Razvoj bebe u stomaku: Kako pospešiti razvoj bebinog mozga pre rođenja?

nega bebe

Iako se može na prvi pogled činiti preuranjenim da razmišljate o razvoju bebinog intelekta i psihe pre nego što se ona rodi, verujte da nije tako.

Nega bebe i novorođenčeta počinje onog trenutka kad saznate da ste u drugom stanju. Tokom boravka u materici, bebine mentalne funkcije su izuzetno aktivne. Mozak se sada razvija brže nego ikada kasnije u životu. Ovo je vreme kada beba raste, počinje da istražuje i da se povezuje sa majkom. A novi izveštaji dobijeni skeniranjem mozga fetusa u materici, po prvi put pokazuju da ova povezanost direktno utiče na razvoj mozga.  Zaključeno je da stres majke tokom trudnoće menja neuronsku sposobnost povezivanja u mozgu njenog nerođenog deteta.

Ovde nije reč samo o emotivnom stresu, već i o fizičkom stresu koji potencijalno mogu dovesti do doživotnih posledica kod deteta.

Kako obezbediti pravilan razvoj bebinog mozga?

Zaštitite se od štetnih uticaja iz okruženja

Zaštitna funkcija placente koju beba ima je ogromna, ali nažalost ne i dovoljna da spreči pojedine toksine da dopru do bebe. Pod ovim toksinima se najčešće podrazumeva: alokohol, cigarete, zagađenje vode i vazduha, ftalati i druge štetne materije iz kozmetike, živa koja se može naći u pojedinim vrstama ribe, olovo i ostali teški metali.

S obzirom da ne postoje jasne granice u pogledu kolika izloženost je bezbedna, a kada ona postaje opasna, najbolje je da se upoznate sa svim štetnim materijama u okruženju kako biste mogli da smanjite izloženost tokom trudnoće i ranog uzrasta deteta.

Zaštitite se od emotivnog stresa

Svako od nas prolazi redovno kroz određene manje ili više stresne situacije. Uobičajeni izvori svakodnevnog stresa, kao što su posao, radne obaveze, briga o trudnoći, svakodnevni odnosi, ne bi trebalo da značajno utiču na bebu.

Ipak, dugotrajan i veoma jak stres zbog teških životnih okolnosti ili traume, kao i depresija, mogu imati negativne uticaje kako na trudnoću, tako i na razvoj bebe.

Da biste uspešno izlazili na kraj sa stresom, budite aktivni – krećite se, nađite način da se opustite i probajte da rešite sve napete emotivne odnose i krize kroz koje trenutno prolazite.

Zaštitite se od potencijalno štetnih namirnica

Iako ima brojnih mišljenja i stavova po pitanju zdrave ishrane, tokom trudnoće (a ni inače) nije preporučljivo držati se plana ishrane koji će se bazirati na izbacivanju određene grupe namirnica.

Sa druge strane, određene pojedinačne namirnice mogu biti potencijalno opasne, i preporučljivo je izbaciti ih ili ograničiti tokom trudnoće.

Na primer, mlečne namirnice su u redu i svakako se preporučuje njihov unos, ali postoje određene vrste sireva i mlečnih proizvoda koji su rizični u trudnoći. To su pre svega nepasterizovani mlečni proizvodi.

Ne preporučuju se takođe ni mlečni proizvodi sa niskom procentom masnoće. Unos zdravih prirodnih masti je veoma važan za razvoj bebe, jer skoro 70% tkiva koje se razvija čine upravo masti.

Pored toga, sastav pojedinih namirnica, kao i mogućnost bakterijske infekcije izazvane hranom, mogu biti izuzetno toksični za bebu i poremetiti njen razvoj.

Dakle, važno je da informišete o onim pojedinačnim namirnicama koje bi trebalo izbegavati tokom trudnoće, ali nikako da izbacujete grupe namirnica (kao npr. žitarice ili meso).

Nahranite bebin mozak

Osnovne gradivne namirnice za bebin mozak su:

  • Omega 3 masne kiseline. One se nalaze u ćelijskim membranama mozga i direktno utiču na mentalni razvoj bebe. Namirnica koja obiluje omega 3 masnim kiselinama jeste riba. Ipak, budite obazrivi koju ribu birate, jer pojedine vrste riba mogu biti toksične i ne preporučuju se u trudnoći.
  • Vitamini B kompleksa. Ima ih u orašastom voću, posnom mesu i ribi. Ovi vitamini su veoma važni za razvoj mozga i nervnog sistema bebe.
  • Gvožđe. Možete ga naći u mnogim svežim namirnicama (junetina, teletina, ćuretina, brokoli, jagode, sok od pomorandže…). Gvožđe učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca koji prenose kiseonik do bebe. Za pravilan razvoj mozga, snabdevanje kiseonikom je neophodno.
  • Proteini. Njima obiluju namirnice kao što su: jogurt, jaja, govedina, orašasto voće, pileće i ćureće grudi,… Proteini su ključno važni za razvoj svih ćelija u bebinom organizmu.

Komunicirajte sa bebom još dok je u stomaku

Zvukovi koji dolaze do bebe stimulišu razvoj njenog mozga. Slušanje muzike, glas tate i mame utiču blagotvorno i stimulišuće na bebu. Dokazano je da u trećem trimestru mozak počinje da stvara sećanja i razvija sposobnost učenja.

Svaki stimulans koji dolazi do bebe, naročito pozitivan stimulans, podstiče neurogenezu i logično je zaključiti da jača neurološke i mentalne funkcije, čak i u ovako ranoj fazi njenog razvoja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *