Redovan pregled – preventiva koja nema cenu!

Kada ste poslednji put posetile ginekologa?

Sve je više upozorenja damama da je redovan ginekološki pregled neophodan i da svaka žena mora posebno da brine o reproduktivnom zdravlju. Nije da su odlasci u ginekološke ordinacije nešto što svi volimo i rado odlazimo, ali ipak jedan odlazak kod ginekologa može da spasi nekome život. Mnogim damama treba i po nekoliko nedelja da se okuraže, pa da zakažu pregled, a onda još nekoliko nedelja da se ohrabre kako bi na pregled zaista i otišle. No, odlazak do ginekološke ordinacije ne bi trebalo nikako odlagati.

Svaka dama bi trebalo da obrati pažnju na svoje telo. Osluškujte svoj organizam, pregedajte se redovno sami, posmatrajte sve delove tela u ogledalu i ako primetite nešto čudno, neku neobičnu kvržicu na grudima ili bilo kojem drugom delu tela, obavezno zakažite pregled.

Redovan ginekološki pregled trebalo bi da se zakazuje jednom godišnje kada treba obaviti klasičan pregled, Papanikolau test i briseve. A ako je već vreme da zasnujete porodicu, onda porazgovarajte sa svojim lekarom i uradite sve potrebne testove na vreme. Posebnu pažnju treba posvetiti reproduktivnom zdravlju, stoga se obavezno obratite ginekologu u sledećim situacijama.

Razlozi zbog kojih morate da posetite ginekologa

Ako dugo nisti bili kod ginekologa, onda je pravi trenutak da zakažite svoj pregled. S obzirom na to da je žensko telo složeno i da o jedinstvenim potrebama žene trebalo posebno da se vodi računa, onda bi trebalo redovno da odlazite na ginekološki pregled.

Ne čekajte na pregled po dve-tri godine ili kada primetite neku promenu, jer bolje je sprečiti nego lečiti nastali problem.

Obratite pažnju tokom mokrenja.  Ako primetite da vas peče, onda je verovatno reč o urinarnoj infekciji. Simptomi koji se najčešće u ovim situacijama javjaju jesu i bol u leđima, često mokrenje, ali i bolovi u stomaku. Infekcije urinarnog trakta se lako leče, ali neophodno je da se brzo i na vreme obratite svom izabranom lekaru.

Gljivične infekcije, bolni odnosi, kvržice na grudima…

Ni gljivične infekcije nisu retka pojava. Mnogo žena danas ima problema zbog gljivičnih infekcija, a pošto su one veoma uporne, trebalo bi da se na vreme uputute do ginekološke ordinacije kako biste dobii adekvatnu terapiju.

Mnogo žena danas ima bolne seksualnne odnose, a to ne bi trebalo da bude tako. Nažalost, mnogo je partnerki koje se žale na takve odnose. Da bi se ti problemi rešili, obavezno se posavetujte sa lekarom. A tek problemi oko ciklusa. Naime, mnogo žena ima neredevne menstrualne cikluse. A kada ciklus kasni, to ume jako da frustrira. Ako ne znate da li ste u drugom stanju ili vam ciklus samo kasni, onda na vreme zakažite pregled u ginekološkoj ordinaciji.

I da, jedan od najvažnijih razloga zbog kojih se obavezno morate javiti doktoru jeste promena na telu, odnosno na grudima. Ako primetite da je nastala kvržica, nikako ne čekajte da sama od sebe prođe, jer se neće sama povući. Obavezno nazovite ginekologa i zakažite pregled što pre.

Ako na vreme potražite stručnu pomoć, mnogo lakše će se nastali problem rešiti, zato na vreme brinite o svom zdravlju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *