Niska svest stanovništva o hipertenziji

hipertenzija

17.maja obeležava se Svetski dan borbe protiv hipertenzije. Ovaj dan je ustanovljen kako bi se podigla svest stanovništva o opasnostima i rizicima koje povišeni krvni pritisak nosi. Pre svega, akcenat je na redovnim merenjima i kontrolama tj. na prevenciji. Hipertenzija je glavni uzrok kardiovaskularnih oboljenja, razvoja moždanog udara i nekih oblika hroničnog oštećenja bubrega.

Statistika tvrdi da među hroničnim oboljenjima visok krvni pritisak prednjači sa stopom od nešto više od 30% obolelih. Posmatrajući odraslu populaciju više od polovine ima hipertenziju.

Hipertenzija poznatija i kao ‚‚tihi ubica’’

Vrlo često visok krvni pritisak nema simptome otuda i naziv ‚‚‚tihi ubica.’’ Neretko se slučajno otkrije. Ipak, najučestaliji simptom bi bila jutarnja potiljačna glavobolja, zatim ‚‚svetlucanje pred očima,’’ te zujanje u ušima, nesvestica (vrtoglavica), lupanje ali i osećaj nepravilnog rada srca, aritmije, povećano umaranje pri lakšem fizičkom naporu, učestalo krvarenje iz nosa, pa čak i učestalije mokrenje.

3 stadijuma hipertenzije

Moždani i koronarni krvni sudovi usled neotkrivenog i dugog povišenog krvnog pritiska trpe, te vremenom nastaju promene koje će dovesti do komplikacija opasnih po život. Hipertenzija je progresivno oboljenje. Ukoliko se ne leči oboleli prolazi kroz 3 stadijuma:

visok-krvni-pritisak

1. Najblaži, manifestuje se povišenim krvnim pritiskom i subjektivnim tegobama pacijenta,

2. Obuhvata brojne promene, nastale kao posledica nelečene hipertenzije, kao što su: poremećaj bubrežne funkcije, uvećanje srca, oštećenja očnog dna i drugih organa.

3. Poslednji stadijum je najteži. U ovoj fazi život obolelog je ugrožen usled brojnih i izraženih komplikacija, izazvanih krvarenjem oštećenih krvnih sudova.

Odlične i najsigurnije pozitivne rezultate u lečenju visokog krvnog pritiska je moguće postići u prvom stadijumu. Druga faza bolesti zatheva neupredivo veću saradnju, disciplinovanost pacijenta u sprovođenju terapije, ali  i niz drugih mera.   

Uzroci hipertenzije

Uzroci povišenog krvnog pritiska mogu biti brojni. Glavni uzrok povećanog krvnog pritiska je smanjen kvalitet načina života. Nepravilna ishrana (so, brza i masna hrana), gojaznost, stres, pušenje, preterano konzumiranje alkohola, sedetarni način života (nedovoljna fizička aktivnost) samo su neki od faktora za koje je sam pojedinac odgovoran. Postoje i drugi uzroci, kao što su genetski faktor, endokrini poremećaji i oboljenja, trudnoća itd. ‚‚Okidači’’ za hipertenziju mogu biti  pojedinačni ili kombinovani. Kliničkoj praksi može se sresti i povišeni krvni pritisak nepoznatog uzroka. 

Lečenje

Lečenje obuhvata više aspekata. Prvi i osnovni korak jeste promena načina života. Izbegavanje konzumiranja četiri ‚‚bele smrti’’ (soli, masti, belog šećera i brašna), redukcija telesne težine, redovna fizičku kativnost, makar to bila i polučasovna umerena šetnja. Ovladavanje veštinama borbe sa stresom. Drugi, ali ništa manje značajan korak predstavlja redovno uzimanje propisane terapije od strane lekara. Samo uz pridržavanje ova dva saveta moguće je držati hipertenziju pod kontrolom. Brojni su negativni primeri gde oboleli, bez lekarske dijagnostike i terapije, na svoju ruku uzimaju lekove. Najčešće jer su čuli da neko iz njihovog okruženja ima isti problem i koristi određeni medikamentoznu terapija koji mu je doktor prepisao. Terapija se može razlikovati od pacijenta do pacijenta te je zato neophodno da stručnjak utvrdi uzrok i odredi na koji način će tretirati ovo hronično oboljenje. Posebnu opasnost po zdravlje pacijenta postoji ako je hipertenzija udružena sa nekim drugim oboljenjem koje je već pokrivenom adekvatnim lekovima.

lecenje-visko-krvni-pritisak

Promena životnog stila, redovna merenja i kontrole krvnog pritiska su briga samog pacijenta. Jednom utvrđen povišeni krvni pritisak zahteva pažljivo ispitivanje, saradnju između pacijenta i lekara tokom celog života. Za uspešno lečenje arterijske hipertenzije pored medikamentozne i dijeto terapije, potrebno je i menjanje svakodnevnih navika obolelog. U regulisanju visokog kvrvnog pritiska može vam pomoći i priroda. Pomenimo ulje crnog kumina i koštica grožđa. O tome se možete detaljnije informisati na sajtu Baltikjunior. com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *