Prvi put na planinarenje

ranac za planinarenje

Kako biste se uspešno pripremili za svoje prvo planinarenje, pročitajte korake napisane u sledećem tekstu i upustite se u vašu visoku avanturu.

Istražite

Pre nego što počnete da se penjete na planine, pročitajte kroz iskustva drugih ljudi koje su potrebne veštine. Važno je razumeti mentalni napor koji je potreban za penjanje na planinu kao i kako pravilno koristiti opremu. Jedan od najboljih načina razumevanja je čitanje priča planinara koji su se popeli na mnoge planine.

Procenite svoju mentalnu snagu

Mnoga planinarenja biće u vezi sa vašim mentalnim stavom, jer ćete morati donositi brze procene o uslovima, pravcima i sigurnosti. Za mnoge planinare, mentalni izazov je privlačni deo planinarske avanture, jer vas penjanje potpuno odvodi iz vaše uobičajene zone, klimatizovanih kancelarija i laganog načina života, u svet u kome odluke imaju velike posledice. Stoga, na ovaj način, vaše odluke mogu biti duboko testirane.

Pribavite opremu

Planinarski alat je vrlo specifičan i apsolutno neophodan. Imate dve opcije – kupovinu ili najam. Ako odlučite da kupite svoj alat, ovo će biti inicijalno skupo, ali kada se kupovina postepeno završi, shvatićete da je to dobra opcija i dobra investicija. Ako iznajmljujete opremu, nije garantovana idealna prilagođenost predmeta vašim potrebama. Dobra ideja je da unajmite opremu za vaše prvo iskustvo kako biste viditeli da li uživate u planinarenju, a zatim odlučite da li ćete započeti pribavljanje svoje opreme. Ukoliko ste rešili da obavite kupovinu, pogledajte listu potrebnih stvari.

Ranac za planinarenje

Imajte na umu da preveliko opretećenje nije dobro. Stoga, za početak nabavite dobar i kvalitetan planinarski ranac. Kada kažemo veliki, ne mislimo da treba da bude skroz popunjen, već da u njemu bude dovoljno mesta za neophodno. Opterećenje nebitnim i nepotrebnim stvarima nije dobra opcija za planinarenje, kako zbog smanjenja fizičkih mogućnosti tako i zbog povećanog troška. Takođe, prilikom biranja ranca za planinarenje obratite pažnju na vrstu materijala od kog je ranac napravljen. Važno je da materijal ne stvara dodatnu težinu, ali i da pored toga bude nepropustan, ukoliko je vreme kišovito ili pada sneg. Ranac za planinarenje treba da bude lagan, snažan, da sadrži kuke za ledne čekiće. Takođe, pri kupovini ranca za planinarenje, obratite pažnju na dzepove. Praktičniji su rančevi na kojima su dzepovi na preklapanje, jer omogućavaju lakšu dostpunost neophodnom alatu, ali ga i čuvaju da ne ispadne.

Osigurajte se

Uverite se da ste pokriveni za hitne slučajeve. Kupite putnu medicinsku polisu koja obuhvata osiguranje na planinarenju. Posavetujte se i sa svojim doktorom nekoliko meseci unapred kako biste bili sigurni da su vaše vakcine ažurne za planiranu destinaciju. Planirajte lekove za putovanje. Po mogućstvu, ponesite sa sobom komplet prve pomoći – za svaki slučaj.

Oprema

Od alata, za sigurno dostizanje vrha, potrebni su vam:

Bajla

Cepin

Cipele

Kaciga

Prednja svetla

Karabineri

Komplet za prvu pomoć

Zaštita od sunca, prašine i lišća, naočare

Šator

Vreća za spavanje

Priprema za kuvanje, lagani pribor i šolja ili čaša

Hrana bogata visokim sadržajem masti (čokolada, orasi, slatkiši, kolačići, mleko, sir, suvo voće)

Voda

Džepni nož

Toaletni papir i dzepno sredstvo za dezinfekciju ruku

Planinarska dozvola

Mapa

Kompas

Planinarenje je vrsta avanture koja često ostavlja ljude bez daha, prikazujući im mnoštvo trenutaka iz prirode, koji ostaju zapamćeni. Kako biste ih osigurali, ukoliko imate dovoljno mesta, u vašem rancu za planinarenje, obezbedite i malo mesta za kameru, olovke i lap top, kako biste ovakve trenutke trajno zabeležili.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *