Najbolje vrste uglja za grejanje domaćinstava

Iako je do zvaničnog, kalendarskog početka zime ostalo još nešto više od polovine meseca, temperature u Srbiji su se spustile dovoljno nisko da počnemo sa vađenjem zimske garderobe i jorgana iz ormara, dok su na planinama već počeli da padaju prvi snegovi a po krovovima kuća dimnjaci, polako ali sigurno, jedan po jedan, počinju da se puše. Veliki deo ljudi odavno je završio brigu o grejanju jer su ili priključeni na gradske toplane ili su se odlučili za nešto skuplju varijantu grejanja na struju, ili su pak kupili dovoljnu količinu čvrstog goriva, pa sad mogu da se naslone na tople radijatore i peći, uživaju u paleti sezonskih boja krajolika koje vide kroz prozore svojih toplih domova i spokojno prave planove za doček Nove godine. I ove, kao i tokom niza prethodnih godina, kada je reč o onima koji se greju na čvrsto gorivo, bilo da se radi o pećima ili centralnom grejanju sa kotlovima, najpopulariji izbor bio je ugalj.

Nabavka uglja pred svaku sezonu podrazumeva da ste dobro upoznati sa karakteristikama različitih vrsta uglja, odgovarajućom vrstom za vaše grejno telo, kao i sa potrebnom količinom za grejnu sezonu. Glavne prednosti koje doprinose prodaji uglja su njegova cena, jer se grejanjem na ugalj ostvaruje značajna ušteda u odnosu na druge vidove zagrevanja životnog prostora, kao i to da se tokom procesa loženja žar dugo održava i samim tim oslobađa toplotu tokom dužeg perioda nego što je to slučaj sa drugim energentima.

Vrste uglja i njihove karakteristike

Prilikom podele uglja na vrste možemo se voditi različitim kriterijumima, mada se osnovne razlike među njima uglavno svode na sastav i toplotnu moć.

Lignit

Lignit ili drveni ugalj, kako ga još nazivaju, najčešće se upotrebljava u domaćinstivma, u pećima ili manjim kotlovima. Iako sadrži najmanji procenat ugljenika u odnosu na ostale vrste uglja koje se koriste za ogrev, veoma je zastupljen jer dobro gori, a nakon sagorevanja za sobom ostavlja malu količinu pepela, što dodatno olakšava čišćennje i održavanje. Iako sadrži nešto veći procenat vlage, nju je moguće neutralisati industrijskom obbradom, kao što je to slučaj sa ugljem Sušeni vreoci, koji se u sušarama pod velikim pritiskom oplemenjuje i time mu se povećava kalorijska vrednost u odnosu na neobrađeni lignit.

Mrki ugalj

Mrki ugalj je svoje ime zaslužio zbog tamno crne boje, koja je posledica visokog sadržaja ugljenika, od oko 80 procenata, kao i manjeg procenta drvene strukture očuvane u samom sastavu. Glavne prednosti mrkog uglja su visoka kalorijska vrednost, mala količina pepela koja za njim ostaje nakon što sagori, kao i to da prilikom njegove upotrebe nije potrebno učestalo loženje jer dobro održava temperaturu, čak i periodima kada je spoljašnja temperatura ispod nule tokom dužeg niza dana. Zbog pozitivnih karakteristika je čest izbor i u industrijskoj proizvodnji i u kućnim kotlarnicama, a na našim prostorima najpopularniji je uvozni mrki ugalj Banovići, koji se iskopava u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Kameni ugalj

Kameni ugalj može da sadrži i do 98 procenata ugljenika i ima najveću kalorijsku vrednost, zbog čega može veoma dugo da održava toplotu. Iako primarnu namenu uglavnom nalazi u industrijskoj proizvodnji, može se koristiti i za zagrevanje domova, ali je u tom slučaju neophodno imati kotao adekvatne veličine i snage.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *