Opet ste pali vožnju?

Rešili ste da i vi postanete ponosni vlasnik vozačke dozvole. Zašto da ne, uostalom svuda na svetu svakoga dana na ulicama je prisutno stotine hiljada automobila. Puno je i raznih auto škola u kojima možete otići i ostvariti svoju zamisao.

auto skola

Vožnja predstavlja uobičajenu radnju za većinu ljudi i stoga ako ste u mogućnosti, verovatno ćete i sami pre ili kasnije poželeti da sednete u svoj automobil.

Ne treba ni pominjati koliko puta ste se našli u situaciji da čekate autobus koji nikako da se pojavi, a vi kasnite i nervirate se. Sigurno vam je tad kroz misli proletelo između ostalog i to kako bi bilo lepo da imate svoj auto i da u tom slučaju ne biste kasnili nikada. Nije ni čudno što ste onda zacrtali sebi cilj da što pre upišete vožnju. Kad se to konačno ostvarilo, a vi uradili deo koji prethodi samoj obuci poput sklapanja ugovora, došlo je na red da se vidi šta auto škola kao ustanova podrazumeva. Korak po korak, treba prvo da odslušate teorijski deo nastave, pa onda isti položite. Potom vadite lekarsko uverenje i prelazite na praktični deo, samu vožnju.

Pre polaganja vožnje, morate položiti i ispit iz prve pomoći. I dok neki nemaju mnogo problema i uglavnom polože sve iz prvog pokušaja, mnogi nažalost moraju par puta okušati svoju sreću i pokušati iz početka. U čemu je onda problem?

Test vam zadaje probleme?

Ukoliko vas muči sam početak, odnosno teorijski deo ispita, tu je bar stvar uglavnom jasna. Koliko god odbijali da poverujete u ovo, činjenica je da se niste dovoljno spremili. Za testove vam je potrebno samo pažljivo čitanje, koncentracija i, pre svega, znanje.

Trebalo bi da ste testove prošli više puta, a da materiju sa časova ne uzimate olako, jer samo ukoliko budete bili posvećeni i redovno pratili nastavu, nećete imati nikakvih poteškoća. Zato pre nego što krenete da kukate kako određena auto skola ne valja, prvo vidite da li je možda vaše slabo znanje (ili još bolje: neznanje) uzrok padanja testova.

Pali ste vožnju?

Kad je pak o samoj vožnji reč, to nije baš jednostavna situacija. Iako je i ovde najčešće reč o neznanju, ne misli se na bukvalno nepoznavanje vožnje. Verujemo da je kod vas, kao i kod većine, problem u stvari u nesnalaženju u toku same vožnje. Jednostavno, nedostaje vam rutina, treba vremena dok se uhodate i uspete da ovladate svim elementima vožnje, a da se ne osećate pritom usplahireno. Ovaj osećaj se samo još više pojačava pod utiskom činjenice da ste na ispitu gde treba da se pokažete u najboljem svetlu pred komisijom.

Upravo zbog nervoze, dekoncentrisanosti, a ponekad i panike dolazite u situaciju da napravite greške za koje posle i sami ne možete da verujete da su vam se dogodile. Ipak, baš s obzirom na to da ste tremaroš, treba da na prvom mestu budete sigurni u svoje znanje.

Zato kad završite sa časovima vožnje, a pre samog polaganja, ako postoji nešto u šta niste sigurni, uzmite dopunski čas kod instruktora. Tu opciju nudi svaka auto škola. Tako ćete se malo opustiti i razjasniti potencijalne nedoumice. Ne ustručavajte se da probate i kod kuće sa nekim iskusnim vozačem da sednete u auto i probate neke osnove, poput paljenja auta, isparkiravanja i uparkiravanja. Sigurno ćete biti mnogo mirniji na samom polaganju u odnosu na prethodni pokušaj.

Srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *