Prolećno sređivanje bašte koje će izmamiti svaki pogled prolaznika

Pravo vreme je za uređivanje dvorišta, bašta i prostranih eksterijera koji će proleće začiniti svežinom, zelenilom i novim dekorativnim elementima. Sa prvim zracima sunca budi se čitava priroda, dok se radoznali pogledi neumorno kreću ka uređenim okruženjima kuća, stambenih i poslovnih objekata. 

Da bi se obezbedilo sređivanje bašte na efikasan, lak i brz način, potrebno je raspolagati određenom opremom – tu su pre svega makaze za orezivanje, metle i drugi čistači, trimeri i zalihe poput zemlje za cveće, dekorativnog malča, kreča i slično. Bilo da su u pitanju zeljaste, drvenaste, procvetale ili plodonosne biljke, priprema za sezonu lepog vremena zahteva pažnju i posvećenost.

Makaze za orezivanje kao neophodna oprema za uređivanje bašte

Najvažnija stavka kada je u pitanju uređenje otvorenog prostora u ranim prolećnim danima, kao i prilikom pripreme zemljišta za sadnju, jeste orezivanje starih, dotrajalih i često ogromnih grana prethodnih vrsta biljaka. U tom pogledu, makaze za orezivanje predsavljaju neizostavan element efikasnog, lakog i brzog otklanjanja svakog tipa korova, stabljika, trnja i šiblja, grana drveća, kao i brojnih drugih vrsta koje su prethodno bile pod snežnim pokrivačem, uticajem mraza i izloženi niskim temperaturama. 

Makaze za orezivanje mogu biti malih, srednjih i velikih dimenzija, tako što seku grane do oko 3 centimetra debljine. Takođe, u pogledu drugih karakteristika, zahtevaju redovnu dezinfekciju, bezbedno rukovanje i održavanje uz povremeno oštrenje. 

Uređenje voćnjaka radi pravilne nege biljnih plodonosnih kultura

Da bi bašta bila mesto koje mami uzdahe i poglede prolaznika, važno je posvetiti pažnju svakom detalju uređenja i svežini biljnih kultura. Voćnjaci sve češće ukrašavaju i donose značajne plodove porodicama neposredno pored samih kuća i u okviru domaćinstva, pa često stvaraju i utisak o uređenju eksterijera. Zbog toga, ali pre svega i zbog pravilnog održavanja višegodišnjih zasada, makaze za orezivanje koriste se i prilikom negovanja plodonosnih biljaka, kao što su sorte voća. 

Da bi svaki voćnjak izgledao uredno, ali i pružao maksimum plodova sa date površine, makazama za orezivanje otklanjaju se dotrajali delovi biljaka i ostavlja prostor za novi rast, pupoljke i najbolje ukuse.

Vrste biljaka koje zahtevaju održavanje pred novu sezonu

Postoji veliki broj kultura koje zahtevaju redovno orezivanje, pročišćavanje, okopavanje i obnavljanje zemljišta, kao i niz drugih aktivnosti. Makaze za orezivanje koriste se za najrazličitije vrste biljaka, kako bi uvek izgledale regenerisano i mlado. Na taj način, orezivanjem su obuhvaćene brojne kulture, od zimzelenog drveća, višegodišnjih zasada, ukrasnih travnatih površina, preko drvenastih sorti do naravno otklanjanje perena, odnosno dotrajalih i uvenulih delova biljaka. 

Najvažniji korak jeste otkloniti ostatke uvenulih biljaka tokom jeseni, a zatim u proleće, kao i obnoviti tlo, očistiti propale delove od korena do lista, kako bi svaka odabrana vrsta dobila novi sjaj. S tim u vezi, uz adekvatnu opremu za održavanje bašta i dvorišta, važno je nabaviti i najbolje preparate za zaštitu biljaka. 

Održavanje bašta, voćnjaka, povrtnjaka, plastenika i staklenika, dvorišta i svih travnatih površina, zahteva redovnu negu, posvećenost, pažnju i angažovanje. Prolećno sređivanje bašte idealan je način da se biljke pripreme za novu sezonu, a zahvaljujući efikasnosti koju daju makaze za orezivanje, svaka kultura ima priliku da raste i razvija se iznova i bez problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *