Polaganje vozačkog ispita po novom zakonu

Polaganje vožnje po novom zakoni

Polaganje vožnje za B kategoriju od davnih vremena podrazumeva teorijski i praktični deo ispita, na osnovu kog se stiče zaključak da li kandidati ispunjavaju uslove za sticanje vozačke dozvole. Vremenom su se kristalisala mnoga zakonska pravila i procedure, dolazilo je do raznih dopuna i proširivanja zakona, na osnovu kojih su se odvijale i promene koje se odnose na polaganje vozačkog ispita.
Prema najnovijim izmenama i dopunama zakona, došlo je do mnogih detaljnijih utvrđivanja da li kandidati mogu da prođu vozački ispit. Prve izmene su bile 2012. godine, ali od skoro su oživele još neke nove mere i dopune. U nastavku teksta dajemo pojašnjenja procedure za polaganje vozačkog ispita po novom zakonu.


Teorijska nastava i ispit

Obavezan deo polaganja za vozačku dozvolu jeste redovno pohađanje teorijske nastave. Ovo je prema novom zakonu novina, pre koje su kandidati uglavnom samostalno pripremali teorijski deo, na osnovu vežbanja testova kod kuće, a u slučaju dilema su se konsultovali sa instruktorima. Novina jeste da kandidati obavezno pohađaju teorijsku nastavu, ukupno 40 časova, od kojih do maksimum 3 u jednom danu. Potrebno je otprilike nekih dvadesetak dana da se svi časovi realizuju. Sve detalje vezane za plaganje vozačkog ispita po novom Zakonu je dužna da vam da auto škola u kojoj ćete polagati. Informacije o polaganju po novom Zakonu možete dobiti i u autoškoli Pavlin koja je jedna najpouzdanijih što se tiče ažurnosti i poštovanja propisa.

Prema potrebi, nastava se dopunjava teorijskim časovima, u slučaju da kandidati osećaju potrebu da još nešto razjasne, obnove ili dopune stečeno znanje. Nakon održavanja teorijskog dela nastave, moguće je prijaviti teorijski ispit, koji se uglavnom polaže na računarima u prostorijama auto škola. Na kraju testiranja, moguće je videti broj poena i napravljene eventualne greške. Takođe, važna napomena je da kandidati prijavljuju praktičan deo obuke tek nakon položenog teorijskog dela ispita.

Nastava prve pomoći i ispit

Novi zakon nalaže i obaveznu nastavu prve pomoći, u trajanju od 8 časova, što je moguće paralelno sprovesti sa trajanjem časova vožnje. Pored obaveznih teorijskih predavanja u vezi sa ukazivanjem prve pomoći jeste polaganje ispita. Nastava se realizuje od strane nadležnih zdravstvenih institiucija, o čemu uvek dovoljno informacija imaju i auto škole, odnosno instruktori vožnje. Domovi zdravlja i druge zdravstvene ustanove nadležnost dobijaju određenom dozvolom za realizaciju prve pomoći. Nakon izvršene nastave, prijavljuje se i sprovodi ispit prve pomoći. Nakon položenog ispita, moguće je prijaviti i praktični ispit vožnje, odnosno polaganje za B kategoriju na poligonu i trasama puteva.

Praktična obuka i ispit

Kada kažemo polaganje vožnje za B kategoriju obično prva misao je upravljanje automobilom, ili drugim motornim vozilom na ulicama. Upravo to je predmet praktične obuke, koja obuhvata 40 časova, čiji se broj po potrebi povećava. Minimum 2 časa realizuju se na poligonima, gde se uglavnom vežba kretanje po obeleženom putu, okretanje, parkiranje i ulazak u garažu. Zatim se vožnja praktikuje na gradskim ulicama i otvorenim putevima.

Nakon obavljenih svih časova vožnje, prijavljuje se praktični ispit. Za prijavu je obavezno imati prethodno položen teorijski deo, test prve pomoći i dobijeno lekarsko uverenje. Tek nakon toga se vrši praktično polaganje za vozačku dozvolu, i to u jednom danu na poligonu i ulicama uz prisustvo nadležne komisije. Polaganjem praktičnog dela ispita, kompletno je polaganje kandidata. Nakon evidentiranja i prikupljanja dokumentacije, izdaje se probna vozačka dozvola, do sticanja klasične.

Prema novom Zakonu, polaganje vožnje je dosta trajnija procedura. Pre svega zbog većeg broja obuka i testiranja, pohađanja časova i proširivanje teorijske obuke. Značajne su sume novca koje se izdvajaju za polaganje za vozačku dozvolu, ali sve realizovane obuke daće veliki doprinos znanju i sigurnosti vozača za upravljanje motornim vozilima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *