Razlike između metalnih i bezmetalnih krunica

osmeh

Jedna od sigurno veoma velikih i važnih odluka u životu svakog čoveka jeste ugradnja novih, veštačkih zuba na mesto onih koji ne mogu da se spasu ili na mesto zuba koji već odavno nije u vilici.

Na prvom mestu, potrebno je da se dobro informišete, da pronađete stomatologa kome ćete moći u potpunosti i bezrezervno da verujete, te naravno da pronađete zajedno sa njim rešenje koje je najprihvatljivije i najbolje za vas. Kako praksa pokazuje, tradicionalno se već ugrađuju metalne keramičke krunice, koje su u trenutku svog nastanka bile i te kako popularne i, naravno, napravile su veliki pomak u stomatološkim istraživanjima.

Međutim, nastanak bezmetalnih krunica čini da metalne polako gube na svojoj popularnosti. Brojne su razlike između metalnih i bezmetalnih krunica, a na osnovu njih je najbolje odrediti za koje ćete se opredeliti. Dakle, rešavamo dilemu metalne ili bezmetalne krunice.

Osnovne razlike između metalnih i bezmetalnih krunica

Na prvom mestu, osnovne razlike između metalnih i bezmetalnih krunica jesu estetske prirode, odnosno, njihovog izgleda. Metalne krunice pružaju prilično neprirodan izgled, jer metal daje siv odsjaj zubu, čime ga odmah učini veštačkim na pogled.

zahnreinigung-1514692_1280-compressed

S obzirom da se cirkonijum bezmetalne krunice boji u boju krunice, koju sami birate, moguće je postići perfektnu belinu zuba, koja izgleda sasvim prirodno, svetlost se preko njih prelama kao i preko prirodnih zuba, čime se poništava svaka razlika između prirodnog i veštačkog zuba koji ima bezmetalnu krunicu.

Osim ove estetske razlike, tu su i druge, veoma bitne razlike. Metal kod metalnih keramičkih krunica često kod pacijenata izaziva alergijske reakcije, što je jedna od ozbiljnih mana ovakvih krunica. Osim toga, budući da se zub dosta brusi, te da se metal podvlači pod desni, vremenom dolazi do ogoljenja vrata zuba, odnosno povlačenja desni sa metala, zbog čega dolazi i do pojave paradentoze. Cirkonijum koji se ugrađuje uz bezmetalne krunice ne izaziva nikakve alergijske reakcije, a budući da ne zahteva veliko brušenje zuba, ne dolazi ni do povlačenja desni, što smanjuje rizike sve one rizike koji prete uz metalne krunice.

Osnovne razlike između metalnih i bezmetalnih krunica su one koje bi trebalo na najbolji način da vam ukažu na to koje su najbolji izbor za vas same. Naravno, jedna od razlika jeste i sama cena, koja je nešto manja kod metalnih što ih i čini popularnijim, ali malo veće ulaganje u bezmetalne krunice čini da budete zadovoljniji izgledom i funkcionalnošću dobijenog „proizvoda“. Uz sve to, navikavanje na bezmetalne krunice prema tvrdnjama pacijenata traje najviše dva do tri dana, dok je navikavanje na metalne krunice dosta duže i napronije, zbog samog postojanja metala na koji se čovek teže navikava, kao i sami desni, dok je cirkonijum kod bezmetalnih krunica kao biokompatibilan materijal dosta lakši i neosetniji. Sve to čini da se pacijenti mnogo lakše navikavaju na ove krunice nakon poslednje faze ugradnje zuba i njihovog cementiranja i konačnog, trajnog postavljanja.

Sama odluka koje ćete krunice postaviti, da li metalne, da li bezmetalne krunice, isključivo je vaš izbor. Međutim, dublje konsultacije sa stomatologom, provera kod osoba koje su već radile ugradnju i jednih i drugih krunica, najbolji je način da donesete pravu odluku, odluku koja će biti vama najkorisnija i najdelotvornija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *