Prvo tromesečje se približava kraju – 10. i 11. nedelja trudnoće

10 nedelja trudnoce i 11 nedelja trudnoce

Polako se približavate kraju najintenzivnijeg perioda trudnoće kada se vaše telo prilagođava na novu ulogu iako svojim izgledom još uvek nije uočljivo da ste trudni.

Treći mesec je završetak prvog kruga razvoja koji važi za najosetljiviji jer se formiraju svi organi, razvijaju se i započinju sa svojom radom. Ujedno se i telo majke sve više menja, hormoni su i dalje povišeni pa se i trudnice raduju završetku 11. nedelje trudnoće kada rani simptomi postaju blaži.

Mnoge promene se dešavaju u ovom razdoblju, a mi smo pripremili sve važne savete za vas vezano za ovaj period!

Kako izgleda 10. nedelja trudnoća?

Beba ubrzano raste i menja se iz sedmice u sedmicu. U 10. nedelji trudnoće je veličine oko 3.5 cm, poput jedne šljive. Sada se formiraju kosti i hrskavica, odvajaju se prstići, a razvijaju se kolena i članci. Kada se ovaj period zaokruži beba postaje aktivna iako se pokreti još uvek ne osećaju.

Gotovo svi organi su formirani, kičma se nazire, a u kičmenoj moždini se potežu nervi. 10 nedelja trudnoće je karakteristična po formiranju noktića, bubrezi započinju sa proizvodnjom urina, a mozak ubrzava svoj razvoj sa razvojem preko 250.000 moždanih ćelija svakog minuta. Beba sve više dobija obrise konačnog izgleda, a glava, iako dosta veća od tela, sada usporava svoj razvoj pa će beba biti sve skladnijeg rasta.

I dok beba spokojno raste, buduće mame su na pravim mukama. Rani simptomi trudnoće su i dalje jaki i biće sve do kraja 11. nedelje trudnoće kada placenta preuzima glavnu brigu u razvoju deteta. Pored mučnine, povraćanja, umora, sve sporijeg metabolizma i psihički ćete imati česte promene raspoloženja. 

Ovo je period kada bi trebalo uključiti i partnera da vam pomogne oko strahova i briga. Sa razgovorom će sve biti lakše, a mnogi problemi će nestati sa drugim tromesečjem.

11. nedelja trudnoće –  šta treba da znate?

Za 7.dana beba je porasla za 1 cm i sada ima već oko 5 cm. Beba počinje da guta, zeva i udiše plodovu vodu i tako jača pluća. Razvija se dijafragma i javlja se štucanje koje se još uvek neće osetiti.

Beba počinje da se sve više pomera, a pokreti su sve skladniji. U 11. nedelji trudnoće se razvija čulo ukusa na jeziku, jetra, a creva se svi više povlače u trbušnu duplju i polako preuzimaju svoju funkciju.

11 nedelja trudnoće je sedmica kada se uočavaju spoljne razlike između devojčica i dečaka, a reproduktivni organi u telu su formirani nekoliko nedelja ranije.

Iako se trudnicama čini da mukama nikad neće doći kraj, za nedelju dana većini simptomi polako prolaze, vraća se energija i snaga, a umor prolazi. Od 11. nedelje trudnoće vas očekuje ekspertski ultra zvuk i provera ploda na abnormalnosti.

Pošto će se apetit ubrzo vratiti važno je da se obrati pažnja na zdravu ishranu, što više odmora i umerenu rekreaciju.

Gotovo ste 3 meseca trudni i sve ste bliži uzimanju bebe u svoj zagrljaj. Ubrzo ćete videti stomak koji raste i osetiti prve pokrete bebe. Uživajte u svakom danu jer ste u sred čarobnog iskustva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *