Najveći izazovi žena preduzetnica

Pokretanje biznisa i njegovo upravljanje težak je zadatak za sve one koji odluče da uplove u preduzetničke vode, ali čini se da nemaju svi podjednake uslove i mogućnosti. Iako je danas mnogo veći broj žena u biznisu, i dalje se veliki broj kompanija nalazi u vlasništvu muškaraca, a vodeće pozicije takođe ostaju nedostižne za većinu žena.

Česta je praksa da žene bivaju manje plaćene za iste poslove, a ova činjenica se ne odnosi samo na nerazvijene zemlje. Društveni stereotipi su duboko u korenjeni i za žene predstavljaju jednu od vodećih prepreka na putu ka uspehu, čime su im u startu otežane okolnosti, zbog čega moraju da ulažu više truda u odnosu na muške kolege. 

U narednim pasusima bavićemo se najrasprostranjenijim izazovima sa kojima se preduzetnice suočavaju i ponuditi rešenja za njihovo prevazilaženje. 

Patrijarhalni stereotipi

Kulturološki obrasci neminovno utiču na ponašanje okoline prema ženama preduzetnicama i shvatanje njihove uloge. Patrijarhat je i dalje zastupljeni deo društva i ženama nameće određeni identitet, čime se fokus stavlja na njenu majčinsku ulogu, dok je karijera sekundarni deo njenog života. Svi ovi faktori negativno utiču na osamostaljivanje žena u profesionalnom smislu i stvaraju neprijateljsku atmosferu  kada je u pitanju pokretanje sopstvenog biznisa.

Na taj način, smanjuje se krug podrške i stvaraju nejednaki uslovi za rad i napredovanje u karijeri. Uprkos svim preprekama na koje nailaze, žene ipak pronalaze svoje mesto u konkuretnom biznis svetu i predstavljaju veliku motivaciju za sve koji se upuštaju u samostalno poslovanje. 

Pokretanje sopstvenog biznisa

Složićemo se da je svaki početak težak i da zahteva dodatni trud i uloženo vreme kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi. Put do uspeha je trnovit i prepun nepredviđenih situacija, stoga je važno postaviti osnovne postulate i sačiniti detaljan plan poslovanja. On će vam pomoći da minimizirate eventualne rizike i ispratiti svaki korak koji će vas voditi ka željenom cilju.

Jedan od osnovnih preduslova za pokretanje bilo kog biznisa jeste i organizovanje adekvatnog prostora za rad. U skladu sa sferom poslovanja i prirodom vašeg biznisa, odredićete odgovarajuću lokaciju i opremiti kancelariju u skladu sa vašim poslovnim potrebama. Danas gotovo da ne možemo da zamislimo svakodnevno funkcionisanje bez računara i njegovih pratećih elemenata koji će vam olakšati rad, a kvalitetni toneri za laserske štampače i sitan kancelarijski materijal čine obavezan asortiman svake moderne kancelarije.

Komfor i funkcionalnost prostora jesu još jedan bitan faktor svakog uspešnog poslovanja, stoga ne smete zaboraviti na udoban kancelarijski nameštaj i praktične police za odlaganje dokumentacije i skladištenje rezervnog potrošnog materijala.

Liderstvo i rasprostranjene predrasude  

Ukoliko ste prisustvovali bilo kojoj vrste edukacije ili seminara, mogli ste da primetite da su većina prisutnih muškarci. Žena na vodećim pozicijama ima znatno manje, a i one koje dostignu sam vrh, imaju poteškoće da zadobiju pažnju kolega i budu shvaćene ozbiljno. Ovakva statistika potiče od već spomenutih dominatnih društvenih predrasuda, stoga je ženama potrebno mnogo više rada i truda kako bi stigle do liderskih mesta.

Na tom putu nailaze na nedovoljnu podršku i nedostatak poštovanja od strane kolega i saradnika, što rezultira njihovim narušenim samopouzdanjem i sumnjom u sopstvene kvalitete i znanje. Korporativni svet predstavlja surovu utakmicu za sve žene koje se nađu u njemu, a jedan od glavnih oružja kojim se mogu služiti jesu neprestano učenje i usavršavanje, kao i rad na jačanju samopouzdanja. 

Balans između poslovnog i porodičnog života

Sve obaveze i odgovornosti kojima su predeuzetnici izloženi ostavlja malo slobodnog vremena i nekada predstavlja poteškoću kada je u pitanju usklađivanje poslovnog i privatnog života. Ovo je posebno izraženo ukoliko ste u ulozi roditelja i neophodno je da određeno vreme posvetite i vašoj deci i zajedničkim aktivnostima sa njima.

Često se javlja osećaj nezadovoljstva i straha da ćete propustiti ključne momente njihovog odrastanja i tako narušiti porodične odnose i dinamiku koju imate. Međutim, uz detaljno planiranje dnevnih obaveza i adekvatno upravljanje vremenom, sigurni smo da ćete pronaći uspešnu formulu za balansiranje između porodičnih i poslovnih obaveza. 

Bez obzira na moderno doba u kome se nalazimo, čvrsti stereotipi patrijarhata i dalje su široko rasprostranjeni i utiču i na profesionalni segment života žena. Preduzetnice se svakodnevno suočavaju sa različitim izazovima i poteškoćama, te neprestano moraju da se bore za svoje mesto u korporativnom svetu u kojem još uvek dominiraju muškarci. Ohrabrujuća činjenica je da one ne odustaju i da svojim trudom i upornošću streme ka uspehu i ostvarenju sopstvenih snova. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *