Rana jesen na Zlatiboru

Već nekoliko godina unazad, Zlatibor je pravo mesto za odmor, provod, rekreaciju i druženje. Nalazi se nedaleko od Užica, na magistralnom putu prema Crnoj Gori. Ono što ovu planinu izdvaja od mnogih drugih, ne samo planina već i destinacija, jeste raznovrsni sadržaj. Upravo zbog toga je Zlatibor pogodno mesto za sve, i one najmlađe, i roditelje sa decom, i starije ljude, a i mlade osobe željne avantura i dobre zabave.

zlatibor-centar-compressed

Zbog mnogobrojnih sportskih terena i igrališta, ali i same prirode, ova planina je svake godine domaćin mnogim klubovima, rekreativnim nastavama, ekskurzijama i individualcima.

Sami centar je prepun kafića i dobre zabave. Pored kafića, restorana, picerija, tu su i igraonice za decu, ringišpil, 5D bioskop, kao i pijaca sa domaćim specijalitetima.

Kada je u pitanju smeštaj, ova planina je bogata mnogobrojnim hotelima, luksuznim vilama, a tu su i veoma popularni apartmani Zlatibor.

Da li ste znali…

Da je Zlatibor pravo mesto za gurmane, odnosno ljubitelje hrane. Prepoznatljiv je po domaćoj komplet lepinji, tako da ćete je sigurno probati čim stignete. Pored nje, možete uživati i u ostalim slanim specijalitetima domaće kuhinje, kao što su kačamak, pršuta, domaći sir i kajmak. Pored slanih specijaliteta, oza svaku preporuku jeste vafl, francuski specijalitet sa belgijskom čokoladom, koji se nalazi u samom centru, a ispred ovog kioska sa fontanom od čokolade, uvek je prepuno ljudi, i to je samo još jedan dokaz  zašto se mora probati.

Da je najviši vrh Zlatibora, Tornik, sa nadmorskom visinom od 1500 metara i je da je u planu izgradnja hotela u samom centru, odakle će gondola voditi do samog vrha Tornika. To će sigurno biti najveća atrakcija i još razlog više za posetu ovoj planini.

Pored samog Zlatibora, u neposrednoj blizini, prema planini Tara, nalaze se dva mesta koja morate posetiti.

Mokra Gora

Na četrdesetom kilometru od Zlatibora prema Nacionalnom parku Tara, nalazi se Mokra Gora. O tome koliko je popularna govori činjenica da su sa Zlatibora organizovani svakodnevni izleti, tako da ukoliko nemate sopstveni prevoz svakako imate mogućnost obići Mokru Goru. Ono u čemu obavezno morate uživati jeste vožnja čuvenom Šarganskom osmicom. Prolazak kroz 22 tunela i pogledu na pravo prirodno okruženje jeste ono što krasi ovu vožnju.

Na svega nekoliko kilometara od Mokre Gore, nalazi se Jokino vrelo, za sve ljubitelje ribolova. Ovde se nalaze kupališta, a i pecanje je dozvoljeno, pa ko god da voli vodu ovo je pravo mesto.

Mećavnik

Inspirisan brdom Mećavnik, čuveni reditelj, Emir Kusturica, izgradio je Drvengrad. Na Mokroj Gori, a nedaleko od samog Zlatibora, možete šetati ulicama pravih velikana. Pa tako u Drvengradu postoji ulica Ive Andrića, Novaka Đokovića, Ive Andrića, Branislava Nušića i još mnogih drugih. Sa raznim motivima,

Drvengrad sačinjen od drvenih kućica, prava je senzacija za sve posetioce. Unutar samog mini grada, nalaze se restorani, bioskop, pijaca, crkva, zatvor i mnogobrojna mesta, tako da je pravi doživljaj doći ovde jer ćete imati utisak da ste u nekom od Andrićevih romana i da je vreme baš tada stalo. Sigurna fotografija koju čete zabeležiti jeste na samom ulazu. gde se nalazi pano sa mladencima u narodnoj nošnji gde možete provući svoju glavu i napraviti nezaboravnu fotografiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *