Proverite: zašto su pastelne boje za krečenje postale potpuni hit

Posle mnogobrojnih sezona u kojima je bež uspela da skine belu sa trona, pastelne boje za krečenje kuća i stanova, ali i poslovnih prostora, donose pravo nežno osveženje, lako kombinovano sa svim elementima enterijera.

boje za krečenje

Pre nego što se upustite u priču o pastelnoj rapsodiji zidova, moramo Vas upozoriti da je izvesno da ćete se u nju zaljubiti. Evo zašto su pastelne boje za krečenje postale pravi hit i osvojile enterijere.

Pastelne šare na zidovima

Da krenemo od najkomplikovanijih, pastelnih šara na zidovima. Pre svega, boje za krečenje u pastelnim nijansama, ljubičasta, žuta i ružičasta, već dugo su dominirale u dečjim sobama. U svojim mat i bledim tonovima, danas su zastupljene u svim prostorijama.

Njihovu kombinaciju možete sprovesti u okviru geometrijskih šara za slučaj da iz bilo kog razloga ne volite umetničke slike ili fotografije. Pastelne boje za krečenje tako svojom nežnošću nadoknađuju strogost geometrijskih motiva, poput neobično kombinovanih velikih trouglova.

Sa druge strane, sve popularnija ombre šara upravo ističe tananost ovih nijansi, i posebno je pogodna kao ukras jednog, ali u potpunosti „otvorenog“ zida, pored stola za ručavanje, na primer. Prelivanje samo jedne boje za krečenje daće čitavoj prostoriji romantični podton, ali nikako u kič maniru.

Nežne boje za krečenje svih prostorija

Dekorateri predlažu da se usudite da pastelne boje za krečenje upotrebite u čitavom prostoru. Ne samo što se njima možete igrati bez bojazni, već one, u zavisnosti od boje, postaju savršena pozadina za baš sve boje nameštaja i ostalih detalja enterijera.

Ovom prilikom krenućemo od spavaće sobe, gde će bez sumnje pastelne boje za krečenje postići njenu pravu namenu – opuštanje pred san. Možete birati pastelnu, hladnu nijansu sivo-plave za zidove, kao savršenu podlogu svetlijem, odnosno nežni, bledi ton roze boje za krečenje kao pozadinu tamnijem nameštaju.

Imajte na umu da pastelne nisu ujedno i bebi-boje, te da danas dolaze u svojim mnogo „mutnijim“ vidovima, što će predstavljati i savršena rešenja za dnevne boravke i trpezarije. Ovde je predlog da se okrenete bledoj nijansi žute boje za krečenje, dok onim hrabrijima savetujemo da obavezno pokušaju sa mint-zelenim, bledim tonovima, koji sa svakom sezonom postaju sve traženiji.

Ni u radnim sobama nemojte zazirati od blede ružičaste ili ljubičaste, koje se savršeno kombinuju sa belim nameštajem i odaju utisak čistog i urednog prostora, preko potrebnog za koncentraciju.

Za dečje sobe savetujemo isto i dodajemo hladnu nijansu pastelne plave boje za krečenje, kao savršenu pozadinu za baš sve elemente enterijera.

Kakve akcente kombinovati uz pastelne nijanse

Ako je pastel podton prostora, a nameštaj u jednoj od standardnih boja (beloj ili nijansi drveta), boje za krečenje moraju dobiti i svoje akcente, bilo da se rešavate da isto učinite detaljima enterijera ili pak šarama na zidovima.

U svakom slučaju, sa ovakvim tonovima uklapaju se tamna plava koja naginje teget nijansi, siva u svom olovnom tonu, tamna zelena, „prljava“ sivo-zelena, kao i ciklama boja, ali ova poslednja samo u najmanjim sitnicama.

Najidealnije je, svakako, da kombinujete iste akcenantske boje za krečenje zidova u vidu manjih šara i manje detalje prostora, ukoliko se odlučite i za jednu i za drugu varijantu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *