Saksije za cveće uz koje će vaše biljke „procvetati“!


Izbor odgovarajućih saksija za cveće je mnogo više od biranja boje i veličine. To je deo prirode koji darujemo svojim biljkama i treba da pruži optimalne uslove za pravilan rast i razvoj. Osim toga, važno je voditi računa i o obliku, boji i veličinama pa da svojim skladom one naprave pravu podršku raznobojnim biljkama koje i treba da se istaknu.

Bilo da je reč o sadnji na otvorenom, na terasi ili gajenju sobnih biljaka, saksije za cveće mnogo govore o pažnji i nezi koju posvećujete drugom živom organizmu tako da je dobro znati šta je najbolji izbor i postoje li neki univerzalni saveti?

Prvo pravilo – saksije za cveće treba da budu iste boje i istog oblika

Prilikom kupovine saksija za cveće najbolje je da se kupe modeli koji su ili okrugli ili četvrtasti, svi iste boje i ne mešati ih u jednoj prostoriji. Ono u čemu će se saksije razlikovati jeste njihova veličina što je dovoljno da svaka biljka ima dovoljnu količinu zemlje i odlične uslove za rast.

Na ovaj način se dobija sklad i pažnja skreće na cveće što i jeste primarni cilj. Čak i kada se odaberu raznobojne saksije, dobija se bolji izgled i sa stilom dekorisan prostor, a lepota biljaka se ističe.

Od kog materijala treba da budu saksije?

Na tržištu postoje razni modeli: plastične, staklene, drvene, keramičke, glinene saksije za cveće, dekorativne koje služe kao obloga postojećoj saksiji…

Kao pravi ljubitelji biljaka trebalo bi da znate da nisu sve saksije odgovarajuće za svaku biljku i poziciju gde će se ona nalaziti, pa tako: 

  • keramičke i glinene saksije se mogu previše grejati kada su na sunčanoj strani, 
  • nekim biljaka odgovara vlažnije tlo pa su odgovarajuće saksije sa jednom rupom, 
  • plastične nisu previše stabilne kada se zemlja isuši i sklone su pucanju kada stoje na suncu…

Uradite domaći zadatak i saznajte sve o uslovima gajenja biljke i u skladu sa tim birajte i odgovarajuću saksiju za cveće.

Redovno održavanje saksijama vraća lepotu

Ne dozvolite da vaše saksije za cveće budu prašnjave, a podmetači zaprljani vodom od zalivanja.

Samo par minuta je dovoljno da se svaka povremeno prebriše, a rezultat je fenomenalan jer se prljavština prvo uoči. Na ovaj način se jasno pokazuje koliko se vodi računa o detaljima i higijeni u kući i dvorištu.

Saksije i žardinjere sezonskih biljaka treba u jesen očistiti od zemlje, oprati i odložiti za prolećnu sadnju. Tako će duže trajati i biti manje oštećene nego kada smrznu sa prvim mrazom i zemljom koja se nalazi u njima.

Skladni detalji daju skladno uređen prostor. Saksije za cveće su dobar način da pokažete koliko vam je estetika važna, ali i biljke koje u njima gajite. Možete i sami napraviti zanimljive saksije i tako dati lični pečat dekoraciji prostora ili odabrati neke od gotovih modela. 

Pazite da materijal saksija odgovara biljkama i da se nalaze na mestu za koje su predviđene. Vaše cveće će biti bujno i razvijeno, a vi ponosni vlasnik koji će uživati u nezi biljaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *