Prednosti i mane manjih automobila

Ukoliko kupujete automobil treba da rešite nekoliko pitanja sa sobom pre nego što se upustite u tu potencijalnu avanturu.

mali auto

Pre svega, treba da odlučite da li ćete uzimati polovni ili novi automobil. Zatim, treba da vidite da li vas više zanima manji ili veći automobil.

Ključno je sagledati sve prednosti i mane koje veličina automobila nosi sa sobom. Naravno, ukoliko se opredelite za kupovinu bilo kog automobila, eventualne kritike koje čujete ne bi trebalo da vas sputaju prilikom kupovine, u pitanju su samo pojedinosti na koje treba da obratite pažnju.

Popularnost

Manji automobili su postali jako popularni pre nekoliko decenija. Međutim, može se reći da su pravi procvat doživeli početkom 21. veka. Razlog tome je urbanizacija zemalja. Samim tim, postoji mnogo više zgrada a sve manje prostora. Zbog toga su svi želeli da imaju manja kola koja će lakše parkirati i provući kroz zgusnute ulice urbanih sredina.

Zbog svoje cene i lakog održavanja i činjenice da je lako moguće pronaći adekvatne auto delove kako bi se zamenili pokvareni auto delovi. Sama popravka nije preterano teška, što je još jedan od razloga zbog kojeg su doživeli nagli rast popularnosti u svim gradskim sredinama širom sveta. Kod nas su takođe rasprostranjeni i postoje sajtovi koji su specijalizovani za prodaju manjih automobila i prikladnih auto delova za njih. Gledajući sve sitnice koje čine ove automobile poželjnim, nije ni čudo što su prilično dobro pozicionirani na tržištu automobilske industrije.

Prednosti

Kao što smo napomenuli, njihova veličina je ono što je ključno prodajno mesto ovih modela.

Ukoliko živite u gradskim sredinama ova karakteristika će vam biti prilično značajna. Takođe, laka nabavka auto delova i njihova ne preterano teška i rizična ugradnja su jednako bitna stavka za svakoga ko želi da se upusti u avanturu sa manjim četvorotočkašem.

Lako parkiranje i manja potrošnja goriva su takođe pri vrhu liste prednosti koje manji automobili imaju naspram onih većih. Bitno je istaći i potcenjen momenat kod manjih automobila – činjenica da su u trendu. Dakle, ukoliko želite da izgledate kao neko kome je stalo do izgleda, trenda i kao neko ko je u toku sa savremenim svetom- imanje manjeg automobila nije loša opcija. Veliki automobili su deo prošlosti, odnosno, zamenjeni su manjim početkom 21. veka. Usled velike popularnosti sasvim smo sigurni da manje automobile sve češće viđate na ulicama.

Mane

Sve što ima prednosti, svakako ima i svoje mane. Manji automobili ih zapravo nemaju puno. Sve mane koje imaju se verovatno mogu izbrisati sa jednom prednošću- lakšim parkingom ili lakšom nabavkom auto delova. Ono što se ističe kao glavna mana manjih automobila je činjenica da nisu pouzdani na duže staze.

Ukoliko planirate da radite selidbe, prevozite materijal ili putujete negde van grada- manji automobili možda nisu prava opcija za vas. Razlog tome je nedovoljna konjska snaga kojom oni često raspolažu. Stoga su podobni brzom zamaranju i preopterećivanju motora pa nekada nisu u stanju da izdrže neke duže putanje. Takođe, logično, jedna od bitnijih mana je i manjak prostora koji imate na raspolaganju u sopstvenom autu. Ako planirate da prevozite petoro ljudi redovno, to može biti veliki problem. To je posledica manjih automobila, odnosno cena lakšeg parkinga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *