Rolo zavese – najbolji izbor za svaki prozor!

rolo zavese

Rolo zavese su najtraženija kategorija zavesa koje postoje na tržištu. Ne samo da su dekorativne već su i vrlo praktične za višegodišnje korišćenje. Postoji razlog zašto se uklapaju u svaki prostor, poslovni ili stambeni, i prave se po meri tako da odgovaraju svakoj prozorskoj dimenziji.

Koje su prednosti rolo zavesa? Koje su najpoznatije vrste? Kako se održavaju?Pročitajte sve odgovore u tekstu koji smo pripremili za vas.

Šta su rolo zavese?

Rolo zavese su zavese sa mehanizmom pomoću koga se platno pomera. Postoje razne vrste, ali sve imaju mehanizam koji se postavlja iznad prozora, na plafon ili zid, i koji drži veliku količinu platna, rotira je, podiže i skuplja.

Jedan mehanizam rolo zavesa može da drži platno do 3 metra širine i 3 metra dužine što znači da se pokriva velika površina sa jednim mehanizmom. Ovakvi zastori su često korišćeni za staklene zidove kojima takođe treba prekrivanje, a rolo zavese su zaista idealne za to.

Mogu da budu sa jednostrukim i dvostrukim platnom. Ta druga vrsta rolo zavesa je poznatija kao zebra zavese, a one krase prozore u sve više domova.

Osobine rolo zavesa

Ako izuzmemo to da postoje dvostruka i jednostruka platna, celoj vrsti je zajedničko nekoliko stvari:

 

  • Zavese se ne skidaju radi pranja i peglanja
  • Materijal je antibakterijski
  • Održavaju se samo vlažnom krpom
  • Zauzimaju jako malo prostora

 

Jedna od prvih stvari koje su uočene kao prednost zavesa sa mehanizmom je da se platno ne skida i ne pere, barem ne kao klasične zavese. To što su napravljene od materijala koji je antibakterijski je omogućilo lako održavanje povremenim brisanje vlažnom krpom ili paročistačem jer ne zadržavaju prašinu, mirise i nečistoće.

Odlično izgledaju u svakoj prostoriji jer se postavljaju u blizini prozorskog stakla pa prostor deluje veći čak i kada su rolo zavese potpuno spuštene.

Vrste platna

Bilo da se postavljaju u kancelarije ili domove, platnom je to što će ih uklopiti sa svakim dizajnom i zadovoljiti svačije prohteve.

Platno zebra zavesa se pravi sa poprečnim prugama od gušćeg i ređeg materijala pa se pomeranjem mehanizma u prostor propušta više ili manje svetla.

Klasične rolo zavese nude još dve široke vrste: black-out i screen platna

Black- out platno u potpunosti blokira svetlo kada se rolo zavesa spusti. Idealne su za osunčane prostore i spavaće sobe jer u potpunosti štiti od UV zraka i zamračuje prostor.

Screen platno rolo zavesa ne napravljeno kao tanje platno koja imaju različit nivo providnosti. One su dobre za sve prostorije u domu jer pružaju veću privatnost, smanjuju zračenje i toplotu u prostoru, a i odlično dekorišu prostor.

Ovo su najsavršeniji tipovi zavesa za svaku staklenu površinu. Odlične su i za poslovne prostore i za dečije sobe, spavaće ili dnevne sobe. Uklapanje im je obezbeđeno jer imaju na desetine dezena i boja koje će osvežiti prostor i učiniti ga zdravijim. Uz sve prednosti postavljanje rolo zavesa će uštedeti jako puno vremena na pranju i peglanju klasičnih nabranih modela.

Sve su ovo razlozi zašto se sve češće postavljaju zavese sa mehanizmom i njihova popularnost ne prolazi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *