rešite nagomilanog stresa i proživite duboke emocije, posmatrajući veliko (ili malo) platno.

Ako se pripremate za filmski maraton sa prijateljima, partnerom ili pak sami želite da uživate u čaroliji leptirića u stomaku i izazovima koje prolaze svi zaljubljeni parovi, za vas smo pripremili listu najboljih ljubavnih filmova svih vremena, koje morate pogledati bar jednom u životu. Neki od ljubavnih filmova sa naše liste će vas rasplakati i rastužiti, neki nasmejati, dok će neki učiniti da na život gledate optimističnije i vedrije. Jedno je sigurno – nijedan od predloga vas neće ostaviti ravnodušnim.

Evo liste najboljih ljubavnih filmova, koje predlaže portal za proizvodnju najboljih sadržaja na Internetu – Webfabrika:

Dogodilo se jedne noći (1934)

U hvaljenoj romantičnoj komediji Frenka Kapre, razmažena naslednica Eli Endruz (Klodet Kolber) se naglo udaje za spletkarskog kralja Vestlija, navodeći svog oca tajkuna (Valter Konoli) da je odvede na svoju jahtu. Nakon što je skočila sa broda, Eli se slaže sa ciničnim novinskim reporterom Piterom Vornom (Klark Gejbl), koji joj nudi pomoć da se ponovo spoji sa novim mužem u zamenu za ekskluzivnu priču. Ali tokom njihovih putovanja, reporter se zaljubljuje u žestoku mladu naslednicu.

Kazablanka (1942)

Rik Blejn (Hamfri Bogart), koji je vlasnik noćnog kluba u Kazablanki, otkriva da je njegova stara ljubav iz mlađih dana Ilsa (Ingrid Bergman) u gradu sa njenim mužem Viktorom Laslom (Pol Henrid). Laslo je poznati buntovnik, a sa Nemcima koji ha prate u korak. Ilsa zna da Rik može da im pomogne da pobegnu iz zemlje. Šta se dalje dogodilo, pratićete na ivici sedišta.

Oblik vode (2017)

Elisa je nijema, izolovana žena koja radi kao čistačica u skrivenoj, visokobezbednoj vladinoj laboratoriji u Baltimoru 1962. Njen život se zauvek menja kada otkrije poverljivu tajnu laboratorije – misteriozno stvorenje iz Južne Amerike koje živi u rezervoaru za vodu. Kako Elisa razvija jedinstvenu vezu sa svojim novim prijateljem, ubrzo saznaje da njena sudbina i sam opstanak leže u rukama neprijateljskog vladinog agenta i morskog biologa.

Pevanje na kiši (1952)

Lažna previranja koja su zadesila filmsku industriju kasnih 1920-ih kada su filmovi prešli iz nemih u zvučne. Kada dve zvezde nemog filma, Don Lokvud i Lina Lamont, snime svoj najnoviji film koji se pretvori u mjuzikl, devojka iz hora je dovedena da sinhronizuje Linin govor i pevanje. Don je na vrhu sveta, sve dok Lina ne sazna.

Pre ponoći (2013)

Poslednje noći svog idiličnog odmora u Grčkoj, dugogodišnji ljubavnici Džesi (Itan Houk) i Selin (Džuli Delpi) prisećaju se zajedničkog života i onoga što su različiti izbori mogli doneti. Oslobađajući tok feminističke svesti koja je i ogorčena i nečuvena – i katarzična jer se smejemo sa njom, a ne njoj – Selin se pojavljuje kao heroj 21. veka, a Delpi kao Kerol Lombard našeg vremena.

Šerburski kišobrani (1964)

Ženevjev (Katrin Denev), prelepa mlada Francuskinja koja radi u malom gradu koji prodaje kišobrane, zaljubljuje se u odvažnog mehaničara Gaja (Nino Kastelnuovo). Njihova kratka romansa je prekinuta kada je Gaj pozvan da služi u Alžirskom ratu. Iako trudna sa Gajem, Ženevjev se udaje za starijeg biznismena, Rolanda (Mark Mišel), i nastavlja sa svojim životom. Kroz ovaj simpatični mjuzikl dijalozi svih likova se prenose kroz pesmu.

Prohujalo sa vihorom(1939)

Predstavljen kako je prvobitno objavljen 1939. godine, ovaj legendarni film uključuje teme i prikaze likova koji mogu biti uvredljivi i problematični za savremenu publiku. Epska drama o građanskom ratu fokusira se na život razdražljive južnjačke lepotice Skarlet O’Hara. Počevši od njenog idiličnog života na prostranoj plantaži, film prati njen opstanak kroz tragičnu istoriju Juga tokom građanskog rata i rekonstrukcije, i njene zapetljane ljubavne veze sa Ešli Vilks i Retom Batlerom.

Titanik (1997)

„Titanik“ Džejmsa Kamerona je epska, akciona romansa smeštena na mesto dešavanja nesrećnog prvog putovanja broda R.M.S. Titanik; ponos i radost White Star Line-a i, u to vreme, najveći pokretni objekat ikada izgrađen. Ona je bila najluksuzniji brod svoje ere – „brod snova“ – koji je na kraju prevezao preko 1.500 ljudi u smrt u ledeno hladnim vodama severnog Atlantika u ranim satima 15. aprila 1912. Godine. Verovatno ste već čuli za ljubavnu priču Džeka (Leondardo di Kaprio) i Rouz (Kejt Vinslet), a ako niste obavezno pogledajte ovaj film!

Muškarci više vole plavuše (1953)

Lorelaj Li (Merilin Monro) je prelepa glumica verena za bogatog Gasa Esmonda (Tomi Nunan), na veliko negodovanje Gasovog bogatog oca, Esmonda starijeg, koji misli da Lorelaj samo traži njegov novac. Kada Lorelaj krene na krstarenje u pratnji samo svoje najbolje prijateljice, Doroti Šo (Džejn Rasel), Esmond stariji angažuje Ernija Melouna (Eliot Rid), privatnog detektiva, da je prati i prijavi svako sumnjivo ponašanje koje bi je diskvalifikovalo za udaju. Dešava se neočekivani preokret… 

Amerikanac u Parizu (1951)

Džeri Maligen (Džin Keli) je bivši američki vojni vojnik koji ostaje u posleratnom Parizu da bi postao slikar, i pada na čari Lize Buvije (Lesli Karon). Međutim, njegove slike privlače pažnju Milo Roberts, bogate američke naslednice, koju zanima više od umetnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *