Održavanje čupavih tepiha

tepisi1

Ukoliko niste u odgovarajućoj finansijskoj situaciji, ovih par saveta može vam pomoći kako da pronadjete način da vaši tepisi budu čisti I uredni bez obzira na to pre koliko ste ih kupili.

Zašto održavati tepihe

Od pre nekih desetak godina, skoro svaki par, mlad ili star odlučuje se za kupovinu čupavih tepiha, zbog njihove teksture I izgleda, ne mareći na to da se takvi tepisi teže održavaju I peru, a već dovoljno u sebi zadržavaju prašinu I razne čestce koje udišemo svakodnenvno. Iz tog razloga potrebno je čupave tepihe čistit bar 2 puta godišnje kako bi se osigurali I zaštitili od alergija. Kako održavanje tepiha I pranje u servisima nije jeftino, većina ljudi to izbegava. U ovom tekstu, možete pročitati načine kako da sami čistite I održavate čupave tepihe I tako zaštitite zdravlje vas I vaše porodice.

Položaj tepiha u prostoru

Prvo I osnovno pravilo kod čupavih tepiha jeste da oni treba da budu skroz vidljivi, odnosno nije pogodno zavlačiti ih ispod nameštaja. Prvo zato što su dovoljno lepi I daju toplinu I mekoću vašem prostoru, a drugo zato što su ispod kaučeva, garnitura I ostatka nameštaja manje dostupni za usisavanje I čišćenje, te potajno navlače I skupljaju prašinu, dlake kućnih ljubimaca I tako bivaju štetni po zdravlje ukućana. Posetite sajt Svet tepiha i pogledajte veliki izbor tepiha za opremanje vašeg doma.

Trešenje tepiha

Drugo pravilo jeste trešenje tepiha. Naravno tepihe će lakše tresti svi oni koji žive u kućama, iako stanari pojedinih zgrada imaju tu mogućnost u dvorištu iza ili ispred zgrade. Tepihe okačite na metalne štange namenjene za istresanje tepiha, a zatim ih što jače treba udarati šipkama ili reketima za tepihe. Pored toga što je ovaj vid čišćenja dobar za tepih, I vama može dobro doći kao neki vid rekreacije.

Poslednji korak

U zavisnosti od čega je vaš tepih izrađen, zavisi I njegovo održavanje. Sintetički čupavi tepisi mogu se prati na suvo ili pomoću rastvora, ali I pomoću vode. U krajnjem slučaju, tepih je potrebno dobro osušite, jer će se u suprotnom na njega lepoti više prašine. Ukoliko je vaš tepih od vunenih vlakana, preporučljivo je suvo pranje specijalnim granulama ili prahom, koje treba posuti po celom tepihu koji je prethodno dobro usisan. Prah ili granule se ostave da odstoje neko vreme na tepihu, a zatim je potrebno I njih usisiati nakon određenog vremena, koje je obično zadato u uputstvu. Čišćenje tepiha, konkretno vunenih preporučuje se parnim čistačem, koji pored toga što može očistiti fleke, ubija I bakterije koje se na njemu zadržavaju. Svakako uvek je preporučljivo, da tepisi pre bilo kakvog detaljnog čišćenja budu usisani kako bi se pokupili ostaci dlaka, hrane, ili nečega drugog. Svi proivođači nagoveštavaju da je sigurnije da čupavi tepisi budu očišćeni dva puta, kako bi bili sigurni da je process uspešan, I da je tepih ponovo čist kao iz salona.

Savet za kraj

I na kraju, ukoliko ste se već odlučili za kupovinu čupavog tepiha, treba da znate da cene tepiha zavise iskjljučivo od materijala od kog su napravljeni, pa će samim tim tepisi od prirodnih materijala biti skuplji, ali I trajniji I lakši za održavanje, I naravno ono što je najbitnije sigurnji za vas I vašu okolinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *