Saveti za izbor staračkih domova

Vaši roditelji, ili bake i deke došli su u godine u kojima Vi više niste u mogućnosti da brinete o njima ili je njihovo zdravstveno stanje takvo da zahteva konstantnu brigu? Nakon što ste iscrpeli sve druge opcije, rešili ste da ih smestite u starački dom, instituciju koja će za određenu novčanu nadoknadu brinuti o njihovom zdravstvenom stanju, ali i socijalnom životu? Međutim, pronalazak odgovarajućeg staračkog doma nije tako jednostavan posao.

Danas, postoji sve više privatnih staračkih domova koji za naše stare sugrađane nude „odličan smeštaj i uslove po vrlo niskim cenama“. Iza takvih reklama često se kriju loša nega, neprofesionalno osoblje i uslovi koji na neki način vređaju dostojanstvo starih ljudi. Zbog toga prilikom izbora staračkih domova moramo biti veoma pažljivi i detaljni. Takve odluke nikako ne treba donositi na brzinu.

Informisanje o staračkim domovima uz pomoć interneta, kao i među poznanicima i prijateljima

Kao što smo napomenuli, danas postoji veliki broj staračkih domova. Postavlja se pitanje kako u moru staračkih domova za Vaše starije članove porodice izabrati onaj odgovarajući? Prvo je potrebno raspitati se koje ustanove u Vašem gradu ili blizini nude smeštaj i zdravstvenu negu za stara lica. Ovakvu informaciju možete pronaći uz pomoć interneta, dobrog prijatelja svakog čoveka u dvadeset i prvom veku. Nakon toga, vreme je za sužavanje izbora i donošenje odluke.

Kada „u rukama“ imate spisak staračkih domova u Vašem gradu ili blizini, možete početi obilaziti njihove internet stranice, ali i različite forume u okviru kojih postoji ovakva tematika. Tako ćete dobiti više informacija o opštim uslovima (cena, smeštaj i slično) koje ti starački domovi nude. Dodatno, internet pretraživač će Vam sasvim sigurno ukazati i na takozvane afere ili loše glasove o određenim ustanovama.

Pomoć i odgovore na pojedina pitanja možete potražiti među svojim poznanicima i prijateljima koji su već imali iskustva sa traženjem staračkog doma za smeštaj svojih starijih članova porodice. Svakako da su informacije dobijene na taj način mnogo pouzdanije od onih koje pronađete preko internet pretraživača.

staracki dom 4

Poseta staračkim domovima i susret sa njihovim zaposlenima

Pretraga putem interneta i raspitivanje među svojim prijateljima i poznanicima pomogli su Vam da u neku ruku suzite izbor, ali ne i da donesete konačnu odluku? Za donošenje konačne odluke o staračkom domu za Vaše stare savetujemo da pokucate na njihova vrata i lično ih posetite.

Tako ćete se biti u prilici da se sopstvenim očima uverite u „odličan smeštaj i uslove“ koje te ustanove nude. Pre svega obratite pažnju na čistoću i higijenu unutar određene institucije. Svakako da ne želite Vaše starije članove porodice da smestite među četiri prljava zida. Uverite se da određena ustanova zapošljava dovoljan broj osoba koje su zadužene za brigu o starima. U isto vreme posmatrajte način na koji zaposleni komuniciraju i odnose se prema korisnicima ustanove.

Prilikom posete ne budite stidljivi i  ne ustručavajte se da osoblje ustanove pitate sve što Vas zanima. Setite se one stare izreke „nema glupih pitanja, samo glupih odgovora“. Raspitajte se o stručnosti i iskustvu zaposlenog osoblja, o zdravstvenoj nezi korisnika, kao i o aktivnostima koje im se nude.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *