Paulaner pivo – nemacko pivo broj jedan

beer-932943_640

Mnogo je načina da vam se predstavi nemacko pivo, naboljeg kvaliteta. Ali samo je jedan onaj koji vam može zadovoljiti sva čula i znatiželju. Rashlađeno, toceno pivo u čaši, da se oznoji. U ove tople prolećne dane, naša preporuka je da to bude Paulanerovo psenicno pivo.

Možete ga kupiti u flašama, limenci, ili čak u buretu. Da, čak i u buretu, pa ako vam nije dovoljno 5 litara tu je i bure od 30 litara. Da li možete biti više kul, od  toga da prijateljima ponudite toceno pivo u vašem domu!?

Ali pazite da ne preterate. Jer u svemu treba biti umeren, posebno u konzumaciji alkoholnih pića. I nikako, dok ste pod dejstvom alkohola ne sedajte za volan.

Paulaner pivo – u korak sa zanatlijama

Popularnost piva u Srbiji neprestano raste. Dobrim delom za to su zaslužne i male zanatske pivare, koje su na tržištu ponudile nešto novo, originalno i nesvakidašnje. Zadali su domaći zadatak industriji, koja se trudi da ostane u korak sa zanatlijama svojom ponudom.

A šta je to što izdvaja njihovu ponudu? To su kvalitetne sirovine od kojih se pravi Paulaner pivo.

Magija iz koje nastaje Paulaner pivo

Sastojci su ono što pivo čini pivom. Po Bavarskom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine, nemačko pivo se pravi samo o četiri sastojka:

Voda
Ječam
Hmelj
Kvasac

Samo tako skuvano pivo, samo sa tim sastojcima, smatra se „čistim“. Vremenom je zakon izmenjen pa se umesto strogo ječma, pominje slad kao uslov čistoće. Slad može biti od bilo koje žitarice, po želji proizvođača. Tako pored „čistih“ piva od ječmenoh slada Paulaner pivo u svojoj ponudi ima i svetlo, mutno, psenicno pivo koje je broj jedan u Nemačkoj i među najpoznatijima u svetu. Kao i tamno mutno, psenicno pivo Hefe-Weißbier Dunkel.

Voda

Voda čini 90% svakog piva. Ona jako utiče na sam ukus i kvalitet piva. S te strane Paulaner pivara, ima veliku sreću što svoju vodu, glečerskog porekla, nezagađenu i netaknutu, crpi 190 metara ispod površine zemlje. Malo je pivara u svetu koje imaju pristup takvoj vodi. Zato je Paulaner u samom vrhu svetskih piva.

beer-2305432_640

Slad

Paluaner sirovine za sald nabavlja sa istih plantaža južne Nemačke, već dugi niz godina. Tako su sigurni u kvalitet piva koje nam proizvode.

Slad pivu daje boju, i glavni tj. noseći ukus. Način na koji se tretiraju ječam i pšenica, utiče na krajnji rezultat. Dobijeni slad ostavljaju da odstoji. Ovim postupkom otpuštaju se svi enzimi i postižu različite arome banane, manga, orašastih plodova. U Paulaneru znaju jako dobro da nije ništa preko noći i zato svemu posvećuju veliku pažnju i ljubav.

Hmelj

Kuvarima piva instančano čulo mirisa je od presudne važnosti, jer uz pomoć njega biraju najbolji hmelj. Oni znaju da hmelj igra važnu ulogu pri formiranju ukusa, jer mu daje prijatnu gorčinu, balans i karakter kakvo samo Paulaner pivo ima.

Slobodno možemo da kažemo da je Paulaner pivo lokalnog karaktera. Na svega 60 kilometara od Minhena nalazi se nalazi se jedna od najvećh i najstarijih plantaži na kojoj seprizvodi oko davdeset vrsti hmelja. U Paulaneru direktno na lice mesta šalju svoje stručnjake, koji biraju hmelj sa najboljom aromom i željenom gorčinom. Tako iz prve ruke dobijaju najkvalitetnije sastojke.

Kvasac

Kvasac je važan i odlučujući faktor u fromiranju ukusa piva. Za kavasac je važno da je svež i mlad, odnosno „gladan“ šećera iz slada, koje proždire i pretvara ih u alkohol i ugljen-dioskid. Tokom ovog procesa, koji se zove fermentacija, kvasac pivu daje dodatni sloj ukusa i mirisa. On je prava dragocenost i zato ga ljubomorno čuvaju u zamrzivačima održavajući mu svežinu.

Prilikom fermentacije, u zavisnosti da li kvasac ispliva na poršinu ili padne na dno fermentora, određujemo njegov tip. To dalje određuje koje pravimo. Tako su kvasci koji se talože na dnu dobri za laka piva i pilsnere, dok su kvasci koji isplivaju na površinu dobri za psenicno pivo.

Sad kada smo vam približili nemacko pivo i na ovaj način, ne preostaje vam ništa drugo do da ga sa uživanjem u društvu dobrih prijatelja ispijete onako kako vi najviše volite. Bilo ono toceno pivo iz čaše, ili direktno iz flaše, osećaj mira i zadovoljstva, sigurni smo, neće izostati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *