Pet stvari o kojima morate voditi računa pri uređenju dnevne sobe

dnevni boravak

Ne kaže se bez razloga da je dnevna soba duša svakog doma. Ona je mesto okupljanja posle napornog dana i svih obaveza koje smo imali na poslu, u školi ili na fakultetu. Tu prepričavamo dnevne utiske, pijemo svoje omiljene napitke, opuštamo se uz muziku ili popularnu emisiju na TV-u. Tu nam dolaze gosti, a oni se moraju osećati što prijatnije, pa tako dnevna soba i treba da odiše pozitivnom, prijateljskom atmosferom i toplinom. Tu ne treba da bude suvišnih detalja, prevelikih kontrasta u pogledu boja zidova i nameštaja, ali ni sterilna i monotona prostorija neće nam pružiti trenutke uživanja i opuštanja.

Kako naći balans i pravu meru, kako dnevnu sobu učiniti posebnom, prijatnom i atraktivnom, a u isto vreme i funkcionalnom? Dajemo vam 5 saveta.

Zidovi

Odabir boja zidova uticaće na izgled cele prostorije. Kada birate boje, ne treba da se vodite samo trenutnim željama i ukusom, već da razmišljate i o tome da boju zidova uskladite sa bojom nameštaja. Neko će prvo birati nameštaj, pa posle krečiti prostoriju, neko će prema boji zida birati boju nameštaja. Za koju god opciju se opredelite, napravite sklad. Ukoliko ste zainteresovani za tapete, bilo bi dobro da izaberete samo jedan zid u prostoriji, najbolje iza ugaone garniture ili sofe za sedenje, koji ćete oblepiti, dok bi ostali zidovi onda trebalo da budu jednobojni, i to u boji koja je dominantna na tapetama. Dobro je da birate pastelne boje za zidove, jer će prostorija odisati prijatnošću, toplinom i udobnošću.

Garnitura

Nameštaj je najbitnija stavka u uređenju dnevne sobe. Postavlja se pitanje gde štedeti, a gde bez ustezanja izdvojiti pozamašnu svotu. Svi će vam reći da je najbitnija garnitura za sedenje i odmaranje, jer ćete tu provoditi i najviše vremena, dok na detaljima kao što su police, lampe, ukrasi, možete uštedeti. Ukoliko je dnevna soba velike kvadrature, možete birati trosed, dvosed i fotelju, dok će malom prostoru pre odgovarati ugaona garnitura, ali odgovarajućih dimenzija, koja neće biti prevelika, pa da „uguši“ sam prostor. Ovaj komad nameštaja mora biti zadovoljavajućeg kvaliteta, pa birajte garniture sa čvrstom konstrukcijom i ojačanim žičanim jezgrom, a bilo bi dobro i da mogu da se razvlače ukoliko vam često dolaze gosti ili rodbina na prenoćište. Izbor mebla, boje i dezena je stvar vašeg ukusa.

Tepisi i zavese

Pri izboru tepiha i zavesa za vaš dnevni boravak, morate voditi računa i o boji zidova i boji nameštaja u sobi. Dobro izabrani i efektni tepisi i zavese vizuelno će povezati sve elemente u prostoriji i dati poseban ton samoj sobi. Ukoliko su zidovi i nameštaj svedenijih boja, na vama je da eksperimentišete sa bojama i dezenima na tepihu ili zavesama, da prostor ne bi bio monoton i jednoličan. Ukoliko je dnevna soba manje kvadrature, birajte svetlije zavese da biste obezbedili dovoljno svetlosti. Što se tiče tepiha, imajte na umu da veliki tepisi koji prekrivaju gotovo ceo pod nisu praktični, a i više nisu ni u modi. Bolji izbor su manji tepisi uz pomoć kojih možete na neki način podeliti prostoriju na zone. Odabirom kvalitetnih i estetski zanimljivih tepiha i zavesa, vaša soba odavaće utisak ušuškanosti i topline.

Osvetljenje

Osvetljenje dnevnog boravka nikako nije stavka koju treba zanemariti, pošto ćete ovde provoditi najviše vremena. Rasveta ima praktičnu funkciju, ali poslednjih godina poprima i sve važniju dekorativnu ulogu, izbija u prvi plan i daje poseban akcenat samoj prostoriji. Pored rasvete za plafone, u opticaju su i podna rasveta, podne lampe kao i stone lampe, koje se mogu montirati na zid, pa se raspitajte kako da sve ovo dobro iskombinujete.

Ukrasi za dnevnu sobu

Dnevna soba ipak treba da bude odraz vaše ličnosti, vašeg ukusa i vaših želja, a to ćete postići izborom detalja i ukrasa po sopstvenom afinitetu, bilo da su u pitanju umetničke slike, dekorativne vaze i skulpture, suveniri s putovanja, drage fotografije, ukrasni jastučići i drugo.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *