Mala kutija u velikoj. Kreacija na delu

kartonske kutije

Uloga ambalaže se nekad odnosila na čuvanje i zaštitu proizvoda, danas je njena uloga proširena u toj meri da na gore spomenute elemente slabo i da obratimo pažnju.

Lepo pakovanje osvaja baš svu pažnju kupca i potrošača. Ambalaža je postala neka vrsta brenda, zbog koje se nekad i odlučimo kupiti baš taj proizvod.

Njen dizajn je postao ključni faktor u procesu kupovine proizvoda. Jako je važno diferencirati proizvod od konkurencije kreativnim pristupom, ambalažom koju pre vas niko nije smislio, a koja može poslužiti i u druge svrhe nakon upotrebe proizvoda. Osim zaštite pri transportu i lepog izgleda, jako je bitan i odabir ekološki prihvatljive ambalaže kutije i mogućnost recikliranja nakon njene upotrebe.

Smatra se da je prvu kutiju od tvrdog kartona (kakvu mi danas poznajemo) napravio jedan Škot, Robert Ger (Robert Gair) davne 1890.godine. On je slučajno, radeći u štampariji u Bruklinu, mašinom isekao deo nekog kartona na kom je radio, presavio ga i…njegov način savijanja lepenke odlazi u istoriju.

Postoje različiti ambalažni materijali za izradu kutija: papir, karton, rezbarene lepenke, lepenke od punog kartona, višeslojne lepenke. Danas postoji nebrojeno mnogo ambalažnih modela kutija raznih oblika, veličine, boje, štampe, čak i rezanje nepravilnih oblika kutija, tzv. konturno rezanje. Mnoge kompanije koriste kutije prilagođene za pakovanje koje na sebi imaju logotipe.

Ova vrsta ambalaže zahteva trajne materijale i stručno planiranje.

Packshop kartonske kutije raznih veličina i oblika postoje za potrebe pakovanja bukvalno svih stvari: od poštanskih pošiljki do velikih delova za razne aparate, uređaje i delove nameštaja.

Kakve sve ambalaže u obliku kutija postoje?

 • najprostije, najjednostavnije su otvorene kutije bez poklopca koje se uglavnom koriste u prodavnicama, piljarama, na pijaci
 • po složenosti izrade dolaze kutije otvorenog tipa, tzv. display kutije su manjeg formata i viđamo ih u knjižarama, prodavnicama diskova gde su knjige i DVD-jevi izloženi u njima, one nemaju poklopac, uspravnog su položaja, služe kao podloga ili reklama
 • zatim su tu već malo složenije malene kutije na preklop (veličine veće koverte) sa uputstvima za upotrebu koje dolaze uz recimo zamrzivač, mobilni telefon, toster, pekač i druge aparate
 • kutijice veličine koverte su jako zgodne za razne prigodne situacije, čokoladice, ogrlicu ili privezak za venčanje, poklone za osmi mart, rođendane. Sa obaveznom mašnicom.
 • kutije sa drškicam pogodne su za pakovanje nekih planova, nacrta, papira, cipela
 • promotivne kutije sa štampom često koriste firme za potrebe koktela, jubileja, proslava, nagrada
 • poseban oblik i namenu imaju manje ili veće kutije za prezentacije određenih proizvoda ili za fino pakovanje zarad prodaje (na sajmovima recimo). Lepo upakovan USB, neki parfem, softver, mobilni telefon, tablet izgledaće divno upakovan u kakvu slatku kutijicu ukusnog dizajna
 • kutije za pakovanje veoma osetljivih delova mikroskopa ili sočiva za teleskope, stakala za naočare, osetljivih elektronskih delova za razne uređaje, farova za automobile. Takve kutije imaju i ojačanje od sunđera ili pene koja je neophodna da bi se zaštitio lomljiv sadržaj. Ovde ubrajamo i sve one kutijice i kutije sa medicinskim sredstvima, tubama, rastvorima, preparatima
 • kutije za kozmetičke preparate. Ko zna koliko puta smo kupili farbu za kosu, mleko za telo, samo zbog divne ambalaže!
 • kutije za kolače i torte mogu biti sa ili bez poklopca. Za torte i kolače se uglavnom prave sklopive kutije sa providinim celofanom nalepljenim na samu kutiju sa prednje strane kako bi se video slatkiš. Te su mi kutije omiljene!
 • kutije za poklone raznih oblika; za pakovanje sveća, flaša raznih oblika, igračaka, kišobrana, vaza i figurica
 • knjižare često koriste razne – male i velike – kutije kao ambalažu za izlaganje na polici, ali i za pakovanje olovaka, svezaka i bojica. Za sve ovo su korisne sklopive kutije
 • za kancelarijski materijal pogodne su sklopive kutije za vizit kartice, papire, postere, mape, planove, crteže. Postoje i kartonske fascikle dugotrajne i otporne, zatim kutije u obliku registratora za arhiviranje kancelarijskog materijala, raznih spisa i dokumenata
 • za staklenu ambalažu odlične su kutije sa nekim razrezom, za flaše vina, rakije, viskija i ostalih pića koje nosimo u goste. Postoje kutije za pojedinačne flaše, ali i kutije sa podeljenim pregracima za 6 ili 8 flaša. Moderne ambalažne kutije za pakovanje flaša piva imaju čak i otvarač za pivo inkorporiran na sebi, vrlo mudar potez.
 • sklopive kutije u kojoj se nalaze društvene igre recimo, pružaju mogućnost da i sama kutija postane deo igre ili platforma i podloga za igru
 • kutije za ambalažu su zgodne i za pakovanje poklona sasvim običnih, kao na primer za šoljice za belu kafu, za vaze za cveće ili neke figurice, posude za slatko ili džem
 • kutijice za nakit su posebna priča, one imaju tako kreativne oblike, prilagodljive su svačijem ukusu i mogu se naći u svim mogućim bojama i teksturama. Postoje kutije sa fiokicama za određeni tip nakita (što će reći ako dami kupite set minđuše, ogrlicu i prsten). Tu su i futrole sa zakačaljkama, neobične duguljaste kutijice sa trakicama, drškicama, stotine formi!
 • kutije za piknike i žurke su idealne za smeštaj hrane. To su kutijice tipa pakovanja pomfrita i Happy meala iz Mekdonaldsa. Savitljive, stabilne, sklopive iz kojih hrana sigurno ne curi i ne rasipa se okolo. Kutije za zabave i žurke su odlične za sve one mini pice, kiflice, minjone i krekere koje pravimo. Lako se nose kad idemo kod prijatelja, lako se spakuju u frižider, lako se odlože u smeće posle žurke, nema pranja sudova. Odlična investicija.

Dizajniranje kutija za ambalažu je čitava nauka

Danas se na fakultetima grafičkog dizajna uči kako se od kartona prave neviđene stvari! Sve te divne maštovite kutije izgledaju jednostavno spolja, ali kad ih otvorimo ili rasklopimo uvek se zapitamo – kako su se samo setili da naprave tako kreativan dizajn?

Jednostavno seckanje spoljašnjih stranica lepenke i njihovo uklapanje, ali i malo složenije savijanje, preklapanje – uvek upali. Nekad je kutija napravljena iz jednog dela, vrlo često nije već je uklapanjem više delova i lepljenjem nastalo umetničko delo. Kreativne ideje mogu biti i ove:

 • kutije za sijalice na kojima je nacrtan neki svitac, pčela ili bubamara čije telo predstavlja sijalično grlo
 • čokolada duguljastog oblika iseckana kao kobasica u kutiji koja liči na kutiju za flašu samo horizontalno postavljena
 • karamele spakovane u kutiju kao lego kocke
 • biskviti zapakovani u 3D kutiju koja ima oblik pećnice sa naslikanim prekidačima, rernom i ringlama
 • kutijica za mini-saksije cveća sa drškicom koju možete ostaviti da visi sa balkona (sa sve cvećkom)
 • kutija sa ukrasnim kanapom koji je protnut kroz rupice može poslužiti za zaista sve prigode: kao kesa, kao ambalaža za neki poklon ili kao ukras na nekoj lepoj polici.

Dizajn je otišao tako daleko da na nekim sajtovima možete i sami izabrati i kreirati oblik, dimenzije, boju kutije, dobijete 3D prezentaciju ambalaže kutije koju želite. Mogućnosti su beskrajne.

Ambalaža kutija i profesionalni dizajn su sjajna stvar za reklamu nekog proizvoda. Obratite pažnju sledeći put kad vam u ruke dođe kakav lepo upakovani proizvod.

Možda i sami možete da napravite sličnu stvar?

Nije nemoguće. U svakom slučaju sve i da ste dragoj osobi spremili mali znak pažnje: olovku, knjigu, CD, blokčić, kravatu ili mp3 player, možete mašti dati na volju i spakovati ih u nekoliko manjih kutijica, pa sve njih naposletku u jednu kutiju neobičnog oblika – efekat iznenađenja će biti jednako prisutan! Kad smo već kod poklona, tu je majstor Đole Balašević:

„Na plaži joj, na poklon, izronih morskog puža. I nije rekla ništa, nasmešila se samo, i pružila mi ruke kao sebe da mi pruža. Oprosti mi, Katrin…“

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *