Posuđe koje vam je neophodno u kuhinji, bez obzira na to da li ste vrsni kuvar ili ne

tiganj

Bez obzira na to da li uživate u kuvanju ili ne, da li vam je to svakodnevna praksa ili kuvate samo kada vam dođe i da li uopšte znate da kuvate, nesumnjivo je da, ako već imate kuhinju, treba da imate i posuđe jer – nikad se ne zna. Ovde pritom ne mislimo na sve žive vrste posuđa koje postoje, naročito ako sa kuvanjem niste “na ti”, ali postoje one osnovne vrste koje će vam sigurno trebati makar jednom, ali garantujemo da će to zapravo biti više puta. Jer, nikad se ne zna – nakon nekoliko uspešno sprovedenih recepata, možda i shvatite koliko je kuvanje zapravo zabavno i, može se reći, kreativno!

Šerpe

Hajde da krenemo od šerpi. Iako su vam prva asocijacija na šerpe domaća supa, sarme, pasulj i druga komplikovana jela, šerpe vam mogu poslužiti i za one najlakše varijante kao što su paste, kokice, puding, pa i supa iz kesice. Vidite, postoje stvari koje ipak možete da spremite u šerpi, čak i vi koji ne znate da kuvate! Naravno, ne morate da nabavite one najveće šerpe, tačnije, lonce, ali bilo bi dobro da imate nekoliko šerpi razlilčite veličine u kojima, ako ništa drugo, makar možete da podgrejete jelo koje ste kupili ili doneli od roditeljske kuće. Nabavite makar tri šerpe, od najmanje do najveće, i budite spremni za nalet želje da ih ipak nekako isprobate. 

Tiganji

Ukoliko vam kuvanje nije jača strana, tiganji će vam možda najviše biti od koristi jer je prženje zaista najlakši način da pripremite bilo koju hranu – od pomfrita, preko mesa, pa sve do omiljenog povrća. Tiganji zaista jesu obavezni u svakoj kuhinji, najviše zbog praktičnosti – brza, a ukusna jela iz tiganja izbor su svih zauzetih ljudi koji nemaju toliko vremena za pripremanje hrane. U zavisnosti od toga šta želite da spremate, na raspolaganju su vam neki od osnovnih modela – gril tiganji, voks odnosno duboki tiganji i tiganji za palačinke. Gril tiganji vam omogućavaju da uživate u ukusnom roštilju kod kuće, dok u dubokom tiganju možete da pripremite pastu, rižoto ili druga slična jela, dok će vam tiganj za palačinke obezbediti najbolju moguću verziju vašeg omiljenog dezerta. 

Posuđe za pećnicu

Pored tiganja, posuđe za pećnicu je takođe obavezno za sve one koji ne uživaju toliko u kuvanju, ali ipak žele da sebi obezbede domaći obrok. U posuđe za pećnicu spadaju razne vrste plehova, vatrostalnih i keramičkih posuda za pečenje, različitih materijala i veličina. Pečenje je možda i lakše od prženja, samo što može da zahteva više vremena, u zavisnosti od jela koje pripremate, ali tačno je da kod njega ima najmanje mučenja. U pećnici možete da pripremite gotovo sva jela koja možete spremiti na ringli, poput mesa, povrća, testenine, ali i neka jela namenjena pećnici kao što su musaka ili lazanje, na primer. Sve u svemu, nabavite dve do tri posude za pećnicu različite veličine i budite spremni da makar ispečete zamrznuto pecivo koje ste kupili u obližnjoj prodavnici.

Dodaci za kuvanje

Na kraju, kada govorimo o dodacima za kuvanje, ne brinite, nije to ništa komplikovano – samo umetak za kuvanje na pari, ako volite zdravu i “čistu” pripremu hrane, poklopac protiv prskanja ili poklopac za mikrotalasnu, razne vrste cediljki i podmetača. U odnosu na to koliko koristite kuhinju i njene elemente, procenite koji dodatak će vam biti od najveće koristi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *