Povišen krvni pritisak – uzrok i 4 važna koraka u njegovom lečenju

Uvek kada vam lekar kaže da imate neki problem ili neku bolest, onda vi treba da razmislite o tome šta vi možete da uradite kako biste to promenili. Zato je prvo jako važno da vašeg lekara pitate šta vas zanima da biste znali u kojem smeru treba da idete.

Razgovor sa lekarom je zaista najvažniji. Nemojte čekati samo trenutak kada ćete doći kući i kada ćete sami početi da istražujete šta biste mogli da konzumirate ili kako bi trebalo da se ponašate kako biste pobedlili bilo koju bolest, a u ovom slučaju kako biste se rešili povišenog krvnog pritiska.

Šta je uzrok visokog krvnog pritiska?

Naravno da kada čujemo da imamo visok krvni pritisak, onda nam je odmah u glavi rečenica – otkud to i kako je do toga došlo? A povišen pritisak vrlo lako može da dođe do vas, ukoliko se ne hranite zdravo, ukoliko malo spavate, ukoliko ste pod stresom, i uz to imate genetskih predispozicija, imate višak kilograma i mnogo jedete proizvode u kojima najvše ima šećera i slično. Još uvek ni nauka sa najvećom sigurnošću ne može da potvrditi, koji tačno uzrok se nalazi na prvom mestu, ali je dobro da znate da svaki od ovih urzoka može da izazove visok krvni pritisak. Još nešto treba dodati, a to je da stariji uglavnom više obolevaju od povišenog krvnog pritiska.

U nastavku teksta pročitajte šta možete preduzeti ukoliko imate problem sa povišenim krvnim pritiskom.

1 – Promenite ishranu i počnite da trenirate

Da, ovo je možda osnova za pobeđivanje bilo koje bolesti, a tako je naravno i kada govorimo o povišenom krvnom pritisku. Jednostavno to je recept za bolji život, život bez blokada i lošeg osećaja. Kada trenirate pobeđujete mnoge bitke u sebi. Pre sprovođenja vašeg plana vežbanja u delo, trebalo bi da razgovarate i sa vašim lekarom i da mu kažete koliko ste mislili da trenirate, kako bi vam u skladu sa vašom situacijom, on rešio neke dileme i pomogao da dođete do odgovora na neka vaša kompleksnija pitanja. Zdravisimo je pravo mesto za vas ukoliko želite da se posvetite zdravoj ishrani i uopšte zdravom načinu života.

2 – Pijte lekove koji su vam prepisani

Nekad visok krvni pritisak ne može da se izleči samo promenom nekih ponašanja ili na primer samo uvođenjem redovne fizičke aktivnosti. To je naravno važno, ali kada imamo ozbiljijih problema sa povišenim krvnim pritiskom, onda to znači da će vam lekar vrlo verovatno prepisati nekoliko lekova ili samo jedan. Budete naravno disciplinovani i konzumirajte taj lek onda kada je to potrebno.

3 – Pokušajte da smanjite stres

Stres je okidač za mnoge stvari. Stres nas nekada vodi kroz život, tu je uvek prisutan i često ga i ne primetimo, već samo primetimo do kojeg smo stanja došli, jer nismo postavili kočnicu na vreme,tačnije nismo usporili u našem životu ili se previrše brzo krećemo, a toj brzini često zaboravimo sebe. Kada nam telo opomene da nešto nije u redu, onda je vreme da pokušate da pronađete način da vas stersne situacije ne nerviraju.

4 – Smršajte

Obično osobe koje imaju višak kilograma imaju i visok krvni pritisak. Zato se sada vraćamo i na prvi način. Naime, kada regulišete ishranu i iz nje izbacite sve ono što ne valja, a ujedno počnete da trčite – vi ćete se onda osećati bolje, rasterećnije, a ujedno ćete i mršavti što je i poenta i onda će vam se otvarati vidici, a bolest će nestajati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *