Najvažniji razlog zbog kojeg morate da obratite više pažnje na higijenu ruku

higijena ruku

Sigurno se sećate one dečije pesmice „Pre i posle jela treba ruke prati, nemoj da te na to opominje mati…“ Bez obzira na to da li ste voleli tu pesmicu ili ne i, još važnije, da li ste voleli da perete ruke ili ne, sada znate da je to jedina zdrava navika koju je zaista bilo potrebno usvojiti još odmalena.

Sigurno ste čuli i za „bolesti prljavih ruku“ i onda vam je lako da saberete dva i dvapravilna higijena ruku je nophodna da biste bili zdravi jer najveći broj bolesti koje zaradite u toku života dolaze upravo preko ruku! Ovo i nije za čuditi se budući da ruke kod nas imaju takvu funkciju da se najbrže prljaju i kao takve najpre pomažu širenju virusa i bakterija i pospešuju njihovo unošenje u organizam dodirivanjem očiju, usta, nosa ili nekog oštećenja na koži u vidu rana ili ogrebotina. Dakle, jasno je – trebalo bi mnogo pažnje da obratite na higijenu ruku ukoliko želite da budete zdravi.

Kada treba prati ruke?

Naravno, ruke treba prati kada su zaprljane, ali i u nekim drugim situacijama. Na primer, pre jela ili pripremanja obroka, pre bilo kakvog kontakta sa decom ili bolesnim ljudima, pre čišćenja lica ili sličnog kontakta sa licem, ali i nakon jela, nakon kontakta sa bolesnim ljudima ili nakon kontakta sa životinjama, nakon kašljanja, kijanja i brisanja nosa, nakon bilo kakve aktivnosti van kuće, nakon čišćenja i tako dalje, i tako dalje. Zapravo, kad god sumnjate – operite ruke!

Kako izgleda pravilno pranje ruku?

Najbolje je da ruke perete mlakom vodom jer suviše topla voda isušuje i oštećuje kožu pa ste time stvorili kontraefekat. Poželjno je da koristite antibakterijske sapune i to tečne, jer su higijenskiji, a ako pak koristite one čvrste, potrudite se da ih nakon korišćenja dobro isperete i osušite. Prilikom pranja ruku obratite pažnju na svaki delić kože – pažljivo operite nadlanice, dlanove, prste i prostor između njih, nokte, kao i prostor između noktiju i kože. Na kraju ruke temeljno isperite. Ne žurite sa pranjem ruku ako želite da to odradite kako treba, a svakako vam neće oduzeti mnogo vremena.

Peškir, papirni ubrusi, sušači za ruke – pitanje je sad?

Ako ste kod kuće, ruke obrišite suvim peškirom koji je namenjen isključivo brisanju ruku i koji koristite samo vi. Redovno menjajte peškire i nakon upotrebe ih dobro osušite.

Ukoliko ste u nekom od javnih toaleta, najsigurnije je da koristite papirne ubruse jer ćete njima najlakše osušiti ruke, a trljanjem i brisanjem čak lakše skidate bakterije sa kože i ostavljate ih na ubrusu. Naravno, ako ste ruke oprali kako treba, a ne na brzinu, sigurno ste veći deo bakterija već uklonili. Takođe, ubruse nakon korišćenja možete iskoristiti da zatvorite slavinu ili otvorite vrata kako ne biste dodirivali rukama nešto što je pre vas dodirivalo mnogo ljudi i što je, logično, leglo bakterija!

Ako pak niste ljubitelji ubrusa, naravno da možete da koristite i sušače za ruke. Ipak, ako koristite sušače za ruke morate da budete strpljiviji jer je njima potrebno otprilike oko 45 sekundi da u potpunosti osuše ruke, sve kraće prosto nije u redu jr se na vlažnoj koži bakterije brže i lakše razmnožavaju, ali i skupljaju. Dakle, sušači za ruke su, uprkos nekim teorijama, takođe higijenski, ali samo ako ih pravilno koristite.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *