Nekoliko saveta kako da vaša prezentacija bude što bolja?

vga kablovi-compressed

U poslovnom svetu, gotovo u svim sektorima, prezentacije su sastavni deo  posla. Gotovo u svakoj firmi postoje sektori koji drugim sektorima ili klijentima s vremena na vreme treba nešto da predstave. Uglavnom se za to koriste prezentacije, jer je to jedan od najzanimljivijih načina da nešto uradite, odnosno da nešto predstavite.

Svako ima svoj način na koji radi prezentaciju. Neko mora da je radi po nekim standardima, koje ta firma nalaže, međutim, neko imam sasvim slobodan izbor da radi onako kako on želi. Uvek treba da tragate za najnovijim  načinima kako da ono što treba da predstavite bude što zanimljivije, a u isti mah da bude i te kako razumljivo. Imamo nekoliko saveta za vas, bilo da pripremate prezentaciju za zaposlene ili prezentaciju za klijente.

Budite konczini i ne odlažite suštinu

Kada držite prezentaciju vašim zaposlenima, onda je važno da suštinu vrlo brzo saopštite. Niko ne voli dosadne prezentacije, prezentacije bez cilja i suštine. Recite im odmah o čemu ćete pričati, koja će biti tema. Možda bi bilo bolje da i pre same prezentacije, kada ih pozivate i putem mail-a, naglasite o čemu ćete pričati, koja je tema prezentacije.

Na taj način vi ćete zaposlene pripremiti, tako da i oni mogu da razmisle o toj temi i da pokušaju da se uključe, ukoliko žele. Dakle, nemojte da vaše prezentacije traju u nedogled i da nemaju suštinu. Najgore bi bilo da se prezentacije završi, a da suština izostane ili da vas zaposleni ne razumeju.

Dobro se pripremite

Na prezentaciju nikako ne smete ići nespremni. Vrlo je važno da budete savršeno pripremljeni. Može da se dogodi da vam neko postavi neko pitanje, a vi u tim situacijama uvek morate da delujete spremno. Vrlo je važno da tokom prezentacije uvek budete samouvereni. Zašto? Zato što vi ste tu došli da saopštite nešto što se podrazumeva da vi znate i bilo bi veoma neprofesionalno da se vi zbunite ili da ne znate da odgovorite na pitanje.

Tehnički sve mora da bude savršeno

Verovatno ste do sada bar jednom prisustvovali prezentaciji koja je kasnila, zato što sa tehničke strane sve nije bilo u redu. I to naravno uvek može da se desi i nekada zaista ne možete nikoga kriviti zbog toga. Čak i kada sve proverite i sve povežete dobro i uvežbate, može da se desi u sred prezentacije da nešto prestane da radi. Međutim, to je jako retko. Ako sve proverite pre same prezentacije onda smanjujete šansu da nešto krene po zlu.

Vrlo je važno da dobro povežete televizore sa lap topom ili računarom. To ćete uraditi uz pomoć VGA kablova ili uz hdmi kablova. VGA kablovi su izuzetno popularni i vrlo često se koriste. Treba da znate da se VGA kablovi koriste za prenos analognog signala. Ono što je još važno da znate kada su u pitanju VGA kablovi, jeste da ukoliko je potrebno da prenosite digitalne signale, onda je najbolje da VGA kablove povežete na HDMI kablova. U suštini  možda vam ovo deluje komplikovano, ali je prilično jednostavno. Samo je važno da sve to sa tehničke strane proverite bar nekoliko sati pre prezentacije, za svaki slučaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *