Mlade muči stambeno pitanje – Kako pronaći rešenje i krenuti u samostalan život?

Toplina porodičnog doma i sve prednosti koje ona nosi je glavna prepreka zašto se mladi ne odlučuju za osamostaljivanje i započinjanje sopstvenog života. Iako je svuda u svetu običaj da mladi rano napuštaju porodično gnezdo i pronalaze svoje mesto daleko od roditelja, situacija u Srbiji je potpuno drugačija. Naravno, standard i kvalitet života su presudni u ovoj situaciji, ali postoji i dosta mladih koji se odluče na ovaj korak pa se snalaze na sve načine kako bi imali svoje parče neba.

Kako doneti odluku

Nikada ne možemo znati kako će nam biti u određenoj situaciji sve dok se ne odlučimo da napravimo prvi i najbitniji korak i zaista se odlučimo da se odselimo. Ovde je nekoliko faktora u pitanju – da li ste zaista spremni da se otisnete u samostalni život, da li imate plan šta ćete da radite, da li znate gde se selite i da li ste sigurni da ćete moći da živite sami ili sa cimerom – i pravi odgovor uvek postoji. Glavni razlog zašto mnogi mladi ne uspevaju da se odluče za samostalan život je što nisu spremni da donesu odluku i istraju u njoj. Danas je teško odlučiti se i zaista ispuniti tu nameru jer već na prvi problem na koji naiđu, mladi ljudi odustaju od svoje želje.

Teško napuštanje roditelja

Mladi u Srbiji su vezani za svoje roditelje i teško se odvajaju od njih što im dodatno otežava odlazak. Život sa roditeljima znači sigurnost, prvenstveno finansijsku, i mnogo opušteniji život kada su u pitanju stvari vezane za održavanje doma. Iako selidba ne podrazumeva prekid svih veza sa porodicom, mladi ovo doživljavaju kao napuštanje roditelja i javlja im se osećaj krivice pa odlazak od roditelja doživljavaju kao nešto što će negativno uticati na međusobne odnose. Treba pronaći zlatnu sredinu – odlučiti se na odlazak ali razgovarati sa roditeljima o dinamici viđanja za budućnost kako bi svi bili srećni.

 prodaja stanova

Pronalazak novog doma

Kada se traži novi dom, postoje dve varijante – iznajmljivanje i kupovina. Iako se iznajmljivanje stanova čini kao finansijski pogodnija varijanta, treba razmisliti o ulaganju u budućnost. Zašto biste plaćali nekom drugom kada možete otplaćivati nešto svoje i na kraju posedovati taj stan. Kako je situacija na tržištu odgovarajuća kada je u pitanju povoljna prodaja stanova, Beograd je pravo mesto za početak novog života i pronalazak novih mogućnosti. Bilo da želite da pronađete stan koji će biti samo vaš ili ćete želeti da kupite veći u koji ćete se useliti zajedno sa cimerom ili partnerom, ponuda je velika tako da ćete sigurno pronaći idealnu nekretninu za vas.

Detaljan plan finansija

Najveće iznenađenje svima koji prvi put počinju samostalan život jesu svi troškovi na koje ranije nisu morali da obraćaju pažnju. Jedan deo se odnosi na troškove održavanja stana i komunalije koji oduzimaju veliki deo budžeta. Pored toga, troškovi hrane i svega što je potrebno na mesečnom nivou nisu mali, pogotovo oni koji se odnose na stvari za čišćenje i održavanje kao i sve ostalo na šta mladi ne obraćaju pažnju tokom života sa roditeljima. Kako biste izbegli da na kraju meseca ostanete bez novca, napravite detaljan finansijski plan kako biste tačno znali koliko para vam preostaje za život.

Rešenje za krizne situacije

Bez sumnje će postojati situacije u kojima ćete poželeti da se vratite starom životu i osetite ponovo sve prednosti života sa roditeljima. Ipak, treba da pronađete rešenje za ovakve situacije i trudite se da ih izbegnete na vreme. Napravite detaljan plan za finansije, razgovarajte kada vam bude teško što ste odvojeni od roditelje i pronađite nove hobije koji će vam upotpuniti vreme.

Osamostaljivanje jeste teško i ne možete da znate šta vas sve očekuje dok zaista ne započnete život van porodičnog doma, ali ovo će ujedno i značiti novo poglavlje u vašem životu koje će vam doneti brojne lepe trenutke. U situacijama kada vam bude teško, samo se setite da ste sada čovek koji je sam na svome i da je to pravi uspeh u životu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *