Naučni portret na srpskoj Televiziji

Naučni program na televiziji pravi se kako bi privukao pažnju gledaoca i usmerio ga prema znanju i učenju. On definitivno podstiče interes gledaoca prema učenju i nauci i promoviše naučnu kulturu. Danas je model prezentacije znanja i nauke višedimenzionalan i multidisciplinaran.

Najvažnije su sledeće dimenzije takve prezentacije:

a) kognitivna dimenzija– odnosi se na znanje o naučnim činjenicama i istoriji nauke;

b) socijalna dimenzija – posmatra znanje sa društveno – političkog i ekonomskog aspekta ali i iz perspektive naučno- tehnoloških promena;

c) dimenzija ponašanja– uključuje smisleno prisvajanje naučnog sadržaja i metoda u ritam svakodnevnog života.

Televizija igra ključnu ulogu u informisanju o novim dešavanjima u nauci. Kao masovni medij, televizija ima možda i najveći uticaj na mišljenje javnosti o nauci i naučnicima. Od 2012. godine postoji domaća televizija koja se emituje preko određenih kablovskih operatera i koja emituje odlične priloge i sadržaje iz domena nauke, obrazovanja, kulture.

 

Lek iskorak je što je Srpska naučna televizija (SNTV)  nezavisna TV stanica mladih akademaca, entuzijasta i aktivista, kako sami autori navode u kratkom opisu njihovog rada, „ima za cilj promociju nauke, kulture i umetnosti kroz emisije namenjene deci ali i odraslima„. Njihova želja je da kvalitetnim programskim sadržajem postanu vodeća obrazovna televizija na ovim prostorima u promovisanju pravih vrednosti svakog društva: znanja, umeća i umetnosti.

Popularizaciji nauke, kulture i umetnosti domaćih naučnika i umetnika

Zanimljivim programskim sadržajima rade na edukaciji i informisanju ali i na popularizaciji nauke, kulture i umetnosti domaćih naučnika i umetnika. Entuzijasti, vredni i sposobni mladi ljudi posao obavljaju tako da je jedna osoba obučena da snimi, režira, napravi scenario, ali i da vodi program.

Imaju dvadesetčetvoročasovni program, oko šest sati premijernog programa koje kasnije repriziraju preko kablovskih operatera.

Vrste emisija na SNTV

Ovde možemo upoznati umetnike, naučnike, kulturne radnike iz Srbije čiji rad je priznat u celom svetu.

Na primer:

Mladi doktor fizike Nikola Škoro govori o svom radu na polju termičke plazme (da li ste znali da su fluorescentna svetiljka i pikseli koji formiraju sliku na plazma televizoru primeri „termički neuravnotežene plazme“?).  Upoznajemo naučne Institute Srbije ( Institut za molekuralnu genetiku pravi biorazgradivu plastiku u svojim laboratorijama).

Prilog o izložbi „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“ u Istorijskom muzeju Srbije. Izložba obeležava 100 godina od kada je slavni naučnik prijavio svojih sedam patenata i 80 godina od Pupinove smrti.

Ovaj najobimniji presek života i dela Mihajla Pupina, može se pogledati do kraja 2016. godine. I još mnogo, mnogo drugih delića kolaža ovog naučno-obrazovnog programa o pametnim, sjajnim, angažovanim stvaraocima lepe nam Srbije.

Zatim možete čuti nešto o zanimljivim mitovima, ličnostima i gromadama naše civilizacije.

Na primer „Mit o Ikarusu“.

Podsetimo se, u grčkoj mitologiji , Ikarus je sin majstora Dadala, tvorca lavirinta.

Često se prikazuje u umetnosti kao sinonim kreativnosti, ali i oholosti. Ikarus i njegov otac pokušali su da pobegnu sa Krita uz pomoć krila izgrađenih od perja i voska . Ikarusov otac ga upozorava da ne leti ni previše nisko, ni previše visoko te time da izbegne kako vlagu mora, tako i sunčevu toplotu da otopi vosak sa krila.

Mit o Ikarusu
Mit o Ikarusu

Ali Ikarus ne sluša svog oca, leti previše visoko, tope mu se krila i on pada u more. Ova tragična priča je stalno eksploatisana, pa čak i od strane najjačih brendova poput Najkija na primer, koji dali su ime svojim modelima patika po omom grčkom mitu podsvesno sugerišući mogućnosti svojih proizvoda.

Emisije koje možete izabrati u zavisnosti od vaših preferencija

Portret kod Ivana”- slikar koji intervjuiše (i usput portretiše) nekog našeg poznatog umetnika koji na kraju razgovora dobije na poklon taj portret. Takav vid intervjua je baš inovativan i zanimljiv;

Sa kvantne tačke – upoznaje gledaoce sa fizikom, matematikom;

Na kauču se bavi psihologijom, životom, modelima životnih obrazaca;

Na licu mesta”, emisija kolažnog tipa, prilozi o tekućim dešavanjima u oblasti kulture, obrazovanja.

U svakom slučaju evo njihovog YouTube kanala, pa izaberite nešto po svojoj meri, ima stvarno odličinih sadržaja!

 

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *