Polaganje za A kategoriju – sve što treba da znate!

happy-student-driver-sitting-modern-silver-car-showing-driving-car-license_123211-492

Zakon o saobraćaju je u poslednjih nekoliko godini znatno izmenjen, a korenite promene su sprovedene kako bi se obezbedila veća bezbednost i sigurnost učesnika u saobraćaju. Članovi zakona odnose se kako na vozače, tako in a putnike, ali i pešake, a sva nova pravila su doneta u cilju pooštravanja mera za dobijanje vozačke dozvole.

Mnogi članovi su ostali isti, ali brojna pravila su promenjena. Pojedina pravila koja su promenjena odnose se na polaganje za A kategoriju. Ranije su svi kandidati koji imaju B kategoriju istovremeno mogli da upravljaju i vozilima AM kategorije, a to su bili motori koji imaju snagu od 15kw. Novim zakonom ova pravila su izbrisana, pa se sada sve promenilo. Ranije se polaganje za A kategoriju obavljalo na vozilu kandidata, a danas to više nije moguće. Svi kandidati koji žele da dobiju vozačku dozvolu za motor polažu na vozilima koje poseduje auto škola, a motor mora da ima najmanje 600 m3 i snaga ne sme da bude manja od 40 kw. Ako imate neku već položenu kategoriju, polaganje za A kategoriju je mnogo lakše.

Obuka vozača za A kategoriju

Ako već posedujete vozačku dozvolu, onda će to mnogo olakšati dobijanje dozvole za novu kategoriju. Manje će vam biti potrebno vremena za pripremanje, a pošto već znate kako izgleda polaganje praktičnog dela vozačkog ispita i treme će biti manje.

Postoje određene pogodnosti za A kategoriju ako već imate položeno za B. To znači da su ssvi kandidati oslobođeni polaganja prve pomoći i slušanja teorijskog dela, a sam praktični deo traje 40 časova. Ipak, kada je teorijski deo u pitanju mora da se odsluša 7 časova, a onda sledi polaganje prvo teorijskog, a zatim i praktičnog dela.

Ipak, postoje i neka pravila koja nisu promenjena. Polaganje za A kategoriju moguće je sa navršenih 24 godine, a ako kandidati nisu položili za B kategoriju onda mora da se sluša nastava iz prve pomoći, zatim polaganje tog dela, pa se prelazi a teorijsku nastavu i redovnih 40 praktičnih časova vožnje. Obuka vozača je nešto drugačija kada kandidati imaju već dve ili više godina dozvolu za A2 kategoriju.

Tada kanidati iako imaju manje od 24 godine mogu da polažu za A i to je jedina situacija kada kandidati ne poštuju striktno pravilo o godinama. U svim ostalim situacijama kandidati moraju da imaju 23 godine kada se prijavljuju za polaganje, a sa navršenih 24 godine mogu da polažu praktični deo vozačkog ispita.

Uslovi koje kandidati moraju da zadovolje

Osim što mora da se prođe adekvata obuka vozača, kandidati moraju da zadovolje i sledeće uslove. Pored važeće lične karte kandidati prilažu i lekarsko uverenje koje nije starije od 6 meseci i onda su soremni za polaganje. Napominjemo, svi kandidati koji imaju položeno za B kategoriju imaju manji broj časova teorijske nastave i ne slušaju teorijski deo iz prve pomoći niti polažu prvu pomoć. Kada se položi vozački ispit za A kategoriju, onda kandidati imaju pravo da upravljaju motornim vozilima koja pripadaju i kategoriji AM, kao i kategorijama A1 i A2.

Auto škola Pavlin pored obuke vozača za B i C kategoriju, obučava i vozače za polaganje A kategorije, tako da ako ste razmišljali o obuci, naš topli savet jeste da odaberet pravu auto školu sa stručnim instruktorima kao što ih ima auto škola Pavlin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *