Patološka ljubav – kako prepoznati psihopatu

Kada stupate sa nekim u kontakt, bilo uživo bilo putem društvenih mreža, bez obzira da li ste se direktno upoznali ili preko nekih zajedničkih prijatelja, u početku će se naravno svi truditi da se predstave u naboljem mogućem svetlu i želeće da vas obore s nogu ukoliko im se dopadnete…

Ali, kao što ste se verovatno već uverili i sami, među njima neće uvek biti isključivo dobri ljudi. Ukoliko ih budete pažljivo slušali znaćete ko su zapravo oni, jer ljudi nam neprestano to i govore ukoliko umemo da slušamo.

Ako još i obratite pažnju na njihov hod, stav, držanje i sve ostalo što se može svrstati u konverzaciju neverbalnog tipa ponekad možete saznati mnogo više o njima, nego samo na osnovu onog što izgovaraju.   

Ukoliko nastavite da se viđate sa tom novom osobom i odnos krene da se zahuktava ali u pogrešnom smeru i vidite da nešto nije u redu,  budite oprezni, moguće je da  imate posla sa psihopatom…

Karakteristike po kojima možete prepoznati psihopatu

Ideal jakog muškarca oduvek se ogledao u njegovoj šarmantnosti, samouverenosti, dozi agresivnosti, što bi naizgled delovalo kao da ide u prilog njegovoj muževnosti. Ovakav muškarac će što je u suprotnosti sa prethodnim opisom biti jako emotivan, ljubomoran i posesivan. Posesivan u smislu da njegova devojka pripada samo njemu, a ljubomoran dovoljno da pomislite da je njemu jako stalo do vas. On će delovati kao neko do čijih je emocija nemoguće dopreti. Međutim on na taj način samo čuva svoje srce i kontroliše emocije. Jer takvi momci nisu neko ko rasipa svoje emocije, jer su ih od malena učili da tako neće delovati cool i to se ne uklapa u ideal pravog mačo muškarca. Dakle, muškarac koji je fin, pažljiv i nežan manje bi vam bio zanimljiv od ovog koji ne pokazuje emocije i glumi jakog muškarca i svaka žena je usvojila sliku da baš sa takvim i treba da započne vezu, jer je to pravi muškarac. Međutim ono što žene ne znaju jeste da se iza ovakve spoljašnosti često nalazi emocionalno ograničen i duševno prazan muškarac.

Ovakav muškarac nije psihopata nalik onim iz filmova koji će vas probosti nožem u tuš kabini, on ne izgleda ni ludo ni nasilno, već krajnje šarmantno i stabilno, kao muškarac na koga se možete osloniti u svakom momentu!

On može posedovati takvu magičnu privlačnost da ćete imati utisak da vas sve vuče ka njemu.. A pritom je vrlo manipulativan i maher u prikrivanju sopstvene patologije. Psihopata može biti grub i imati napade besa. On će imati istoriju nasilnog ponašanja za prepričavanje.

S njim ćete se uvek nalaziti na emotivnoj klackalici, što će podrazumevati sledeće, on će imati periode kada će biti potpuno hladan i emotivno nedostupan a nakon te faze imaće fazu beskrajne slatkoće i pažljivosti. I kada pomislite da je sve sređeno on će odjednom ponovo imati prvu fazu i tako sve u krug.

Špijuniranje i ograničavanje slobode

Ali, to nije sve. Ukoliko ste osoba atraktivnog spoljašnjeg izgleda i ukoliko imate tu nesreću da se baš psihopata zaljubi u vas on će ići do te mere da će biti u stanju da postane pravi špijun. Bilo da će on to raditi lično, bilo da će slati nekoga da vas uhodi ili koristiti prisluškivač. Ti prisluškivači mogu biti instalirani u vašem telefonu, gde će on moći da prati svaki vaš razgovor, poruku pa čak i da uključi kameru ne bi li saznao šta radite u svakom momentu.

Ukoliko padnete na tu priču da sve to radi jer je njemu stalo, onda će nastupiti sledeća faza, on će vam zabranjivati izlaske, proveravaće vas svakog momenta, on će preturati po vašem telefonu, a svoj će držati podalje od vas. Sva ta posesivnost i ljubomora će biti sredstva kojima će on imati potpunu kontrolu nad vama, i sredstva pod kojim vi nećete imati nikakvu kontrolu nad njim. Vrhunac kontrole postiže onda kada ograniči vaše kretanje, i samim tim postigne vrhunac svoje slobode. Tom slobodom on daje sebi prostora da radi šta god poželi i da nikada ni za šta ne bude otkriven. Psihopata je često sklon promiskuitetu i vrlo lako se odlučuje da prevari.

Ukoliko ste prepoznali da imate posla sa psihopatom, potražite izlaz iz takve situacije. Sigurno je da neće biti lako pronaći pravi i što bezbolniji izlaz, ali je sigurno lakše nego ostajati u takvoj vezi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *