Prirodno lečenje upale jajnika


Jedan od najčešćih problema koje alarmiraju odlazak kod ginekologa, upala jajnika, na žalost često može biti i asimptomatična, a otkrivanje u kasnoj fazi može dovesti do niza problema i u urogenitalnom traktu i reproduktivnom sistemu. Bez obzira da li se radi o upali jednog, ili oba jajnika, obično se javlja kao sekundarna, odnosno kao rezultat infekcija čiji su uzroci u jajovodima, grliću materice ili materici, a može biti i rezultat upale slepog creva. 

Akutne upale jajnika se javljaju usled infekcija i mogu dovesti do promene strukture jajovoda, a najgori mogući scenario ove vrste upale je neplodnost. Hronična upala se javlja u situacijama oslabljenog imuniteta, i obično se dijagnostikuje prilikom ispitivanja uzroka nemogućnosti začeća ili neredovnih menstruacija. Za hroničnu upalu je karakteristično da nema akutnu fazu pa se dijagnostikuje tek nakon specijalističkih ginekoloških ispitivanja.

Uzroci i dijagnostika

Najčešći uzročnici upale jajnika su polno prenosive infekcije kao što su: hlamidija, honoreja, trihomonijaza, ali i nespecifična mikrofolora kao što su: kandida, ešerihija, bakterije streptokoke i stafilokoke. 

Hipotermija, abortus, upotreba spirale, menstruacija takođe mogu biti uzroci, mada daleko ređe. Ono što je bitno istaći jeste da se upala jajnika ne može dobiti prehladom, kako je odomaćeno u samodijagoznama i neformalnim konverzacijama. Najčešći simptomi su: bol u maloj karlici, pojačan vaginalni sekret neprijatnog mirisa, bol tokom seksualnog odnosa, bolno i učestalo mokrenje, povišena temperatura, vanmenstrualno krvarenje i slično.

Dijagnostikuje sa ginekološkim pregledom, ultrazvukom, detaljno obrađenim uzorcijma: laboratorijskom analizom krvi, na osnovu cervikalnog i vaginalnog brisa. Analiza krvi govori o povišenoj sedimentaciji, povećanom broju leukocita i povišenoj vrednosti CRP. 

Uzrok upale jajnika otkriva se cevikalnim i vaginalnim brisevima. Analiza uzroka urina može otkriti povećan broj leukocita što svakako govori o infekciji. Ultrazvukom se upala jajnika može otkiriti na samom začetku infekcije, a ukoliko ni jedna od ovih metoda ne daje odgovarajuće rezultate, radi se laproskopski pregled pri čemu se sonda, kroz mali rez na stomaku, uvodi u malu karlicu.

Hronična upala jajnika, kao i ona izazvana bakterijama se uspešno leči antibioticima, dok je u slučaju akutne upale najčešće potrebno bolničko lečenje uz odgovarajuću medikamentoznu terapiju.

Da ne bi došlo do transmisije, prilikom lečenja, potreban je i pregled partnera kao i eventualna terapija.

Lečenje upale jajnika prirodnim putem

Alternativni načini lečenja lekovitim biljem preporučuju se i od strane doktora kao dopuna medikamentima, no pacijenti bi trebali da znaju da su čajevi daleko efikasniji za otklanjanje hronične upale.

Čaj od uve je jako delotvoran u lečenju hronične upale jajnika a dejstvo se ogleda u smanjenu osećaja nadutosti, težine i tromosti u donjem delu stomaka. Budući da isušuje i zateže mokraćne kanale kao i vaginalna tkiva koja luče sekret, uva je odlična i u kombinaciji sa koprivom, posebno zbog  blagotvornog delstva na bubrege. Čaj od uve se priprema tako što se jedna kašičica čaja prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi da stoji pola sata. Za pravi efekat pije se tri čaše dnevno, ali najduže sedam dana, pa se potom pravi pauza. Konzumiranje duže od sedam dana nedeljno može se loše odraziti na bubrege, a u dužem vremenskom periodu može izazvati oštećenje jetre.

Virak, vrkuta, zečija šapa ili gospin plašt, sadrži flavonide, organske kiseline, tanine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i vitamin C. Zbog visokog procenta tanina ima gorak ukus,  ali zahvaljujući tome deluje antiupalno i antibakterijski. Priprema se tako što se jedna kašičica suve biljke prelije sa 2 dl ključale vode, i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Preporučuje se dnevna konzumacija od 2-3 šolje.

Čaj od nevena pomaže kod upale jajnika, neredovnih menstrualnih ciklusa i bolnih menstruacija. Priprema se tako što se jedna do dve kafene kašike suvog cveta nevena preliju sa 2 dl klučale vode i ostavi se da stoji 10-15 minuta. Nakon toga se procedi i pije se tri puta po šolja nezaslađenog čaja.

List maline sadrži organske kiseline, tanine, flavonoide, polipeptide a bogat je vitaminom C, pa se čaj koristi i kao pomoć pri medikamentoznmom lečenju upale jajnika. Spravlja se tako što se kafena kašičica suvog lista maline prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi da stoji 10 minuta. Nakon toga se procedi i pije se po šolja čaja dnevno.

U lečenju upale jajnika mogu pomoći i obloge od preslice, hajdučke trave i koprive. U principu, od navedenih biljaka se skuva čaj i ohladi do priijatne temperature, a potom se natopi čista krpa ili gaza i privija se na karlični deo. Obloga se menja kada se ohladi i preporučljivo je staviti nekoliko zagrejanih obloga zaredom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *