Od čega zavisi cena autobuske karte

Pretty young female passenger at the airport (shallow DOF; color toned image)

Struktura cena autobuske karte zavisi od više faktora. Neki od njih su udaljenost mesta poslaska i odredišta, prosečan broj putnika po polasku, osiguranje putnika, potencijalna naplata stanične usluge i rezervacije.

Sama cena može varirati od prevoznika do prevoznika za istu razadaljinu mesta polaska i mesta dolaska u cilju da ponude konkurentniju cenu i time veći broj putnika. Sa druge strane, punticima pruža mogućnost da po nešto povoljnijoj ceni relizuju svoj put. Međutim, često je slučaj da usled nedostatka kokurencije izostane ovaj vid tržišne borbe prevoznika, što je posebno izraženo kada je reč o putovanjima ka inostranim destinacijama. Takođe, i kada je reč o putovanjima ka popularnim destinacijama retko dolazi do variranja cene autobuskih karata.

Izbor samog prevozinka

Svakako, razliku u ceni može napraviti i izbor prevoznika pa je potrebno proveriti da li ima više kompanija koje prevoze na datoj relaciji i da li im se razlikuju cene karata, ali i uslovi putovanja, kako bi se odabrao onaj koji najviše odgovara. Mnogi prevoznici nude određene popuste posebnim kategorijama putnika za individualna, povratna i grupna putovanja što može u nekim slučajevima i značajno umanjiti cenu karte. Za razliku od cene avionskih karata, cena autobuskih karata uglavnom ne zavise značajno od termina putovanja. Ukupni trošak prevoza se može uvećati na ime prevoza torbe, jedne ili više njih, u zavisnoti od cenovnika i uslova putovanja izabranog prevoznika. Kod nekih prevoznika se ne vrši naplata torbe putnika dok drugi naplaćuju po torbi bez obzira na njenu veličinu. Iako je retko slučaj da prevoznici definišu ukupan broj torbi koje može jedan putnik poneti, nije na odmet blagovremeno proveriti uslove putovanja i po ovom pitanju.

Putovanje u Nemačku

Jedan od popularnijih destinacija za koju se koristi autobuski prevoz iz Srbije je Nemačka. Kao krajnja odredišta, najčešće su to u pitanju gradovi Minhen i Frankfurt.

Cena karti za autobus Beograd Frankfurt

Sličan odnos je i za putovanje u Frankfurt. Pri polasku iz Beograda cena karte za Beograd Frankfurt autobus iznosi 10120 RSD u jednom pravcu a povratna karta košta 15470 RSD. Do krajne destinacije je potrebno oko 22 sata vožnje. Iz Novog Sada je potrebno 20 časova i

30 minuta za 994,4 km, i isto ne dolazi do promene cene. Dok pri polasku iz Kruševca vreme trajanja putovanja se produžava na oko 27 časova i 15 minuta za 1129 km puta, a cena karte u jednom pravcu iznosi 10590 RSD, dok je cena povratne karte 16660 RSD.

 

Karte Beograd Minhen

Kada je reč o autobuskoj vožnji iz Beograda do Minhena, ona traje oko 16 časova tokom kojih se pređe udaljenost od 939 km. Naravno, sa uračunatim planiranim pauzama. Cena karte u jednom pravcu iznosi oko 7200 RSD dok cena povratne karte iznosi oko 10120 RSD. U slučaju da je mesto polaska u Novom Sadu koji je udaljen 969 km, vreme trajanja putovanja se skraćuje na 14 časova i 30 minuta ali ne dolazi do promene cene. Dok pri polasku iz Kruševca se značajno produžava vreme putovanja na 21 sat za razdaljinu od oko 1129 km. U ovom slučaju su i cene karata nešto više, za putovanje u jednom pravcu iznosi 7740 RSDa za povratno putovanje iznosi 10710 RSD.

Ipak, ukoliko ovih dana planirate put u Nemačku, trebalo bi da se upoznate sa pravilima i merama koje se ovih dana tamo sprovode povodom pandemije.

Navedena udaljenost može odstupati u zavisnosti od trase prevoznika. Takođe, predstavljene su trenutno dostupne cene koje se mogu promeniti od strane prevoznika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *