Od prve diode do led reflektora

light-2755512_640

 

Šezdesetih godina prošlog veka svet se po prvi put susreo sa diodom. Dioda prenosi svetlost i drugačije se sada zove LED. 

Elektronski sastav koji prenosi svetlost je drugo ime za LED reflektore. Funkcioniše tako da se napon transmituje i to na veoma drugačiji način nego što je slučaj sa običnom sijalicom. 

Od prve diode do sada prošlo je dosta vremena i proizvođači su prilično napredovali sa svojim dodatnim komponentama koje čine LED reflektore nezamenljivim za rasvetu. Led reflektori su enormno traženi jer su praktični i odlično osvetljavaju. Koriste se za spoljnu rasvetu ali neretko i u enterijeru. Neki misle da je LED osvetljenje štetno. U nastavku teksta želimo da vam pružimo potrebne informacije o LED reflektorima koji će vam pomoći prilikom rasvete za vas prostor.

Zašto se opredeliti za LED reflektore

Dosta je prednosti kada su u pitanju LED reflektori. Prvenstveno ćemo se okrenuti ekonomskoj strani i uputiti vas da je utrošak električne energije korišćenjem LED reflektora prilično manji nego sa drugim vidom osvetljenja, zato se i cena reflektora uvek smatra povoljnom. Takođe, obratite pažnju na toplotu koju emituje osvetljenje. Što je duže uključeno, veća količina toplote se zadržava. Tu je prednost LED reflektora. Nema velikog emitovanja toplote i samim tim nema prekoračenog pregrevanja. Kada je potrebno raditi osvetljenje velikog prostora , pogotovo ako je u pitanju scensko osvetljenje, oprema se čini kabastom i teško pomerljivom. U ovome se ogleda naredna prednost LED reflektora jer oni nisu teški i omogućavaju da budu veoma lako prenosivi po potrebi, na bilo koju drugu lokaciju. Pomenuli smo scensko osvetljenje uz pomoć LED reflektora. Za ovu vrstu osvetljenja LED  reflektori su idealni jer oni nude sijaset boja i pomaklo se od osnovnih nijajni crvene, plave i zelene. Ovo predstavlja značajnu prednost LED reflektora jer pored osnovnih boja postoje i hladne i tople nijanse bele boje. To je omogućeno činjenicom da proizvođači godinama rade na unapredjivanju pomenutog osvetljenja u cilju da održe kupce zadovoljnim i da prošire svoju ciljnu grupu. Od pre nekoliko godina u ponudi su i pastelne boje koje su jako tražene. 

Način na koji dolazite do scenskog LED osvetljenja

Procedura pomoću koje se obezbeđuje Led osveljenje se odnosi na formu DMX512. Varijantni DMX sistemi prvenstveno obezbedjuju pomenute osnove boje- zelenu, crvenu i plavu. Ti sistemi pružaju intenzitet svetl i dugotrjni su.Ukoliko ne posedujete ovaj DMX  sisttem , LED reflektori mogu finkcionisati i samostalno.

 

Da li su LED reflektori štetni

U začetku LED osvetljenja postojale su mane koje su se vremenom otklonile. Kako postoji dosta proizvođača, i danas se mane lako rešavaju jer proizvođači imaju za cilj sve više mušterija i da te mušterije kao i stari kupci budu zadovoljni gotovim produktom.  Za početnom manom se smatra mogućnost osvetljenja samo osnovnim bojama što se kasnije ispravilo pojavom hladnih i toplih nijansi bele boje.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *