Primenjive tehnike učenja za studente

intelektualne-vestine

U ovom tekstu možete pronaći savete kako izabrati tehniku učenja za studente i  onu koja vama najviše odgovara. Pre nego isprobate tehnike, predlažemo da pročitate ceo tekst kako bi imali popupuni uvid u to šta vam odgovara, praktikujući tehnike svakodnevno ili povremeno.

Interes i ambicije studenata

Kada pomenete studente i studije prva slika koja vam se pojavi u glavi je muška osoba između  22 i 30 godina neuredne kose, izlizanih farmerica, koja nosi muške plitke patike, pohabanu košulju i buntovničkog je stava.  Međutim, ova slika prezentuje mali broj studenata čije su ambicije nešto manje kao i interesovanja za profesijom za koju su se odlučili. Velika većina studenata je svoje interesovanje odavno usmerila na buduću profesiju i u skladu sa tim se oblače, govore i ponašaju se. Prema tome interesovanje kao i abicije studenata za učenjem su veoma važne pri izboru tehnike učenja za studente.

Elaborativno ispitivanje

Elaborativno ispitivanje je tehnika postavljanja pitanja kako bi se što bolje razmela suština problema, odnosno učenog gradiva. Tako na primer ukoliko treba da zapamtimo fizičku formulu E = M*C ^ 2 , treba postaviti pitanje zašto je E= M*C ^2? Ova tehnika je vrlo jednostavna ali isto tako i efektivna jer daje rezultate koje tražimo bez potrebe za obukom i vežbom. Takođe ova tehnika štedi vreme učenja i čini učenje zanimljivim. Dolaženjem do kreativnih odgovora i rešenja problema, zaobilazi se monotono i dosadno čitanje.

Predlažemo da ako koristite ovu tehniku počnete da beležite pitanja koja postavljate u svesku kao i odgovore do kojih dolazite. Ovakva praksa pisanja pitanja i odgovora pokazala je da se učeno gradivo uspešno ugrađuje u memoriju.

Samo objašnjenje

Samoobjašnjenje kao vid tehnike učenja za student veoma je blisko elaborativnom ispitivanju. Ova tehnika se takođe pokazala kao veoma efektivna u učenju. Ovakav način učenja pogodan je za rešavanje apstraktnih problema, i korisno je da se se ovaj vid tehnike upotrebljava u početnoj fazi učenja. Tehnika se bazira na beleženju i objašnjavanju načina na koji se dolazi do odgovora i rešenja. Međutim, za razliku od prethodne, ova tehnika zahteva neku vrstu obuke i traži više vremena.

Praksa testiranja

Tehnika učenja za studente, srednjoškolce i odrasle koja se pokazala kao jedna od boljih i verodostojnih. Testiranje u praksi ne mora da podrazumeva stvarni test već to može biti bilo kada i bilo gde. Postavljanjem pitanja i davanjem odgovora, testirajte sebe i svoje znanje, bez pomoćnih beležaka. Dokazano je da se testiranjem poboljšava zadržavanje informacija u memoriji, ali isto tako pomaže studentima da poboljšaju sposobnost mentalnog organizovanja svog znanja i time brže pronalaze informacije.

Distribuirana praksa

Gradivo koje je potrebno naučiti je sigurno bolje podeliti u delove koje treba učiti u dužim vremenskim intervalima. Distribuirana praksa je jedna od tehnika koja se zalaže za ovaj metod učenja. Začetnici ove tehnike govore kako je učenje uspešnije ukoliko se proučava duži period nego u roku jednog dana.

Na taj način naš mozak ima dovoljno vremena da apsorbuje sve inforamcije koje će se tokom dužeg perioda zadržavati u mozgu. Stoga su jasni dokazi da je u praksi od svih tehnika učenja za studente ova pokazala veliku ulogu u pamćenju potrebnog materijala. Koju god tehniku učenja primenjivali, ovom tehnikom se uvek možemo služiti, odnosno koristiti je u kombinaciji sa ostalim tehnikama.

Mana ove tehnike je što nemamo uvek dovoljno vremena da se gradivo “slegne” u velikom vremenskom razdoblju, već je potrebno naučiti ga do sledeće nedelje. U tom slučaju, ovu tehniku možemo koristiti tako što ćemo koristiti interval od 24 časa između obnavaljanja, kako bi se gradivo učvrstilo.

Sve navedene tehnike učenja za studente moguće je kombinovati u skladu sa vašim mogućnostim i načinima koji vam odgovaraju. U svakom slučaju, korišćenjem ovih tehnika možete primetiti poboljšanje u obrazovanju i učenju ali i uštedu slobodnog vremena koje možete provesti sa vašim prijateljima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *