Muška VS. Ženska zanimanja

Često  se vodi polemika da i treba danas razdvajati zanimanja na muška i ženska. Žene su izborile pravo glasa i ravnopravnost polova, međutim još uvek ima nekih nepravilnosti. Na nekim pozicijama žene su slabije plćene od muškaraca, za neke pozicije se traže isključivo muškarci, a prema psihološkim istraživanjima pokazalo se da su žene bolji rukovodioci od muškaraca. Međutim, kako to saopštiti muškarcima na brdovitom patrijarhalnom Balkanu u kojem još uvek vladaju zakoni patrijarhata, gde se i pored svih obaveza na poslu od žene očekuje i da bude odlična kuvarica, spremačica i kućna pomoćnica. Neko s pravom može reći da su žene dobile ono što su i tražile. Osim što su ravnopravne sada se od žena mnogo više i očekuje. Ali, da li postoje neke pozicije na kojima su žene uspešnije od muškaraca?
Pripadnice lepšeg pola sigurno će reći da ima pozicija na kojima se one mogu bolje snaći, ali muškarci će odmah te tvrdnje opovrgnuti. Doduše, nije da se uspeh mušaraca jedino ceni kod nas, jer se teško prašta bez obira koji je pol u pitanju. Ali, na stranu da ostavimo te prepirke na relaciji žene – muškarci i da pogledamo koje je to neipično zanimanje u kojem su se žene mnogo bolje snašle.

A ko je bolji?

Izgleda da su se tokom istorije proslavile mnoge špijunke. Da li su više uspeha imale zbog svoje lepote i šarma ili su znale kako da se uvuku pod kožu muškarcima, pitanje je, ali svakako neke od najpoznatijih špijunki potvrdile su zašto su žene bolji tajni agenti. Biti špijun nije nimalo lako, ali ova profesija osim opasnosti, sa sobom nosi i brojne intrige, glamur, ali i monotonost. Skeptici bi rekli da je u pitanju stalno pretvaranje i da takav život ne vodi ničemu, ali špijunke tvrde da je upravo draž u tome, što niko nikada ne zna šta ste vi zapravo.
Početnici u ovom poslu moraju da budu stprljivi kako bi pridobili poverenje ljudi, da bi se sprijateljili sa njima, a upravo u ovakvim odnosima žene su se bolje snalazile. Kada bi se birala životinja po kojoj bi trebalo opiate posao špijuna, onda je kameleon pravi opis. Uvek morate da se pretvarate kako ne biste bili provaljeni. Sposobnost procenjivanja situacija i potiskivanja ega, ali i definisanja odnosa prednost su žena, pa ne čudi što su upravo one odlične za posao špijuna.

Špijunska oprema za ženu

Kažu da su žene po svojoj prirodi odični špijuni i da im nije špijunska oprema potrebna, jer maju dobar nos, ali ovaj posao zahteva mnogo odricanja. Međutim, uspešna žena špijun unapred je svesna da će pod veoma teškim uslovima da se ostvari kao roditelj. Nije samo u pitanju pretvaranje, špijunska oprema za prikupljanje podataka i težak život kameleona preduslov za uspešnost u ovom poslu, već i želja za napredovanjem. Iako špijunska oprema zahteva intelektualne veštine, baratanje brojnim programima, danas tehnologija nudi mnogo načina za praćenje mobilnih telefona, ljudi i informacija. Ipak, najpopularniji je, verovatno, elektrosoker. Pa ako pomislite da se izvučete iz ovog posla, jer vas sve plaši stalni nadzor, prikupljanje podataka, špijunska oprema i prateći elementi, teškko ćete se izvući. Zapamtite, naša narodna kaže ko se u kolo hvata, u noge se uzda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *